Dahlior – Astrids skötebarn

Rosa, orange, röda och vita – varje sommar blommar dahliorna troget hos Astrid och Gunnel i Viken.

Så sköter du dahlian

• Dahlialökar planteras på våren när risken för frost är över. De är mycket känsliga för kyla.
• Tidigare blomning blir det om man förkultiverar knölarna ett par veckor inomhus. Sätt dem grunt i sandblandad lätt jord.
• Om man gallrar bland knopparna blir de blommor som är kvar större.
• Toppa plantan när den är cirka 15 cm hög så förgrenar den sig och blir tätare.
• När hösten kommer ska knölarna grävas upp. Förvara dem i torv på ett frostfritt men svalt ställe

Dahlior – Astrids skötebarn
Astrid Larsson tillsammans med några av sina Dahlior.
Alla fotografier: Annika Christensen
Dahlior – Astrids skötebarn
Spectacle
Dahlior – Astrids skötebarn
Vulcan
Dahlior – Astrids skötebarn
Jeanne d’Arc
Dahlior – Astrids skötebarn
Ludvig Helfert
Dahlior – Astrids skötebarn
White Star

I Viken i nordvästra Skåne finns de förutsättningar som många trädgårdsägare bara drömmer om: ett milt klimat, oftast tidiga vårar och en bördig mylla. Lägger man därtill långa traditioner och en person med gröna fingrar hamnar du på gården Gödstorp.
Här bor Astrid Larsson sedan över femtio år. Som ung gifte hon sig med Nils som drev gården. Redan på den tiden var trädgården gammal.

Även Gunnel, en av döttrarna, bor här. Trots ett svårt funktionshinder delar hon sin mors trädgårdsintresse.
– Gården har funnits sedan början av 1700-talet. I slutet av 1800-talet planterade man häckar och anlade grusgångarna, berättar Astrid som i dag är 79 år.

140 meter buxbom

Bakom korsvirkeshuset står buxbomshäckar – sammanlagt 140 meter tät grönska. Förutom att de avgränsar rabatterna från varandra, ger de också vindskydd för växterna. Varje vår måste de ansas.
– Jag gör det mesta själv, men häckarna tar jag numera hjälp med att klippa.

Astrid rattar själv den stora gräsklipparen. Gräsmattan liksom allt annat hålls i trim. Hur orkar hon?
– Trädgården betyder mycket för mig. Det är en glädje att se alla blommor slå ut och spännande att se vad som tar sig. För mig är det också viktigt att vårda ett arv.

Hemliga knep

Allt verkar frodas i Astrids trädgård. Finns det några hemliga knep?
– Hemliga och hemliga … Jag vattnar oftast med vatten från våra brunnar. Så tar jag vara på gräsklipp och lägger i svarta sopsäckar. Efter ett år blir det en väldigt bra kompost som jag lägger i rabatterna.

Gårdens dahlior är något av Astrids skötebarn.
– En del dahliaknölar har jag ärvt av min svärmor. Bland annat har jag en väldigt vacker rosa dahlia som Nils och jag brukade kalla Gödstorpadahlian. Under åren har jag förnyat med många spännande sorter.

Vintern i pannrum

Varje höst tar hon upp knölarna när frosten sätter stopp för blomningen. Hon lägger dem i kartonger och brukar vara noga med att skriva vilken dahliaknöl som finns var. Vintern får de tillbringa i gårdens pannrum dit minusgrader inte når.
– Sent på hösten är det dags att avsluta arbetet i trädgården och njuta utav minnena. Fast jag kan ju inte låta bli att gå runt ibland och se efter hur allt mår. Det händer att jag kan plocka in en sen ros till julbordet.

Nyköp och flytt

Under vintern finns tid att fundera på hur rabatterna ska se ut nästa år, vilka nya perenner som ska köpas och vad som ska flyttas. Astrid och Gunnel hjälps åt att beställa frön på internet.
– Det är väldigt praktiskt. Men ibland blir det fel. Som när Gunnel beställde gulblommig cosmos häromåret. Fröna grodde och växte upp till en stor grön buske med vita blommor. Det var oväntat men ganska roligt!

20 000 sortnamn i världen
Dahliorna har sitt ursprung i Syd- och Mellanamerika. När conquistadorerna kom till Mexiko på 1500-talet lade de märke till de vackra röda, gula och vita blommorna som växte i bergen – en del av dem jättelika.

Aztekerna kallade dem acocotli, vattenrör, och lär ha använt de ihåliga stjälkarna till att transportera vatten på resor. När dahlian kom till Europa på 1700-talet odlades den först för de ätliga, men inte särskilt goda, knölarnas skull. Sitt namn har den fått efter Linnélärjungen Andreas Dahl.

Från de vilda arterna har mängder av nya sorter korsats fram. I dag finns det omkring 20 000 inregistrerade sortnamn i världen och fler lär komma.

För att skilja dem åt och bringa lite ordning i den brokiga dahliavärlden har man delat in dem i olika grupper som säger något om hur de ser ut: anemondahlior, dekorativdahlior, enkelblommiga dahlior, halskråsdahlior, kaktusdahlior, näckrosdahlior, pompondahlior, sommardahlior och jungfrudahlior.

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top