Vårens ljudböcker – 9 nya härliga nyheter

Från Malin Persson Giolito och Moa Herngren till Zlatan. Bland vårens nya ljudböcker finns mängder av underhållande och intressant lyssning.

Ljudboksmarknaden har exploderat de senaste åren, och nu finns flera stora tjänster på internet där du kan ladda ner böcker att lyssna på i din telefon eller surfplatta. På surfplattor eller smartphones kan du ladda ner appar som underlättar lyssnandet. Det finns appar för både Android, iOS och Windows. En nedladdad ljudfil kräver ett program för att fungera. Sådana program brukar vara förinstallerade på alla olika enheter.

Kan jag lyssna på ljudböcker utan internetuppkoppling?

Har du laddat ner en fil kan du lyssna på ljudbok utan wifi eller annan uppkoppling. Ljudboken finns då på enheten precis som alla andra lagrade filer.

Vart vänder jag mig?

De största strömningstjänsterna är Storytel, Bookbeat och Nextory. 

 Hur mycket kostar det?

Första månaden brukar vara gratis, sedan kostar ett abonnemang mellan cirka 99 kronor och 169 kronor i månaden (familjeabonnemang kostar ytterligare någon tjuga). Då får du lyssna på hur många böcker du vill och mäktar med. Om du tar en provperiod för att testa om ljudböcker är något för dig så glöm inte att säga upp abonnemanget om du inte vill ha det. Annars rullar det på och du måste betala.

Om jag vill lyssna gratis?

Testa bibliotekets boktjänst (Biblio). Biblioteket kallar sina nerladdningsbara ljudböcker för e-ljudböcker. Utbudet av e-ljudböcker varierar från bibliotek till bibliotek, och du måste ha ett lånekort på det bibliotek där du vill låna.

Här är 9 utvalda favoriter ur vårens ljudboksskörd:

Vårens ljudböcker - 9 nya härliga nyheter

“Lektioner i kemi” 

av Bonnie Garmus 

Översättning: Sofia Nordin Fischer 

Uppläsare: Lena Endre

Wahlström & Widstrand

Debutroman som snabbt såldes till ett trettiotal länder. Tv-serien är redan under inspelning. En av vårens största bokhajper i Sverige, sannolikt kommer snart halva svenska folket att vara bekant med huvudpersonen Elizabeth Zott – som är ensamstående mamma och, lite otippat, stjärna i USA:s mest omtyckta tv-program. Feelgood när den är som bäst. Ett plus för att alltid lika pålitliga Lena Endre är uppläsare.

 

 

Vårens ljudböcker - 9 nya härliga nyheter

 “Mot paradiset”

av Hanya Yanagihara

Översättning: Niclas Nilsson

Uppläsare: Kristofer Kamiyasu

Albert Bonniers förlag

Efter världssuccén “Ett litet liv” kommer äntligen Hanya Yanagiharas nya roman. Den spänner över tre århundraden och presenterar tre olika versioner av den amerikanska historien. I samma veva kommer “Ett litet liv” som ljudbok. Den är sååå efterlängtad, den inbundna boken utkom 2016 och först nu blir den alltså tillgänglig för oss ljudbokslyssnare. Men OBS, man bör kanske inte lyssna i kollektivtrafiken för herregud så man gråter.

 

 

Vårens ljudböcker - 9 nya härliga nyheter

 “Skilsmässan”

av Moa Herngren

Uppläsare: Charlotta Jonsson 

Norstedts

Moa Herngren är bäst i Sverige på att skildra familjen och vardagen. Jag gillade hennes förra “Svärmodern”, och jag följer slaviskt SVT-serien “Bonusfamiljen”, där Moa är en av skaparna och manusförfattare. I den här romanen är skilsmässan i fokus, och som vanligt reser Moa Herngren intressanta frågor: Kan en skilsmässa verkligen komma som en blixt från en klar himmel? Är den som lämnar alltid den onda?

