Agnes Wold: Vi kvinnor följer de mest idiotiska råd”

Det går tyvärr inte att boosta immunförsvaret för att skydda sig mot corona. – En sportig 75-åring har ändå ingen chans mot en degig 28-åring i respiratorn.

Hennes raka och tydliga uppmaning lyder:

– Ta sprutan! Att vara över 50 år och ovaccinerad är vansinne!

Covid-19 höll oss i sitt grepp. Alfa, delta, omikron, ständigt nya vågor och nya mutationer.  Och när vi i snart två år har försökt förstå diffusa rekommendationer från en sammanbiten Tegnell och en fikonspråkig Lena Hallengren, så har det istället hörts en tvärsäker stämma i coronadebatten som inte hymlar med vad hon tycker. 

– Ödmjukhet är bara bortkastad tid, säger Agnes Wold, men inte utan glimten i ögat.

Hon är kunnig, dråplig och underhållande på en och samma gång. En del säger att Sverige i henne har fått en kvinnlig motsvarighet till populäre kriminologen Leif GW Persson. Och det har hon ingenting emot. Hon tror på tydlighet och att människor är trötta på försiktiga och inlindade budskap från politiker, experter och media. 

Men nu när både kungafamiljen, statsministern och flera svenska topp-
politiker insjuknat så undrar man, går det att skydda sig överhuvudtaget? 

– Nej, inte helt men det visar sig att två sprutor för yngre och tre för äldre ändå har en bra effekt och skyddar de flesta mot allvarlig sjukdom. Men tyvärr skyddar de inte lika bra mot smitta så inte minst småbarnsfamiljer kommer nog att ha problem ett tag framöver. 

Nu har vi troligen passerat toppen av den fjärde pandemivågen, men frågan många ställer sig är om det är över?

– Det finns alltid en risk för nya mutationer men det kommer samtidigt också att utvecklas nya, bredare vacciner. 

Agnes Wold

Ålder 66 år.

Familj Maken Lars Melchior, tre vuxna barn, fyra barnbarn och hunden Gösta.

Bor Lägenhet i Linnéstaden i Göteborg, sommarstuga norr om Västervik.

Gör Professor i klinisk bakteriologi, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, hedersdoktor vid Chalmers tekniska högskola.

Goda egenskaper Rolig och snäll.

Dåliga egenskaper Slarvig, ouppmärksam, disträ och lite självisk. 

Älskar Twittra och prata skit.

Hatar Städa, sitta på tråkiga möten. 

Viktigaste du har gjort? När jag tillsammans med Christine Wennerås 1995 avslöjade att kvinnor systematiskt missgynnades av Medicinska forskningsrådet.

Har du haft fel i något? Många gånger. I forskningen ingår det att ha fel. Och att motbevisa. Konsensus är det värsta jag vet. 

Lyssnar på P1 hela tiden under dagtid, poddar nattetid för att somna.

Aktuell Som upplysare i medicinska frågor, podden ”Fråga Agnes Wold”, boken ”Infektionsimmunologi” tillsammans med Johan Mölne. ”På Spåret” i SVT.

 Vaccinet mot pneumokocker (bakteriella luftvägsinfektioner) innehåller 23 olika varianter så det finns inget som säger att vi inte också kan få ett vaccin mot covid som skyddar bredare. 

 

Verbal smocka

Avdelningen för klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin ligger sex våningar upp i en sliten gul kontorsbyggnad i Göteborg. 

– Som riv- och byggmaffian i Göteborg vill riva för att bygga något dyrt och flashigt, flikar Agnes Wold in. Hon missar aldrig tillfället till en verbal smocka. 

Avdelningen är minst sagt oflashig, belägen i en sliten korridor med murriga trädörrar, glåmiga plåtskåp med namn från världens alla hörn påklottrade med spritpenna och med flitiga doktorander i raden av rum, tyst arbetande med papper och provrör. Det är lite av en snutfilm från 70-talet över det hela. Till och med det kallnade kaffet som står i en bryggare i pentryt. Hon frågar om jag vill ha och om det går bra om hon mikrar det. 

