5 fiffiga tips: Så lyckas du med din amaryllis

Den 19 november är det amaryllisens dag – och den perfekta tidpunkten att köpa hem amaryllisar i kruka för att få dem i blom lagom till jul. Här är 5 tips som hjälper dig att lyckas.

Sobert vita, vackert mönstrade eller färgstarka – med stora blommor eller små. Numera finns det verkligen en amaryllis för varje smak.

Så här gör du för att få vackra blomsterstänglar lagom till jul – och som fortsätter blomma länge:

• 1) Vattna amaryllisen sparsamt – då utvecklas den bäst. Löken tycker inte om att bli blöt så det bästa är att vattna på fatet eller i krukkanten. Jorden kan gärna torka upp mellan vattningarna.

• 2) Du behöver inte tillsätta näring eftersom löken är laddad med allt som behövs för blomningen.

• 3) Låt gärna amaryllisen stå ljust, annars är risken att stänglarna blir långa och rangliga. Ju varmare amaryllisen står desto snabbare drivs den i blom. Vill du påskynda blomningen är därför en varm plats att föredra, medan en svalare placering gör att knopparna och blommorna håller längre.

• 4) Välj hyfsat tunga krukor till amaryllisen, så att blomman inte välter när den vuxit till sig på höjden. Eller stötta upp den lite med exempelvis växtstöd eller grenar från skogen.

• 5) Om amaryllisen har blivit lite väl lång och ranglig, använd den som snittblomma i stället!
Ibland blir amaryllisstänglarna väldigt långa vilket gör att hela blomman lätt välter. Använd då istället blommorna som snitt. De är hållbara och kan placeras i en vacker vas, ensamma eller tillsammans med andra snittblommor. Mycket tjusigt är det att hänga amaryllisar upp och ner, i ett fönster, över matbordet eller kanske i ljuskronan.

Källa: Blomsterfrämjandet

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top