Myrene är skomakare: ”Att se slitna skor bli som nya är det bästa jag vet!”

Hon visste tidigt vad hon ville bli. Nu lever hon sin dröm och driver eget skomakeri i en röd stuga mitt i Borlänge, där hon och hennes sambo förlänger livet på både skor och kläder.

Myrene Fjellström

Ålder 29 år.

Yrke Skomakare med eget skomakeri, Reboot.

Utbildning Yrkesutbildning 

i Tornedalen.

Bor Hantverksbyn i 

Borlänge, i en lägenhet 

ovanpå skomakeriet.

Familj Sambo Peter Jonsson,

en katt, sju dvärgsilkeshöns 

samt en tupp.

Intressen Friluftsliv, odling och vegetarisk matlagning. 

Trots att hon ännu inte fyllt 30 år har Myrene Fjellström lyckats förverkliga alla sina drömmar under ett och samma tak. I en rödmålad gammal stuga mitt i industristaden Borlänge står vackra och anrika maskiner från tidigt 1900-tal placerade i husets verkstad och butik. 

– De känns så personliga. Alla har olika klang när man använder dem. Men en ska vi modernisera för att få den mer lättarbetad, berättar Myrene medan hon visar runt i den kombinerade verkstads- och butikslokalen. 

Övervåningen till huset har Myrene inrett som bostad tillsammans med sambon Peter Jonsson. I den lilla stadsträdgården finns dessutom både odlingar och ett hönshus med hägn till parets dvärgsilkeshöns. 

Inne i butiken står Peter för den charmiga skyltningen. 

– Hela vår verksamhet genomsyras av hållbarhet och återbruk. 

Myrene berättar att en kund som köper ett par barntofflor kan lämna dem i byte när de behöver köpa ett par större. Tofflorna är tillverkade i Mongoliet och är en del av ett norskt biståndsprojekt. 

Myrene är skomakare: ”Att se slitna skor bli som nya är det bästa jag vet!”
Fler köper kvalitetsskor idag. Med rätt omsorg kan de hålla mycket länge.

Levande hantverksby

Hantverksbyn heter området nära tågstationen i ­centrala  Borlänge, där den äldre bebyggelsen har sparats. Idag är många kreatörer och hantverkare verksamma i de små stugorna. Den lantliga idyllen mitt i stan lockar många nyfikna besökare som uppskattar gamla traditioner, design och historia. 

– Vi erbjuder inte bara gott hantverk och en genuin butik, utan också en unik upplevelse. Ibland tar kunderna med sina vänner hit bara för att få känna på atmosfären, avslöjar Myrene. 

De händer också att besökare kommer till den lilla röda stugan för att skänka gamla föremål som har anknytning till ett skomakeri. 

– Maskinerna kommer främst från det gamla skomakeriet Beischers på Vattugatan i Borlänge som jag tog över för åtta år sedan. Två år senare flyttade jag verksamheten hit till Hantverksbyn. Det är nu 100 år sedan som Beischers skomakeri grundades. 

 

Myrene är skomakare: ”Att se slitna skor bli som nya är det bästa jag vet!”
Myrene och hennes sambo Peter delar intresset för hantverk, hållbarhet och odling.

Skomakeriet döptes om till Reboot och efter några år anslöt även sambon till företaget. De gamla maskinerna är fortfarande i bruk, samtidigt som paret inte tvekar inför att testa ny teknik för bästa möjliga arbetsmiljö. Även nya digitala plattformar används för att nå fler kunder.

 

Vill utveckla företaget

– Vi kommer att utveckla webbtjänster, men jag släpper aldrig det fysiska mötet med kunderna. Det skulle kännas tomt om jag inte fick träffa alla trevliga människor, poängterar Myrene som tillsammans med sin sambo ständigt planerar för att utveckla företaget. Gärna tillsammans med andra hantverkare och företagare. 

Peter berättar vidare:

– I Sälen har vi både inlämning och utlämning. Vi samarbetar med ett företag som samlar olika typer av reparationer under samma tak. Där har vi också en liten avdelning med vårt butiksutbud. 

Paret vill inte bara ge gamla skor utan också slitna kläder en andra chans.

 

Lagar även kläder

– Vi har en egen avdelning för reparationssömnad där vi lagar både kläder och båtkapell. Verksamheten kräver större utrymmen, så den har vi i en lokal i Busk­åker, några kilometer härifrån. Där har vi också en skräddare anställd och nu har vi tagit in ytterligare en person, en skomakare. 

 

Myrene är skomakare: ”Att se slitna skor bli som nya är det bästa jag vet!”
Myrenes bostad och skomakeri ligger i samma lilla stuga i Borlänges hantverksby. De charmiga dvärgsilkes-hönsen med en fjäderdräkt likt vackra plymer värper många små ljusbruna ägg.

Många av dagens skor består av icke beständiga och återbrukbara material. 

–  Syntetmaterial är svårare att laga. Men jag ser en förändring, fler köper kvalitetsskor idag. Även om det skulle vara billigare att köpa nya skor väljer många ändå att lämna in dem för lagning. Det beror nog på att de tycker att skorna är så sköna, säger Myrene.

En dröm om en egen större gård med plats för fler djur och större odlingar finns också i tankarna hos Myrene och ­Peter. Men att lämna hantverksyrket är inte att tänka på.

– Att se gamla slitna skor bli som nya igen är det bästa jag vet. Samtidigt får jag ta del av många livsöden bara genom att ett par extra skor kommer in genom vår dörr.

Myrene tar en paus i arbetet för att tillsammans med Peter titta till hönsen ute på gården. Några växter får också lite tillsyn innan det är dags att sätta sig vid en av de gamla maskinerna och börja arbeta igen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top