Ainbusk Maries sorg – ”Kunde jag gjort mer för min syster?”

Hon har längtat efter att komma "HEM", att få vila i sig själv. Efter systern Josefins död var Marie Nilsson Lind vilse. Men såren börjar läka. Ainbusk-sångerskan är på en bra plats i livet.

Marie Nilsson

Ålder 59 år, fyller 60 på Luciadagen.

Bor Gotland.

Familj Gift med Magnus Lind, musiker.

Yrke Artist: sångerska, pianist, textförfattare och kompositör.

Bakgrund Känd från sång- och showgruppen Ainbusk Singers. Har författat folkkära hits som ”Jag mötte Lassie” och ”Älska mig”. Övriga medlemmar i gruppen var hennes lillasyster Josefin Nilsson, ­Annelie Roswall och Birgitta (Bittis) Jakobsson. Marie har också skrivit ”Josas bok”, om lillasystern Josefin. 

Aktuell I musikprogrammet ”Så mycket bättre” på TV4, där kända musiker tolkar varandras alster. 

Marie möter upp i Visby i sin röda hundkoja med svarta ränder som hon rattar med stolthet, men lite osäkert när hon ska backa. Den är så ny och de är inte riktigt bästisar än. 

Vi ska åka till Fridhems kaffestuga en bit utanför Visby. Där kan man äta saffranspannkaka eller våfflor. Marie väljer våffla och kaffe.

Det är lätt att tycka om henne. Marie är genuin och vänlig, men också en person som ofta plågas av tvivel på sig själv. Ur det föddes orden till låten “Älska mig”, som fortsätter “för den jag är”. Marie skrev texten. Musik av Abba-Benny Andersson som tidigt fick upp ögonen för Ainbusk Singers som slog igenom 1990 med “Jag mötte Lassie”. 

– Det var ett enormt genombrott. Vår paroll för texterna var att de skulle vara som en blandning mellan folkliga Svensktoppen och Lars Norén. 

Själv anser inte Marie att det hon har åstadkommit är något att göra sig stora åthävor över. Hon blir nästan generad när ett fan spontant vågar sig fram till henne och tackar för alla fina sånger. Men hon svarar den unga kvinnan: 

– Tack, det värmer mitt hjärta. 

Varför sträcker hon inte på sig och blir lite mallig över de fina orden?

– Klart jag är stolt, men jag har svårt att ta in beröm. Jag vet inte vart jag ska ta vägen när jag får det. Jag blir blyg och så rinner det sagda bara av mig. 

Ainbusk Maries sorg - ”Kunde jag gjort mer för min syster?”
Ainbusk Singers på en bild från 90-talet. Marie Nilsson, Josefin Nilsson, Anneli Roswall och Birgitta Jakobsson.

Mycket av strålkastarljuset föll på Maries lillasyster Josefin, en av de fyra medlemmarna i Ainbusk.

– Jag och Josefin delade vårt yrkesliv. Vi hade svårt att tro var och en på oss själva, däremot trodde vi alltid på den andra. Vi var varandras självförtroende. 

– Jag har aldrig känt mig i skuggan av henne. Hon var den som gjorde mål i fotboll när hon spelade i sin ungdom. Även i Ainbusk var hon en “målgörare”. Hon strålade på scenen, sjöng på liv och död varje sekund och gjorde ett enastående jobb. Hon fick kanske bära för mycket, tänker jag nu i efterhand. 

 

Självmordet en chock

Josefin Nilsson, som Marie kallar Josa, gick tragiskt bort 2016, endast 46 år gammal. I obduktionsprotokollet angavs självmord som dödsorsak. Något som kom som en chock för Marie.

Saknaden och sorgen tär fortfarande. Liksom skuldkänslorna. Kunde jag ha gjort mer? frågar Marie sig själv. 

För en liten stund somnade hon bort från sitt vakande över systern som på grund av smärtstillande läkemedel befann sig i en psykos med hallucinationer och hörde röster. Borde hon istället mot systerns vilja kört henne till akuten för psykiska besvär? 

– Det gör så ont i mig att jag missade att vakta livet, vi vaktade varandra. Jag var dålig i min depression och somnade.

Den smärtsamma erfarenhet som Marie gjorde är att det är omöjligt att vakta livet på heltid. 

 

Läs hela intervjun med Marie Nilsson i papperstidningen Icakuriren nr 45/2021

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top