2:a plats Årets Viktigaste Svensk – Melinda Jacobs!

Politiker och professorer i all ära, men listans överraskning måste vara Melinda Jacobs som klar tvåa. En vanlig mamma som, modigare än de flesta, tagit strid för sitt fosterbarn "Lilla hjärtat".

Melinda Jacobs kom på andra plats i omröstningen av “Årets viktigaste svensk”. 

Hur känns det?

– Jag är otroligt glad, tacksam och hedrad. Att få folkets röster är väldigt betydelsefullt. 

Varför tror du så många har röstat på dig?  

– För att vi har blivit så oerhört berörda av Esmeraldas öde. Jag har lyft frågor som för många varit okända, om hur vårt system ser ut. Det har blivit en ögonöppnare för människor i Sverige.

Hur går dina tankar idag, efter hovrättens dom?

– Det finns ingen dom eller ett straff som är tillräckligt, men domen var en tydlig markering att Esmeraldas korta liv spelade roll.

Vad är det viktigaste vi kan göra för barnen i Sverige idag?

 – Vi måste börja med att utgå från barnen och se till deras bästa. Det jobbas nu för fullt med att ta fram förslag och lagar för att stärka barns rättigheter och detta är en av de viktigaste delarna i min kamp.

Du har också blivit en symbol för humanism, för att våga stå upp och slåss för våra barn. Visste du att du var så modig?  

– När Esmeraldas liv släcktes kastade livet in mig på en väg utan sidospår. Det fanns bara en väg, framåt, och jag tvivlade inte. Jag har kämpat och utmanat mig själv, jag har gjort saker jag aldrig trodde jag skulle ha förmågan till eller modet att klara av. Kärleken till Esmeralda har drivit mig.

 

2:a plats Årets Viktigaste Svensk - Melinda Jacobs!
Melinda Jacobs.

 

Lilla hjärtats tragiska öde

Treåriga Esmeralda, även kallad Lilla hjärtat, föddes 2016 och placerades 7 veckor gammal i fosterhem hos Melinda Jacobs familj. De biologiska föräldrarna tar strid för vårdnaden och våren 2019 flyttas Lilla hjärtat dit. Tio månader senare hittas flickan död. Hon var drogad med skador på kroppen. Efter Lilla hjärtats tragiska död har Melinda tagit upp kampen för barns rättigheter. Nu ska den svenska lagstiftningen ändras. Lilla hjärtats biologiska mamma dömdes för dråp.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top