Det våras för alla 70+ efter isoleringen

Efter att ha varit i påtvingad isolering i sju månader är våra 70-plussare nu ute på grönbete. Men hur länge? Och hur blir det när seniorerna slår sig loss från bojorna?

I mars infördes en rekommendation om att personer 70 år och äldre skulle begränsa sina sociala kontakter och undvika platser där många personer samlades. Samhällets seniorer har därför i hög utsräckning hållit sig hemma sedan dess.

Men efter att rekommendationen hävts i slutet av oktober lyser 70-plussarna återigen upp tillvaron med färgglada jackor och rosiga kinder efter en promenad med gåstavar i parken. Eller med en dramaten bakom sig eller rullator framför på väg till livsmedelsbutiken. Alternativt svischar de förbi i joggingspåret. Eller puttar en golfboll någonstans.

Våras det för våra 70-plussare nu?

Så här svarar Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO:

– Både och, vi får aldrig glömma att vi fortfarande har pandemin omkring oss, att folk blir sjuka, varav en del så svårt att de avlider. Men en hel del äldre har tagit tidigare re­kommendationer lite väl hårt och nästan inte gått ut alls.

Att inte få umgås som man vill med andra, ens sin närmaste familj för dem på särskilda boenden, har förstås väckt tankar och känslor.

Kritiska röster

Det har varit en del kritik från starka mediepersonligheter som tillhör riskgruppen men som har hälsan i behåll och som har ifrågasatt rekommendationer och restriktioner. Som tyckt det varit orimligt att inte få hälsa på gamla mamma på äldreboendet. Eller som har ogillat att “klumpas ihop” med 95-åringar som inte längre klarar sig själva.

– Det var inte fel att införa restriktioner. Man visste så lite om sjukdomen, hur den slog, vilka åtgärder som behövde vidtas, anser Christina Tallberg.

Hon försvarar strategin, både som ordförande i PRO och privatperson.

Hon, som själv är 77 år, är inte missnöjd med förhållningsreglerna som gavs. Det gällde ju att skydda en skör grupp. Den som visat sig bli allra sjukast i covid-19.

– Även om man själv känner sig frisk och kry så handlar det om solidaritet med dem som inte är det. De som protesterade var inte så många, men talföra.

Samtidigt har moder natur varit givmild i år. Vi har haft en fin vår, sommar och även höst där vi har kunnat vistas mycket utomhus. Men vi har uppmanats att inte träffa så många människor utanför vår innersta “flock”.

Ofrivillig ensamhet

– Man längtar ju efter att få träffa andra. Vi behöver träffa andra för att må bra. Men vi får nog umgås digitalt ett tag till, säger Christina Tallberg som tror att vi kan få se en ökad sjuklighet till följd av ofrivillig ensamhet på grund av isoleringen, både fysisk och psykisk. Något som även Folkhälsomyndigheten påtalade som en negativ konsekvens när den lättade på restriktionerna.

– Aktiviteter inom föreningslivet är otroligt viktiga, de gör skillnad till det bättre för människor och ger livslust tillbaka, säger Christina Tallberg.

Fortsatt försiktiga

Nu gäller det att hitta säkra former för olika aktiviteter och kurser även inomhus.

Christina Tallberg tror att 70-plussarna kommer att fortsätta vara försiktiga.

– Men det är bra att vi kan röra oss mer fritt ute bland andra nu. Nu känns det till exempel okej igen att gå på museum. Man behöver ju inte gå då det brukar vara mycket folk.

Själv har hon och maken bara träffat en begränsad och väldigt liten krets människor under det här halvåret, barn, barnbarn och någon granne. De har ofta umgåtts utomhus.

– Jag är lyckligt lottad som lever med min make och har familj. Många äldre lever ensamma. Det har varit svårt för dem. En annan grupp som haft det besvärligt är äldre i särskilda boenden som inte fått träffa sina nära och kära som tidigare.

Det finns många utmaningar kvar trots färre restriktioner, särskilt i storstäder. En av dem är kollektivtrafiken som kan vara ett gissel med trängsel.

– Då vågar man kanske inte åka buss eller tunnelbana. Och i rusningstid kan det vara kaos, då ska man inte ge sig ut.

Har offrat mycket

Att restaurangbesök åter­igen är en möjlighet är ett besked som Christina Tallberg välkomnar. Så länge det är avstånd mellan borden och man tvättar och spritar sina ­händer.

De unga är kanske inte alltid så duktiga på att hålla lämpligt avstånd, konstaterar hon vidare: De får bannor av statsminister Stefan Löfven, för sitt festande på olika vattenhål i centrala Stockholm, där besökarna dansat bara centimeter ifrån varandra och trängsel rapporterats. Smitta har också spridits bland studenter i flera svenska städer.

Något partajande bland våra äldre ser inte Christina Tallberg framför sig:

– Vi vill också gå på fest och ha roligt, men vi har avstått för att inte bidra till smittspridning. Därför blir vi upprörda när yngre, och bland dem kända personer, går på nattklubbar och kindpussas. Vi håller oss till gällande regler om att hålla avstånd och har uppoffrat mycket ur den aspekten.

– Vi 70-plussare har fått större frihet. Men det gäller att använda den utan att utsätta andra för risk. Nu kan vi gå ut på krogen och träffa vänner och umgås under ansvar. Och handla i butik, men bör undvika att rusa runt på stormarknader i timmar. Kramar och kindpussar får vänta ett tag till.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top