Kortedala-Britta sprider livsglädje från sin soffa!

Britta kallar sig Sveriges tröttaste influencer. Hennes hjärnskada gör att hon måste vila mycket. Tack vare Instagram har hon blivit en digitant och fått nytt socialt liv.

Det är en gråmulen förmiddag i stadsdelen Kortedala i Göteborg och Britta Andersson har just startat en livesändning på Instagram. Dagens samtalsämne är coronavaccin. 

Britta Andersson

Ålder 64 år.

Bor Kortedala, Göteborg.

Familj Dottern Vivi och barn­barnen Elmer och Knut. 

Gör Pensionär.

Intressen Bada på Hagabadet, läsa Göteborgsposten, sända live på Instagram.

Namn på Instagram kortedalabritta

Motto i livet Var snäll, du vet aldrig vad andra går igenom.

Favoriter på Instagram kind.emily, liviusandflorence och dotterns konto mammasanningar. 

Dröm i livet Att få åka till Sardinien med Vivi och pojkarna.

– Jag har fått tid idag och ska ner och sticka mig i armen, berättar Britta för sina följare. Hon rättar till luggen en aning och fortsätter:

– Jag ska pinna ner till vårdcentralen tillsammans med hemtjänsten. Först fick jag för mig att jag inte skulle ta vaccinsprutan, men sedan tänkte jag att det är lika bra att jag tar den, för då kan jag få träffa pojkarna! 

Britta syftar på de två barnbarnen Elmer och Knut, 13 respektive 10 år, som bor i Stockholm. 

– Jag går sönder här hemma, jag längtar så mycket ­efter dem. Hur många håller på att gå sönder för att ni längtar ­efter era nära och kära? ­Berätta för mig! 

Instagramkontot “kortedalabritta” startade Britta hösten 2019 i samband med en semesterresa till Sardinien i sällskap av dottern Vivi. Föga anade Britta då vilken inverkan det skulle få på hennes sociala liv. Från Kortedala, där hon bott i hela sitt 64-åriga liv, når Britta idag över 17 000 följare. 

 

Slipper vara ensam

– Livesändningar är så skojigt, utbrister hon. Det är så roligt att prata med folk – då behöver man inte sitta ensam. Vill jag prata med någon slår jag på den här.

Britta nickar mot mobiltelefonen på bordet framför henne och lägger samtidigt till: 

– Jag brukar prata om allt möjligt. Vettiga saker, hoppas jag. 

Med eftertryck förklarar Britta att hon inte gillar att slentrianprata om väder och mat. 

– Det är oväsentligt. Jag vill ha lite debatt och diskussion. Jag står för vissa saker och tycker att det är viktigt att markera mot till exempel rasism. Man måste ha ett samhällsengagemang. Är man också lite allmänbildad – jag har nog alltid varit det – blir det lättare att konversera med folk. Jag har ett hum om väldigt mycket men är ingen Einstein.

 

Igenkänd på stan

Britta, som lever med en förvärvad hjärnskada – ”men jag vill inte prata om sjukdomar, jag tycker inte om det” –  berättar att många av följarna på Instagram har blivit hennes vänner. 

– I somras var jag och badade med Mimmi som jag har lärt känna här på kanalen. Det är skojigt också när man visar sig ute, då kommer folk fram. När jag hämtade glasögon fick jag höra i butiken “vi följer dig allihop här”. De ville ha min auto­graf. Jag tänkte: “Nu har det gått överstyr!”

Vanligtvis sänder Britta live flera gånger om dagen, då med mobiltelefonen fäst på ett stativ, och får idel positiva kommentarer. “Vi behöver glädjespridare som dig”, “Du är så härlig”, “Du är min favoritperson”. Att hon kallar sig Sveriges tröttaste influencer hänger ihop med att Britta på grund av hjärnskadan behöver mycket vila – då passar det extra bra att hon hemma från soffan snabbt och enkelt når sin nya vänkrets. 

– Jag säger ofta “nu måste jag lägga mig en stund”, förklarar Britta. Men detta är verkligen så roligt! Man behöver lite människor omkring sig.

Följ Kortedala-Britta på Instagram – där heter hon kortedalabritta!

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top