Så skyddar du dig själv på nätet

Idag skickar vi känsliga uppgifter via e-post och delar bilder och information om oss själva på digitala medier. Men se upp, det finns kriminella personer som kan utnyttja luckor i säkerheten och stjäla information om dig!

Johan Jarl är säkerhetsexpert på cybersäkerhetsföretaget F-Secure. Han berättar att kriminella personer ofta är ute efter att få tag på människors e-postadresser och lösenord. Dessa två saker i kombination gör nämligen att det går att ta reda på väldigt mycket om dig. Genom att gå igenom din mailhistorik kan personerna se känsliga uppgifter som du kanske skickat till någon du litar på. Konton på sociala medier är oftast knutna till din mailadress och får kriminella personer åtkomst till din mail kan de återställa dina lösenord och få tillgång till exempelvis ditt Facebook-konto.

– När de loggar in kan de se dina vänner och fråga dem efter pengar. Eftersom meddelandet kommer från dig så tror vännerna att det är du, säger Johan Jarl. 

Genom att låtsas att du är i någon slags knipa kan de som tagit över ditt konto försöka förmå dina vänner att skicka pengar till dem. Johan Jarl rekommenderar därför att man använder sig av tvåfaktorsautentisering och då kan man få ett sms skickat till sin telefon om någon loggar in på exempelvis ens Facebookkonto från en dator som man normalt inte brukar använda. Tvåfaktorsautentisering kan man själv ställa in i kontoinställningarna.

 
Många lösenord

Musiktjänster, fotosidor, sociala medier, mailkonton, spel, butiker, säljsajter, apotek och mycket mer. Vårt digitala liv har växt det senaste åren och med det har det kommit en rad konton med lösenord som vi måste hålla reda på. I en undersökning som F-Secure har gjort bland sina användare svarade deltagarna att de hade drygt 18 olika konton till diverse internettjänster. 41 procent av dem återanvände sina lösenord för att de helt enkelt tyckte att det var alldeles för svårt att komma ihåg så många lösenord.

– Det bästa är att ha ett lösenord som du inte själv kommer ihåg. Vi vet att man måste ha ganska komplexa lösenord för att de ska vara säkra. Och har man långa komplicerade lösenord till så många tjänster så kan man inte komma ihåg dem, det är omöjligt, säger Johan Jarl.

Istället rekommenderar han att man skaffar en lösenordshanterare, där alla ens lösenord lagras säkert. En bra lösenordshanterare hjälper användaren att skapa starka lösenord så att man inte ens behöver komma på dem själv.

Det finns en rad olika företag som tillhandahåller lösenordshanterare som du kan ladda ner som en app. Några av dem är F-Secure, Dashlane, Keeper, SafeInCloud och Bitwarden.

Skapa ett starkt lösenord

Här är några saker du kan tänka på:

  • Ju längre lösenordet är desto starkare är det. Använd gärna fler än 12 tecken.
  • Ha med siffror i lösenordet.
  • Blanda stora och små bokstäver.
  • Ha gärna med ett specialtecken, som exempelvis ett utropstecken eller en punkt.
  • Bokstäverna som du har med i ditt lösenord ska helst inte bilda något ord eller namn.
  • Använd inte heller ord eller sifferkombinationer som går att koppla samman med dig som person.
  • Skriv inte upp ditt lösenord på en lapp, utan använd en lösenordshanterare för att komma ihåg dina lösenord. Om du skulle få inbrott exempelvis, kan din lapp annars hamna i orätta händer. Skaffa istället en lösenordshanterare.
  • Använd inte samma lösenord på mer än ett konto.

 

Orsaken till att man inte ska använda samma lösenord på flera olika konton är enligt Johan Jarl det finns en risk för att om kriminella lyckas göra ett intrång i en tjänst och få tillgång till dina inloggningsuppgifter där så testar de ofta systematiskt samma inloggningsuppgifter på andra tjänster och kan på så sätt ta över andra konton som du har använt samma lösenord till.

– Det räcker med att ett enda av dina konton har låg säkerhet, även om resten är säkra, säger Johan Jarl.

 

 

Tävla!

Just nu lottar vi ut 5 helårsprenumerationer på appen F-Secure ID PROTECTION som hjälper dig att förhindra hackare från att använda dina personuppgifter för att ta över dina konton eller stjäla din identitet på nätet. Om uppgifter om dig publiceras publikt bland kriminella får du en varning från appen och har då möjlighet att byta lösenord på dina drabbade konton och kan därmed förhindra att problem hinner uppstå. ID PROTECTION innehåller även en lösenordshanterare som man kommer åt från sin dator, surfplatta och telefon.

Allt du behöver göra för att vara med och tävla är att svara rätt på en enkel fråga.

Senast den 16 juni 2020 behöver vi ha ditt svar.

Lycka till!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top