Tommy Körberg: “Jag vill fortsätta att vara nyfiken”

I höst återvänder Tommy Körberg till teaterscenen som showartisten Lola. Pjäsen är en musikalisk monolog om utanförskap och en människas kamp för bekräftelse och närhet.

Med en 50 år lång karriär bakom sig har Tommy Körberg hunnit med att vara allt från schlagersångare och melodifestivalvinnare till skådespelare och musikalartist. I höst kliver han upp på scen i ännu en skepnad – han spelar Lola i en musikalisk monolog på Cirkus i Stockholm. 

Den avskalade tvåmannaföreställningen – med bara Tommy Körberg och pianisten Carl Flemsten på scen – handlar om Lola som ger sin sista föreställning. På ålderns höst har hon fått sparken av sin manager. 

– Lola betraktar sitt liv. Varför har det blivit som det har blivit? Lola har känt ett utanförskap sedan barnsben. Därför flyr hon landet och söker upp de obskyra klubbarna i Paris, Madrid och Barcelona. Hon är alltså ingen världsstjärna, mer en Christer Lindarw i C-version. Men hon är en sammansatt och komplex människa, som grubblar över det som har varit. 

Tommy Körberg tycker att det är intressant – vad är det egentligen som formar oss människor? 

– Vad händer med en människa under ett liv? Vår uppväxt spelar roll, liksom de skolor vi har gått, och förstås den relation vi har haft till våra föräldrar. Det är en ynnest att få uppleva verklig kärlek. Men om man inte har upplevt kärlek som barn så kommer det att påverka framtida beslut och hur man väljer att leva sitt liv. 

Ligger rätt i tiden

Lola är född man, men föredrog tidigt att klä ut sig till tjej framför att spela fotboll med grabbarna. 

Tror du att det är lättare att vara transvestit idag, jämfört med när Lola växte upp? 

– Jag är inte så säker på det. Transvestiter blir väldigt bespottade och råkar ut för mycket våld. Män provoceras, och när män inte kan argumentera så tar de ju till våld. 

Att många män har så svårt att hantera sina känslor är ett stort samhälleligt problem, menar Tommy Körberg. 

– Kvinnor är ofta närmare sina känslor. Många män är instängda i sina känslor. Instängda i sina kroppar. Pojkar som stelnat till män… sådana finns det gott om. Jag önskar att man fick lära mer om filosofi och retorik i skolan. Att öva på att utrycka sig. Matematik i all ära, men i livet så är det känslomässig och social kompetens som behövs. Och det viktigaste är att lära sig älska sig själv. All kärlek börjar där. 

Tommy Körberg tycker att Lola ligger helt rätt i tiden. 

– I dessa tider är vi så rädda för det som är främmande. För allt som är annorlunda. Jag funderar mycket över det. Hur kommer det sig att vi blev så rädda för allt främmande? 

Tommy Körberg:
Lola har premiär 22 september på Skandiascenen, Cirkus, Stockholm.

Ensam på scen

Berättelsen om Lola ackompanjeras av musik som hämtats från världens alla hörn – evergreens, Schubert, portugisisk fado, revyschlager, Jules Sylvain, jazz och 50-talets “Golden age”. I rollen som Lola växlar Körberg mellan berättande och sång i ett tiotal låtar signerade bland andra Zarah Leander, Charlie Chaplin, Ulla Billquist, Billy Joel, Leonard Cohen och Hasse & Tage. Texterna har bearbetats av Björn Ulvaeus, Tommy Körberg och Tomas Andersson Wij

– Jag har valt musiken själv. Det är en blandning av sådant jag gillar och lyssnar på. Från Leonard Cohen och Billy Joel till portugisisk fado. Jag lyssnar på all slags musik, jag har ju hållit på i 50 år nu, jag vet vad som funkar på scenen. 

Det här med att vara ensam på scen, att själv bära hela föreställningen – är inte det jobbigt?

– Nej! Haha. Nej, det är bara skönt. Jag är så gammal att jag tycker om att sköta sig själv. När jag är ensam på scen har jag ju ingen annan att ta hänsyn till. Det passar mig utmärkt. 

Kostymskaparen och kläddesignern Camilla Thulin står för kostymen. Hon har tidigare tagit fram dräkter och plagg till såväl Army of Lovers som kronprinsessan Victoria, samt jobbat med åtskilliga teateruppsättningar på de stora scenerna runt om i Sverige. 

– Det är alltid spännande att jobba i produktioner där en så kallad machogubbe ska locka ut sin inre dam, säger Camilla Thulin. 

Lola är, precis som Tommy Körberg, i 70-årsåldern. Det tycker sångaren är utmärkt. Han har ingen lust att stå på scen och låtsas att han är yngre än vad han är. Tommy Körberg har nyss fyllt 70, och han var över 60 när han blev pappa senast. Idag är barnen 42, 22 och 9 år gamla. 

– Jag har alltid ögonen på vid gavel, jag vill utvecklas, och testa nytt. Det förvånar mig att så många människor stannar upp. Att de slutar leva. Stagnerar. De blir liksom rädda för att leva. Jag tror att det egentligen handlar om att de är rädda för att dö. Att de vill bromsa tiden. Jag vill fortsätta att vara nyfiken. Själv har jag genomgått en metamorfos vart tionde år känns det som. 

Du verkar pigg?

– Nja, jag har också saker att jobba med. Jag har gått upp i vikt i sommar. Skjortorna går inte att knäppa. Nu måste jag börja träna. Och så har jag ett titanknä. Jag är en reservdelsmänniska numera.

Men om Lola tittar tillbaka på karriären, så blickar Tommy Körberg definitivt framåt. Att memoarerna – som kom ut för några år sedan – döptes till Sjung tills du stupar är ingen slump. 

– Klart att jag fortsätter jobba. Vad skulle jag annars göra? 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top