Edward Blom: Mina bästa matlagningsknep

Folkkäre Edward Blom sprider matglädje såväl i tv som i en rad kokböcker och egna digitala kanaler. I trivsamma villan möts vi av härliga dofter – här bjuds vällagad mat när Edward har stått vid spisen.

Edward Blom

Ålder 50 år.

Familj Hustrun Gunilla, barnen Melchior, Wilhelmina och Zacharias.

Bor I gul snickarglädjevilla
från 1923 i Huddinge.

Gör Gastronom och kulturhistoriker, bl a aktuell med boken ”I full blom”. Föreläser om mattraditioner och håller ölprovningar, har egen snaps och glögg på Systembolaget, räkmackor och smörrebröd i livsmedelsbutiker.

Kuriosa Varit med i Melodi-festivalen med bidraget
”Livet på en pinne”, 2018.

Det doftar härligt redan i hallen och Edward hälsar oss välkomna iklädd förkläde och med sleven i högsta hugg. Gastronomen och kulturhistorikern har redan tjuvstartat sitt långkok när han bjuder in oss i sin vackra trävilla. Intresset för mat har funnits så länge han kan minnas. 

– Jag kröp fram till kok­böckerna det första jag gjorde! Mormor lärde mig allt om husmanskost och även min far var road av matlagning och gjorde ofta fransk löksoppa och ostfondue, sådant där som var poppis på 70-talet, berättar Edward alltmedan det fräses lök i rikligt med smör i gjutjärnspannan på spisen.

 

Matlagning i fokus

Just det här puttrandet är, enligt herr Blom, det närmaste lycka man kan komma. Även med tre små barn i huset står matlagningen i fokus.

– För mig blir det ett riktigt hem när matlagning pågår. Det ska puttra på spisen och helst gräddas något bröd i ugnen också. Då lever hemmet och då mår jag som bäst.

 

Hela intervjun hittar du i papperstidningen Icakuriren nr 42. 

 

3 snabba frågor till Edward Blom

Ditt bästa knep för att få till en god rätt?

– Om något smakar mesigt, stänk i lite worcestershiresås.

Din favoritråvara?

– Jag tycker fetter är intressanta. Genom att använda olika sorters oljor och animaliska fetter kan man få fram väldigt olika smaker. Det gör jätteskillnad att till exempel fritera pommes frites i ankflott istället för i matolja.

Favoritmat?

– Jag älskar alla möjliga sorters mat och kan inte välja en rätt framför andra, men det franska 1800-talsköket ligger mig allra närmast hjärtat, även om jag även älskar svensk husmanskost, kinesisk, tysk och indisk mat.

 

Så lagar du Edward Bloms goda festrecept:


Edward Blom: Mina bästa matlagningsknep

Förrätt

Edward Bloms laxsashimi

15 minuter   Recept från Icakuriren.se


Edward Blom: Mina bästa matlagningsknep

Huvudrätt

Edward Bloms burgundiska köttgryta

3 timmar   Recept från Icakuriren.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top