Prepping: Möt krisen väl förberedd

PREPPING Strömavbrott, översvämning eller en ny pandemi? Corona tog oss på sängen men idag är vi mer krismedvetna. Här är råden som gör dig bättre rustad om katastrofen kommer.

Efter händelser som skogsbränderna 2018, kraftiga höststormar, attentatet på Drottninggatan i Stockholm och inte minst covid-19 har vi blivit mer krismedvetna. Fler och fler har redan tänkt igenom vad de behöver ha hemma och hur de ska agera om något liknande inträffar.

Den allra viktigaste förberedelsen du kan göra är att lära dig första hjälpen. Då kan du ta hand om och hjälpa människor i din närhet vid skada eller sjukdom.

Myndigheterna förväntar sig att vi som är friska och kan ta hand om oss själva ska klara oss i minst 72 timmar vid någon form av katastrof. Det är för att kunna rikta hjälpen till dem som bäst behöver den i det akuta läget.

Är du beroende av någon medicin, se till att du har hemma så det räcker i en månad. 

 

Beredskapsplan – klara 3 dygn utan hjälp 

Vatten 

Kärl att förvara vatten i – dunkar och rena hinkar till exempel. Du kan också frysa vatten i rena petflaskor. De fungerar både som reservvatten och som kylklampar för mat

 

Mat

Satsa på matvaror som kan förvaras i rumstemperatur. Allt ska vara enkelt att tillaga och inte kräva för mycket vatten, t ex soppor och konserver. Torrvaror som pasta, havregryn och hårt bröd har lång hållbarhet. Annat som är bra är torrmjölkspulver, matolja, pålägg på tub, kaffe/te, sylt, torkad frukt och choklad. 

 

Medicin

Nödvändig medicin och första hjälpen-kit. Febernedsättande.

 

Hygienvaror

Tandkräm, tvål och toapapper

 

Värmekällor

Stormkök med bränsle för matlagning, tändstickor eller tändare, filtar eller sovsäck.

 

Belysning

Ficklampa med extra batterier, värmeljus.

 

Radio som inte kräver el

För att hålla dig informerad om vad som händer. Välj en som kan drivas av batteri, laddas med solceller eller vevas igång om det blir strömavbrott. 

 

Kommunikation

Hur håller du kontakten med andra människor om strömmen försvinner? Skriv ner viktiga telefonnummer så du kan låna en fungerande telefon eller ta dig till en plats där det går att ringa, om mobilen och internet slutar fungera.

Powerbank eller extra batteri till mobilen är bra att ha.

 

 Övrigt

Kontanter om betalsystemen slutar fungera.

Id-handlingar som pass eller körkort.

 

Träffpunkt

Bestäm med dina närmaste var ni ska ses om ni kommer ifrån varandra.

 

 

Så agerar du vid en kris

Följ råd och instruktioner från myndigheter och din kommun.

l Lyssna på din lokala P4-kanal på radion. P4 är beredskapskanal och sänder viktig information om läget i samhället, var du kan hämta vatten, vart du kan bege dig om du behöver hjälp eller om det är evakuering på gång.

l På krisinformation.se finns samlad information om pågående händelser och samhällets ansvar. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) står bakom webbplatsen.

l 11313 är samhällets informationsnummer vid stora olyckor och kriser. Du kan ringa dygnet runt om något allvarligt hänt.

 

Mer information om krisberedskap och förberedelser hittar du på krisinformation.se och rodakorset.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top