Magdalena Andersson – 11 saker du inte visste om vår nya statsminister!

Den 24 november 2021 valdes Andersson till Sveriges första kvinnliga statsminister Senare samma dag entledigades hon på egen begäran från uppdraget, utan att ha tillträtt som statsminister, bara för att återigen bli nominerad dagen därpå! Här är några fakta om henne som du kanske inte kände till!

Magdalena Andersson

Född 23 januari 1967 i Uppsala. 

Bor I ett hus i Nacka, öster om Stockholm. 

Familj Maken Richard Friberg, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Barnen Björn, 22, och Saga, 20. 

Gör Socialdemokratisk politiker. 

Aktuell Som ny partiledare för Socialdemokraterna. Statsministerkandidat.  

1) Magdalena är ensambarn och växte upp i en villa i Uppsala med mamma Birgitta, som var gymnasielärare i samhällskunskap och pappa Göran, som var lektor i statistik vid Uppsala universitet. Föräldrarna var väldigt jämställda men Magdalena såg orättvisorna i andra hem – hur kvinnorna gick ner i arbetstid för att ta större ansvar för hem och barn. Så var det inte i familjen Andersson. Pappa Göran var väldigt involverad i Magdalenas liv och intressen. De gjorde utflykter, åkte och badade och fikade.

2) Magdalena tränade gymnastik och simning och blev elitsimmare redan som barn. Hon tränade nio pass i veckan, varav tre av dem var tidiga morgnar innan skolan. För att ändå hinna med plugget tvingades Magdalena bli disciplinerad och fokuserad. Magdalena vann ungdoms-SM två gånger och kom 12:a i dam-SM när hon var 14 år. Hon slutade med simningen efter åttan, när andra saker blev mer spännande.

3) Magdalena spelade gitarr och uppträdde med en annan tjej på äldreboenden och i kyrkor.   

4) Hon gick med i SSU när hon började gymnasiet, eftersom hon ville göra världen mer rättvis.

5) Magdalena gick Samhällsvetenskaplig linje på Katedralskolan Uppsala och läste såväl franska som tyska. Hon hade femmor i de flesta ämnen när hon tog studenten, 1987.

6) Hon träffade sin man Richard Friberg när båda pluggade ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm under 90-talet. De gifte sig på en bygdegård utanför Uppsala, 1997. Richard, som är professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, är också hennes största bollplank. Kanske inte i konkreta politiska sakfrågor, utan mer hur han ser på den ekonomiska utvecklingen, trender och utmaningar framöver

7) Magdalena var sakkunnig hos Göran Persson på 90-talet och minns det som en lärorik och rolig tid. De hörs fortfarande på telefon då och då och Göran är ett bra bollplank. 

8) Magdalena älskar att paddla kajak och att vara i naturen, eftersom det är så rofyllt och rensar tankarna. Det intresset delar hon med maken. Om somrarna sticker de gärna ut något dygn i Stockholms skärgård, rustade med tält, grill och en massa korv. Hon gillar också att yoga, åka längdskidor, långfärdsskridskor och att cykla.

9) Pappa Göran dog i Alzheimer, endast 56 år gammal, ungefär i den åldern Magdalena är nu. Det har förändrat hur Magdalena tänker. Hon skjuter aldrig upp saker, utan det hon vill göra – det gör hon nu.

10) Hemma är det Richard som lagar maten. Magdalena är i stället ansvarig för trädgården, där det växer en kaprifol och där hon har en kryddträdgård, med dragon och oregano till sin egengjorda bearnaisesås. När Magdalena någon gång får tid till matlagning gör hon gärna lammgryta, gulasch-, eller fisksoppa. Favoriträtten är lammkotlett med grekisk sallad. Till det dricker hon helst vatten med mycket citron och lime i.

11) Magdalena och Richard har barnen Björn, 22, och Saga, 20, som båda pluggar på universitetet. De är intresserade av ekonomi och politik och det blir många långa diskussioner runt middagsbordet, framför Rapport eller under promenader i skogen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top