 

 

Vårens ljudböcker - 9 nya härliga nyheter

 “I dina händer”

av Malin Persson Giolito

Uppläsare: Alexander Salzberger

Wahlström & Widstrand

Efter supersuccén “Störst av allt”, som också blev tv-serie, är Malin Persson Giolito äntligen tillbaka med en ny deckare. Den här gången tar hon sig an gängvåldet. Malins framgångsfaktor är just att hon alltid står med ett stadigt ben i samtiden.

 

Vårens ljudböcker - 9 nya härliga nyheter

 “1959: Ingrid och Georg – en kärlekshistoria”

av Helena von Zweigbergk

Uppläsare: Ella Schartner

Norstedts

Helena von Zweigbergk, också känd radioprofil från bland annat Spanarna, är ännu en svensk favoritförfattare. Den här romanen utspelar sig i Stockholm på femtiotalet, och läsaren får följa två personer, Ingrid och Georg, som kommer från helt olika bakgrunder, men som blir förälskade. Det är tryggt med Helenas blick på människan, hennes porträtt är alltid trovärdiga.

 

 

Vårens ljudböcker - 9 nya härliga nyheter

 “Efterliv” och “Paradiset”

av Abdulrazak Gurnah

Översättning: Helena Hansson

Uppläsare: Alexander Salzberger

Albert Bonniers förlag

Vilken skräll! Årets Nobelpriset i litteratur år 2021 tilldelades romanförfattaren Abdulrazak Gurnah, född på Zanzibar och verksam i England. När priset meddelades hade knappt en enda svensk kulturjournalist koll på författaren. Jag tänker att lyssning är ett smidigt sätt att närma sig Nobelpristagaren. Två av hans mest omtalade böcker, “Paradiset” och “Efterliv”, finns redan inlästa. I alla sina böcker lyfter Abdulrazak Gurnah det postkoloniala perspektivet, och åskådliggör de effekter som kolonialismen haft på världen. Vad gör exil och migration med en människa?

 

 

Vårens ljudböcker - 9 nya härliga nyheter

“Adrenalina – Mina okända berättelser”

av Zlatan Ibrahimovic och Luigi Garlando

Översättning: Viveka Holm

Albert Bonniers förlag

Det har gått tio år sedan Zlatan Ibrahimovic släppte självbiografin “Jag är Zlatan” skriven tillsammans med David Lagercrantz. Boken blev en storsäljare och har även blivit film. Och nu kommer alltså ytterligare en bok. Den här gången är det La Gazzetta dello Sports hyllade skribent Luigi Garlando som håller i pennan, och tillsammans avhandlar de både det som varit och det som komma skall för den fyrtioårige och alltjämt aktive landslagsanfallaren. Vem som ska läsa in ljudboken var inte klart när den här bilagan gick i tryck, jag hoppas såklart att det är Zlatan själv.

 

Vårens ljudböcker - 9 nya härliga nyheter

“Lincoln Highway”

av Amor Towles

Översättning: Annika Hultman Löfvendahl, Jan Hultman

Uppläsare: Johan Holmberg

Wahlström & Widstrand

Författarens “En gentleman i Moskva” är, tillsammans med Khaled Hosseinis “Flyga drake” och Madeline Millers “Kirke”, den översatta W&W-roman som oftast dyker upp i läsarforum med “Den bästa bok jag har läst”-omdömen. “Lincoln Highway” är en riktig tegelsten som utspelar sig i 50-talets Amerika, och antagligen den mest hyllade boken i USA det senaste året. Blev nyligen utsedd till Årets bok av Amazon, och New York Times läsare tycker att den platsar på 25-i topp-listan över bästa böckerna de senaste 125 åren.

 

Vårens ljudböcker - 9 nya härliga nyheter

 “Dom därute”

av Erik Helmerson

Uppläsare: Niklas Engdahl
Romanus & Selling

 

Den moderate riksdagsmannen Mikael Petersen, som hamnar i blåsväder efter att ha skrivit en  ogenomtänkt sak i sociala medier. Han blir “cancelled” av en arg nätmobb av vänstermänniskor och tror att det är slutet för honom, men…

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top