På midsommar dricks det som mest – så undviker du bakfyllan

Enligt statistik från IQ dricker sex av tio svenskar oftare och mer alkohol under semestern. Midsommarafton är en av årets mest spritfyllda dagar och midsommardagen blir för många en av årets mest ångestfyllda.

För många är midsommar startskottet på semestern och i samband med det kommer andra vanor – som att dricka mer. 

– Om du önskar förändra dina dryckesvanor så kan det vara bra att börja med att titta närmare på varför du dricker. Är det för att ha roligt eller för att bli av med ångest? Dricker du för att få ut något positivt eller för att bli av med något negativt? Fråga även dig själv om du ofta dricker på rutin, säger Adriano C. Marino,  legitimerad psykoterapeut och chefsterapeut på Mendly.

8 varningstecken på att du dricker för mycket:

1. Du dricker mer än vad du tänkt dig

2. Du har svårt för att sluta dricka

3. Du tappar kontrollen när du dricker

4. Du har svårt att minnas vad du gjorde då du drack

5. Du dricker ensam

6. Du dricker dagen efter

7. Du dricker för att må bra

8. Du har svårt för att skära ner på drickandet

Av: Adriano C. Marino

 

Att vakna upp och bakfull och känna sig ångestfylld är något många kanske känner igen sig i. Det är alkoholen som gör att man kan känna dig extra nere. Alkohol ökar nämligen produktionen av glädjeämnet dopamin, vårt belöningshormon som får oss att känna oss glada och upprymda. När drickandet upphör gör så även producerandet av dopamin. Detta är en av de främst orsakerna till bakfylleångesten.

Så hur ska man göra för att slippa bakisångesten och hur hanteras den bäst när den väl har smugit sig på?

– Lätta fysiska aktiviteter, exempelvis en promenad, har lindrande effekt på bakfylleångest. Ett annat tips är att stimulerar det sociala sinnet och umgås med människor som får dig att må bra. En vanlig sysselsättning vid bakfylla är att ligga inne i sin ensamhet, men det är faktiskt det sämsta du kan göra, säger Adriano C. Marino.

Tips hur du slipper bakfylleångesten i midsommar:

Börja med att bestämma dig hur mycket du får dricka som mest. Då är det större chans att du faktiskt håller dig till det. Visar det sig att du druckit mer än planerat är det en varningssignal.

Se till att äta ordentligt. Mitt i allt dansande och sjungande kan det vara lätt att glömma bort maten. En ordentlig måltid saktar ner kroppens upptag av alkoholen, vilket gör att du inte blir berusad lika snabbt.

Varva med ett alkoholfritt alternativ under kvällen. Det hjälper dig att du inte blir lika berusad. Dessutom minskar det vätskebristen dagen efter.

Undvik starksprit, det slår snabbare och gör att det blir svårare att kontrollera nivån på din berusning.

Sluta drick efter midnatt, förbränningen är nämligen långsammare under natten.

Sist men inte minst, ignorera grupptryck om någon försöker hetsa dig till att dricka och alkoholtjata inte på andra. Känn istället efter vad du själv vill och håll dig till det.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top