Hon kryper vigt upp på en kontorsstol med ena benet uppdraget under sig på 

sitsen medan hon uttrycker sin tacksamhet över att bo i Sverige som har hållit landet öppet under pandemin. Nedstängningar tror hon inte på. Hon har en dotter med två barn i Belgien och en dotter med två barn i Sverige så hon har kunnat jämföra Sverige med Belgien där man stängde ner arbetsplatser och skolor, allt utom matvarubutiker och apotek. 

– Folk satt närmast inlåsta i mer än ett halvår. Barnen blev oroliga och rädda och det blev misär för alla kvinnor. Min dotter känner hur många som helst vars yrkesliv kvaddades helt. Någon måste ta hand om ungarna, och jättelänge dessutom, och då vinner mannen.   

– Jag blev livrädd när covid kom för jag insåg den akuta faran för min man Lars. Han var då 77, han har rökt i många år. Han har diabetes och högt blodtryck, är man dessutom men är inte tjock. Så med fyra riskfaktorer av fem insåg jag att han inte skulle komma i närheten av en respirator om han blev sjuk. Han skulle prioriteras bort direkt.  

Agnes Wold: Vi kvinnor följer de mest idiotiska råd
“Jag skulle aldrig i mitt liv ta en selfie” säger Agnes, men Icakurirens fotograf fick i alla fall ta fina bilder på henne!

Ingen sjukdom liknar den här, menar hon. Det är tio gånger ökad risk per 20-årsintervall, så en 70-åring löper tio gånger högre risk att dö än en 50-åring som löper tio gånger större risk än en 30-åring. Och kurvan ser likadan ut överallt. Så att vara 50 år och ovaccinerad är vansinne.

– Men så har vi ju Ameliagenerationen som har blivit itutad att om du bara motionerar och äter rätt så kommer du att leva i evighet. Men nej, det hjälper inte mot covid. En jäkligt fräsch 75-åring som hamnar i den där respiratorn har betydligt sämre chanser att överleva än en degig 28-åring.  

 

Nyttig mat alltid äcklig

Enligt Agnes Wold så går det inte heller att boosta immunförsvaret som det talas så varmt om. Och mycket som vi gör för att “stärka hälsan” är, enligt henne helt verkningslöst. Grönsaker är inte bevisat bättre för kroppen än exempelvis kött. Vitaminpiller och kosttillskott har ingen större effekt. Ingefärs­shots, kosttillskott, blåbär och annat som ska vara antiinflammatoriskt och innehålla en massa antioxidanter fungerar inte heller. 

Nyttig mat är sådant som äts av nyttiga människor med impulskontroll, utifrån rekommendationer som kommer från “expertisen” eller media. Men de här rekommendationerna utgår sällan ifrån vad som är naturligt för oss att äta. 

– Och det är därför nyttig mat nästan alltid är äcklig. Man måste tvinga i sig den och lära barnen detta, för om de får äta vad de vill så äter de makaroner och falukorv. Och då får föräldrarna dåligt samvete för att de inte får i sig grönsaker. 

Enligt Agnes Wold bestäms minst hälften av en människas egenskaper av arv, resten besår av slump och miljö medan en väldigt liten del påverkas av föräldrar och uppfostran. Men här, menar hon, har psykologerna från Freud och framåt hittat på en massa smörja och skuldbelagt framför allt mammor. Sedan ger hon exempel på hur det drabbade även henne när hon fick sitt första barn på Sahlgrenska i Göteborg. Rekommendationen var då att man inte fick lägga barnet på rygg för då kunde de kräkas och dö i sina egna uppkastningar. Istället skulle barnet läggas på mage.

– Det var det absolut dummaste jag hade hört, jag hade läst biologi så jag trodde absolut inte på magrådet. Men så upptäckte jag att jag inte lade mitt barn på rygg ändå, utan på sidan. För mekanismen fungerar så att om barnet hade dött av en helt orelaterad orsak och jag hade lagt mitt barn på rygg eller på mage så hade jag känt skuld hela mitt liv. Men rådet var livsfarligt – att lägga barn på mage gav risk för plötslig spädbarnsdöd.

– Svenska kvinnor är den mest välutbildade populationen i världen. Ändå dras vi med i att följa de mest idiotiska råd. Och för att våga stå emot så krävs det att man har ett exceptionellt stort självförtroende eller är rejält korkad.   

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top