Blomsterglädje i krukor & lådor

Än är det inte för sent att förvandla balkongen eller terassen till sommarens skönaste grönaste oas. Fyll krukor, amplar och lådor med blommor som trivs och frodas på din uteplats.

Läget, läget, läget. De viktigaste faktorerna för en fastighet brukar mäklarna säga, men det är minst lika sant när du väljer växter och planteringskärl till din uteplats!

Är det full sol hela dagen eller mest skugga? De flesta sommarblommor vill ha mycket sol, men det finns också de som trivs i skugga. Sommarblommor som klarar halvskugga/skugga är fuchsia, flitiga lisa, blomster­tobak och palettblad. 

För att lyckas bäst lönar det sig alltid att  investera i plantor och jord av god kvalitet. Välj jord som är avsedd för urnor – när volymen är liten behöver jorden vara näringsrik och fukthållande.

Tillsätt eventuellt långtidsverkande näring i jorden redan vid planteringen. Annars är det dags att börja näringsvattna efter cirka tre veckor, då näringen i den befintliga jorden börjar ta slut.

Bottna gärna med ett lager lecakulor och vattna alltid igenom jorden ordentligt när du planterat växterna.

 

 

Blomsterglädje i krukor & lådor
Sommarblommorna gör terrassen till en skön plats för avkoppling. Passa på att njuta av generösa buketter när blomningen är som finast. I ampeln hänger en rosa verbena och på golvet står pelargoner och lavendel.

Välj rätt krukor så är det lättare att få blommorna att trivas.

Satsa på krukor i storlek större och balkonglådor med rejält djup. Då får rötterna plats och plantan kan växa sig stor. Jorden torkar inte heller ut lika lätt.

Är läget blåsigt – satsa då på en kruka med tyngd som står stadigt, särskilt om du vill plantera lite högre växter.

Se till att krukan är väldränerad. Det bör finnas hål i botten så att överflödigt vatten inte blir stående. Satsa också på generösa fat under krukorna så att vattnet inte rinner rakt igenom. Särskilt viktigt om du odlar på balkongen.

Blomsterglädje i krukor & lådor
Nya hortensian ’Magical’ blommar från vår till höst på stadiga stjälkar, vilket gör att den även står emot regn. ’Magical’ finns i rosa, blått och en röd variant.
Blomsterglädje i krukor & lådor
Plantera på höjden. Hyllan ger plats för fler växter. En solig och skyddad
balkong passar perfekt om du vill skapa medelhavskänsla. Pelargoner i lysande färger, ett litet olivträd och en kalamondin har fått sällskap av chili, rosmarin och timjan.

Sommarblommor kan blomma långt in på höstkanten om du sköter dem rätt.

Vattna så att jorden aldrig torkar ut helt. De flesta sommarblommor trivs med lätt fuktig jord. Är sommaren varm gäller det att vara flitig med vattenkannan.

Täck gärna jorden, så att den inte torkar ut lika lätt, med till exempel lecakulor eller snäckor.

Näringsvattna, om du inte blandat långtidsverkande näring i jorden, enklast är en svag dos i vattnet varje gång.

Plocka bort vissna blommor regelbundet så att plantan kan ägna sin kraft åt att fortsätta blomma.

Blomsterglädje i krukor & lådor
Det är trevligt att blanda blommor och grönsaker i stora krukor. Här blir mangold och tagetes en fin kombination.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top