Professorn: “Bipolär sjukdom påverkar drabbade och anhöriga”

Det går att leva ett bra liv med bipolär sjukdom, men mer kunskap behövs. Det menar professor Mikael Landén, som samlar in fakta om landets patienter med bipolär sjukdom.

Mikael Landén är professor på Sahlgrenska sjukhuset och en av landets ledande forskare på området bipolär sjukdom. Han är även ansvarig för kvalitetsregistret Bipolär, som jobbar för att öka kvaliteten inom vården av människor med bipolär sjukdom genom att man samlar in information från hela landet kring vilka behandlingar man använder och följer hur det går för patienterna.                                            

– Det är viktigt att utvecklingen går framåt, eftersom bipolär sjukdom leder till stora konsekvenser för de drabbade och deras anhöriga – i värsta fall livshotande, konstaterar Mikael Landén.                                                                                                                                      

Basen i dagens behandlingar är stämningsstabiliserande läkemedel. Men för att kunna leva så bra som möjligt med bipolär sjukdom är det också viktigt att patienten har kunskap om sin sjukdom. Att känna till vilka situationer som kan utlösa en sjukdomsperiod och att kunna se tidiga tecken på att en sådan är på gång.

Bra sömnvanor hjälper

Risken för återfall minskar om man skapar goda sömnvanor, försöker undvika stress, inte använder droger och håller ner sin alkoholkonsumtion. Alkoholöverförbrukning är en vanlig samsjuklighet vid bipolär sjukdom.                                                                                     

– Det var ett stort genombrott när man 1949 upptäckte att litium kan användas för att behandla manier, berättar ­Mikael Landén. Under de följande decennierna observerade man att både depressioner och manier inte bara kan behandlas utan också kan förebyggas genom att man fortsätter ta litium även sedan man tillfrisknat. Många patienter förblir idag helt friska under långa tider tack vare litium. Men litium hjälper inte alla, och en del patienter får biverkningar. Vissa alternativ finns, men vi behöver bättre läkemedel som kan hjälpa fler.                                                                         

– För att nå dit behöver vi förstå mer i detalj vad som orsakar känsligheten för extrema svängningar. Vi behöver veta mer om genetik hos människor som blir sjuka, om neurobiologin, tankemönster, och vi behöver undersöka om det finns psykologiska behandlingar som i kombination med läkemedel kan minska risken för återinsjuknande. Det finns fler viktiga områden vi behöver utforska, men ett självklart och mycket viktigt mål är att bättre kunna bedöma risken för självmord hos en enskild person för att kunna sätta in rätt resurser i tid säger Mikael Landén. 

Prognosen vid bipolär sjukdom är mycket bättre idag än för 30 år sedan. Dels på grund av ökad kunskap, dels för att de behandlingar som finns används i högre grad idag.                                                                                  

– Ett viktigt skäl till att det är lättare att leva med bipolär sjukdom idag är att föreställningarna om psykisk sjukdom har förändrats till det bättre bland allmänheten. Jag tror att kunskap genom forskning är det mest effektiva sättet att fördriva felaktiga för­domar, säger Mikael Landén.  

Artikelserien är ett samarbete med Psykiatrifonden.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top