• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Dagny hade änglavakt – nu tar hon vara på livet i nya dokumentären

  Det hade kunnat gå riktigt illa när Dagny Carlsson, 106, blev påkörd. Men den folkkära bloggaren klarade sig undan allvarligare skador och kunde gå på premiären av SVT-dokumentären Dagny – om jag sätter mig ner nu dör jag.

  Dagny hade änglavakt – nu tar hon vara på livet i nya dokumentären
  Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

  Imorgon har Dagny – om jag sätter mig ner nu dör jag, den nya dokumentären om Dagny Carlsson, 106, premiär. Som Sveriges äldsta bloggare har Dagny blivit en inspirationskälla för många, inte minst för att hon fortfarande är så pigg och äventyrlig av sig, trots sin höga ålder.

  Men härom veckan hade det kunnat gå illa för vår favoritbloggare. Onsdagen den 2 januari rapporterade nämligen Dagny på sin blogg att hon råkat ut för en olycka under sin dagliga promenad. När hon skulle korsa ett övergångsställe blev hon påkörd av en bil och föll handlöst.

  – Om jag inte haft "änglavakt" och turen varit med mig kunde jag ha dött eller hamnat på sjukhus, skrev hon i bloggen.

  Hon berättade också att hon kände sig rejält mörbultad efter fallet och hade sår och blåmärken. 

  – Om jag varit lika skör som många gamla tanter är hade jag brutit både armar och ben, konstaterade hon.

  Dagen efter kom ett blogginlägg från Dagnys vän Elena som lugnade de många oroliga läsarna med att rapportera att Dagny åkt in till Danderyds sjukhus där hon blivit undersökt och fick stanna kvar några nätter för säkerhets skull.

  – Hon är mörbultad efter fallet och har bland annat en gipsad hand, några sår och behöver längre vård men hon längtar hem till sin blogg och lovar att hon kommer att "sätta sig vid datorn på en gång och börja peta på tangentbordet med en hand", löd det senaste inlägget som publicerades den 6 januari. 

  Senast nytt är att Dagny fick tillåtelse av läkarna att lämna sjukhuset för att närvara vid smygpremiären av Dagny – om jag sätter mig ner nu dör jag. 

  – Så hon är verkligen på väg att bli bättre, säger dokumentärfilmaren Åsa Blanck till Året Runt.

  I dokumentären vill Dagny ta vara på de dagar hon har kvar. Vi får bland annat följa henne när hon får huvudrollen i en ny film av finske regissören Finn Power. Hon reser till Åland och får möta Nordens rikaste man. Fler oväntade möten utlovas, så väl som värme, humor och vänskap över gränserna. 

  Dagny – om jag sätter mig ner nu dör jag har premiär på SVT Play fredag 11 januari och sänds på SVT1 15 januari kl 21.00.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!