Hos Karin kan väggarna tala

Bonaderna kom in i sjukgymnast Karin Bergströms liv när hon själv behövde tröst och styrka. Nu sprider hon hopp och tillförsikt hos sina patienter genom att låta bonadernas ord få tala från väggarna.

Grönskande träd och kullerstensbelagda gator omger Karin Bergströms praktik där den ligger i de pittoreska kvarteren invid domkyrkan i Skara. I en lokal som tidigare inrymt både mödravårdscentral och läkarpraktik har sjukgymnasten Karin skapat sin unika mottagning. Här tar hon emot sina patienter i en miljö som värmer alla sinnen. 

– Jag vill inte ha en steril sjukhusmiljö. Jag vill att mina patienter ska bli glada och harmoniska och att de ska tänka på något annat än sina krämpor. När patienterna tittar på bonaderna slappnar de av och börjar le. Kanske berättar de för mig om sin gamla farmor eller mormor som brukade brodera, eller hade en bonad hängande i köket. Så har vi på ett mjukt sätt börjat vår behandling.

Bonader & träningscyklar

Broderade och tryckta bonader klättrar längs väggarna och står i skön kontrast till träningscyklar och övriga träningsredskap som finns utplacerade i de olika rummen. Den som tittar noga upptäcker även målningar i taket och längs väggar och dörrposter.

 – Jag har låtit en konstnär måla ängeln där i taket. 

Karin Bergström

Ålder 66 år.

Bor På en gård i Skånings Åsaka i Västergötland.

Familj Gift med Ingemar, fyra barn i trettioårsåldern. Fyra barnbarn.

Yrke Sjukgymnast. 

Blir glad av Snälla människor. 

Viktigt i livet Att få känna sig delaktig i ett sammanhang. Naturen. Att tro att det finns något mer i livet än det som går att bevisa. Att ha roligt och skratta.

Äter helst Bigarråer.

Favoritdryck Björksav.

Favoritmånad Oktober – för den klara luften och lövens starka färger.

Ser helst Dokumentärer om intressanta människoöden.

Kärlek är Gemenskap. Att hjälpa till utan att kräva något tillbaka.

Träningspatienter rör sig som hemma i lokalerna och utför sina individuellt anpassade övningar. Karin finns mitt ibland dem och uppmuntrar och hejar på. Hon analyserar och drar slutsatser av hur den nyss utförda rörelsen känns i kroppen. Utifrån det tar hon beslut om hur de går vidare.

– Lyssna på din kropp, låt den bestämma vad den behöver.

Bonaderna kom in i Karins liv under en period då hon själv var ledsen.

– Bonaderna tröstade mig faktiskt. Det var inget medvetet beslut att börja samla på dem. Jag hittade någon i en secondhandaffär och sedan en annan på Tradera. Därefter fick jag ytterligare en av en vän och på den vägen är det. Samlandet växte fram. Idag har jag 150 stycken på min mottagning. Jag tycker särskilt om dem som har en gammaldags stavning. 

Karin berättar att hon även gillar de äldre varianterna som är omsorgsfullt arbetade. Bonaderna med de andliga budskapen har hjälpt henne. Karin har aldrig broderat själv, men hon har ägnat sig en hel del åt sömnad i andra former. 

Hos Karin kan väggarna tala
“När patienterna tittar på bonaderna slappnar de av och börjar le.”

Hedra dem som broderade

– Jag blir varm och glad av alla bonaderna. Det lägger sig som ett lager bomull runt mitt hjärta när jag tittar på dem. Genom att klä mina väggar med dem vill jag hedra våra anmödrar, det vill säga alla hemmafruar bakåt i tiden som har broderat dem. Jag tycker det är skandalöst att bonaderna är så billiga idag. Varför ser vi aldrig några bonader i Antik-
rundan till exempel? 

Budskapen som sprids längs väggarna i den lilla fysioterapikliniken varierar, men Karin, som har funderat kring ämnet, sammanfattar det så här:

– Bonaderna beskriver hur vi kan bli lyckliga utan att det kostar pengar. De påminner oss om att se lyckan i det vardagliga. Bonaderna berättar även om livets hemligheter och meningen med livet, och om var lyckan finns. Många gånger ger de oss rådet att söka lyckan i naturen och i det egna hemmet. Slutligen talar bonaderna med oss om förnöjsamhet.

Karin som vet allt om spända sinnen och hur det tar sig uttryck i våra kroppar säger:

– Är vi nöjda blir vi avslappnade. Bonadernas budskap är det motsatta jämfört med reklamens. All reklam bygger på att det fattas något för att vi ska bli nöjda. Bonaderna lär oss att vara nöjda med det vi har.

Karins mamma uppmuntrade henne att utbilda sig till sjukgymnast, eller fysioterapeut som det också kal-las. Då precis som nu var det höga antagningskrav för att komma in på utbildningen. När hon inte kom in i Sverige sökte hon sig till Tyskland. På den tiden var internationella studier betydligt ovanligare än idag. Tack vare sin tyska utbildning har hon alltid haft en större öppenhet för alternativa behandlingsmetoder eftersom Tyskland ser på dem som ett komplement till den traditionella vården. 

 

Engagerad som sin far

Numera har det synsättet slagit igenom på bredare front här i Sverige. Men det är inte enbart den tyska traditionen som har givit Karin ett holistiskt förhållningssätt till sitt yrkesutövande. Engagemanget har hon ärvt från sin pappa som var miljökämpe långt innan det blev ett trendigt begrepp.

– Far, som var jordbrukare, propagerade för giftfri odling innan ordet ekologiskt var uppfunnet. Han i sin tur hade ärvt kämpaglöden från sin mor, Agnes Ingvar-Nilsson, en känd förespråkare för kvinnors rättigheter i Skåne. 

Idag för Karin arvet vidare. Dels genom sitt engagemang för att patienterna ska bli smärtfria utan kemikalier, hon är övertygad om att det är möjligt. Dels genom att hylla kvinnorna som med flinka fingrar åstadkommit dessa fantastiska broderier. Karin har läst och reflekterat kring bonadernas tillblivelse.

– Jag tror att bonaderna skapades vid symöten och i de kyrkliga syföreningarna. Symötena innebar gemenskap och kvinnorna hjälpte varandra genom att lyssna och ge varandra goda råd. Ofta sydde de för att kunna sälja sina alster på syföreningsauktionerna. Behållningen gick alltid till välgörenhet. Säkert hade flera av dem grova händer på grund av allt arbete på gården och i den egna trädgården. Tänk så kärleksfullt att dessa kvinnor tänkte på andra trots att de själva slet hårt. 

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top