Därför är Benke Rydman Sveriges mest efterfrågade dansare och koreograf

Ända sedan barndomen hade dansen varit hela hans identitet. När Fredrik "Benke" Rydman 2013 drabbades av en nackskada blev han tvungen att ändra förhållningssätt till sitt yrke. I höst är han tredubbelt aktuell som koreograf.

Sommaren 1995 har Fredrik “Benke” Rydman avslutat det första året av tre på Balettakademiens yrkesdansarutbildning. Tillsammans med två danskompisar åker han till Los Angeles för att få nya influenser. I en dansstudio på sjätte våningen med utsikt över Hollywoodskylten förändras hans liv för alltid. Den kvinnliga läraren går med självsäkra steg fram till stereon. Snart strömmar hiphopklassikern Gangsta’s paradise ur högtalarna. Dansen är hård, aggressiv och kräver all muskelstyrka som går att uppbåda. Benke, som dittills mest ägnat sig åt lindy hop och jazzdans, har aldrig upplevt något liknande. Där och då förälskar han sig handlöst i dansstilen.

– På den tiden hade hiphopen ännu inte gjort sitt inträde på de svenska dansskolorna. För mig som är ganska tung, stor i kroppen och har mycket kraft var det som att hitta hem, minns han.

Det där ögonblicket i Los Angeles kom att bli avgörande för hela Benkes fortsatta karriär. 23 år senare går det knappast att finna någon mer efterfrågad koreograf i vårt land. 

Läs hela intervjun i Icakuriren nr 47.

Här ser du några av Benkes uppträdanden och föreställningar:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top