• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sommarprat med Stefan Åkerlund: "Ebba fick en stund på jorden – men den var alldeles för kort"

  Stefan Åkerlund förlorade sin elvaåriga dotter Ebba i det fruktansvärda terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017. I Sommar i P1 berättar han om tiden efter terrorattentatet. Lyssna på hans sommarprat – här lämnas ingen oberörd.

  Sommarprat med Stefan Åkerlund: "Ebba fick en stund på jorden – men den var alldeles för kort"
  Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

  Att förlora sitt barn är varje förälders stora mardröm. För Stefan Åkerlund blev mardrömmen verklighet. Den 10 juli sändes hans sommarprat. 

  – Ebba fick en stund på jorden, men den var alldeles för kort, säger Stefan Åkerlund i början av programmet.  

  Sommarpratet varvas med Stefans berättelse om hans dotters uppväxt, om vem hon var, om vad hon drömde om och om vad som hände den där dagen då terrordådet ägde rum. Han berättar om minnesstunden, begravningen och om det obeskrivligt tuffa året som gått sedan Ebba miste livet. 

  I programmet får vi lyssna på låtar som "Himlen är oskyldigt blå" och "En stund på jorden" som spelades på begravningen och "Only you" med Zara Larsson, som var en av Ebbas stora förebilder. 

  Stefan Åkerlunds berättelse är hjärtskärande och djupt personlig. 

  – Ärligt talat vet jag inte om det går att ta sig vidare efter en sån här händelse. Att ligga i sängen 16-17 timmar varje dag för att sedan gå till graven. Ska det vara så här i resten av livet?, frågar han sig själv. 

  Till minne av Ebba Åkerlund har Stefan initierat stiftelsen Svenska Hjärtan – som vill uppmuntra barn, ungdomar, lärare och ledare att skapa en bättre vardag för många, inte minst de som behandlas illa med mobbing, både fysiskt och psykiskt. 

  – Stiftelsen är en livlina som kommer att leva vidare även när jag är borta. Jag har också en dröm att få börja om igen, säger Stefan. 

  Det är omöjligt att hålla tillbaka tårarna när man lyssnar på detta avsnitt. 

  – Ebba, jag tänker på dig varje vaken sekund min älskade dotter. Tills vi ses i himlen kommer mina tårar ha bildat en sjö. Vi ses som vanligt vid graven i kväll så får du berätta vad du tyckte om programmet, avslutar han. 

  Missade du sommarpratet? Här kan du lyssna på det:

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!