• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Clara och Erica skriver bok om utmattning: "Man ska inte känna att det är kört"

  Vännerna och kollegorna Erica och Clara blev utmattade samtidigt. På vägen tillbaka till ett friskare jag har de stöd av varandra. Tillsammans har de också skrivit boken "Hjälp jag är utmattad" – som de själva hade velat läsa när det var som värst.

  Clara och Erica skriver bok om utmattning: "Man ska inte känna att det är kört"
  Clara Lidström och Erica Dahlgren har skrivit boken "Hjälp jag är utmattad" tillsammans. Foto: Alexandra Ellis

  – En dag när jag låg i soffan och tittade på tv kändes det plötsligt som en elstöt över bröstet. Jag skrek och slog ut med armarna, berättar journalisten och radioproducenten Erica Dahlgren och demonstrerar rörelsen.

  När hon ser tillbaka på händelsen inser Erica Dahlgren att hon levt under hög stress en längre tid. Hon hade haft flera fysiska symptom men inte förstått att de var tecken på utmattning utan istället behandlat dem med olika mediciner. Ändå mådde hon inte bättre. Tvärtom hade hon inte längre lust att göra det hon alltid älskat, och ibland hade hon inte ens lust att gå ur sängen.

  Efter händelsen började hon tänka att det måste vara något fel på hennes hjärta. Hon hade hjärtklappning hela tiden och kunde vakna mitt i natten av att hjärtat rusade. På vårdcentralen hittade man inget fel på hjärtat men sjukskrev henne i en vecka. Läkaren tyckte att hon uppträdde förvirrat och Erica insåg själv att hon behövde ha någon med sig, någon som kunde prata för henne. Därför tog hon med sig sin man till nästa besök. 

  – Det var det bästa jag gjort i hela mitt liv, att inse att han måste följa med. Det hade skadat mig så mycket att fortsätta kämpa och bli sjukskriven en vecka i taget. När han var med så frågade läkaren: "Vad tror du är fel?" och han svarade: "Hon är jättestressad och har varit det länge". Då hamnade vi i ett helt annat läge, men jag vet inte om jag hade fått till det om jag varit ensam, säger Erica.

  För poddkollegan och influencern Clara Lidström, även känd under bloggnamnet Underbara Clara, visade sig symptomen på utmattning inte lika fysiskt. Istället gjorde stressen att de mest vardagliga saker plötsligt inte fungerade. Hon beskriver en situation som var särskilt obehaglig. 

  – Jag är så stressad och uppriven och så ska jag gå ut genom dörren, och så står jag och tittar på handtaget och så bara… krafsar jag på dörren. Jag vet inte hur man öppnar! berättar Clara och demonstrerar en kraftlös krafsning i luften.

  – Eller som när jag ska säga till min man: "Hämtar du barnen?" och säger: "ravioli?" Jag hör inte ens vad jag säger, men jag hör att det inte låter rätt.

  Hon jämför det med att någon ger dig ett pussel att lösa, där 30 procent av bitarna saknas. Det går inte ihop helt enkelt.

  – Det är jäkligt obehagligt, speciellt när du är en person som jobbat med språk hela ditt liv, att inte ens kunna formulera en mening.

  Clara Lidströms utmattning visade sig bland annat genom att hon, som jobbat med språk hela sitt liv, plötsligt fick svårt att formulera enkla meningar. Foto: Alexandra Ellis

  Eftersom de båda har erfarenhet av utmattning har vännerna, som sedan hösten 2016 har podden "En underbar pod" tillsammans, skrivit en bok om ämnet. "Hjälp jag är utmattad" är boken de själva hade velat läsa, som en mix av en god vän och Vårdguiden.

  – En utmattad hjärna är inte jättebra på läsförståelse, så det är inte lätt att ta till sig information. Mycket av den litteratur som finns kring utmattning är ganska tung. Därför ville vi göra en bok som innehåller fakta och konkreta råd, men samtidigt är lättläst för en stackars utmattad hjärna, säger Clara.

  De är också medvetna om att det fortfarande råder okunskap kring utmattningssyndrom, och att det till exempel finns läkare som inte "tror på" utmattning. En del av drivkraften är därför att sprida ljus över sjukdomen. Styrkan med att vara två författare är just att de har olika erfarenheter. Boken visar att det finns olika orsaker till att man drabbas av utmattning, och olika vägar att gå för att bli frisk.

  För Clara var det till stor del privatlivet som var stressande, hon var mitt uppe i småbarnslivet och renoverade samtidigt. För Ericas del var det jobbet som arbetsledare och programledare på Sveriges Radio som blev för mycket. Hon berättar att hon själv var arbetsledare för personer som var sjuka på grund av stress, men hon visste inte och var inte heller intresserad av att fråga om anledningen till sjukskrivningen. Hon var fokuserad på jobbet och på en pågående omorganisation. Sedan hon själv blev utmattad har Erica fått ett annat perspektiv.

  – Det har varit jobbigt med att skriva boken, att se vilken dålig arbetsledare jag själv måste ha varit, säger Erica.

  Den egna erfarenheten av utmattning och arbetet med boken har gett Erica nytt perspektiv på sin egen tid som arbetsledare. Foto: Alexandra Ellis

  Även om det idag finns en tendens att lägga en del av skulden på individen – det talas om prestationsprinsessor och duktiga flickor – vill Erica och Clara betona att utmattning är en sjukdom som går genom hela samhället.

  – Det handlar inte om dig som enskild person, det handlar om att vara en del i ett system som är sjukt, säger Clara och utvecklar:

  –  Du (Erica, reds anm) var på väg att bli utmattad och var arbetsledare för personer som varit utmattade, så du var ju klämd mellan tidigare utmattade och chefer, som i sin tur känner en hög press uppifrån. Därför är det så svårt att som enskild person kunna lösa saker, säger hon och får medhåll av Erica.

  Författarna pratar också om svårigheterna med att få hjälp som utmattad. Som till exempel om att läkaren i Ericas fall inte sjukskrev henne för utmattning, eftersom "det blir så krångligt att få ersättning från Försäkringskassan". Eller om hur svårt det är för läkare på vårdcentraler att koppla de fysiska symptomen till något psykiskt, och om hur utmattning ibland fortfarande ses som en "hittepå-diagnos".

  – Som utmattad är det ett jättestort arbete du måste göra själv. Det kan man klara av, bara man får hjälp genom den mest akuta fasen. Sedan kommer återhämtningsfasen, och där tror jag tyvärr man måste göra mycket arbete själv, säger Clara.

  Det är också mycket därför de skrivit boken, för att vägleda andra i hur man kan klara sig genom vardagslivet som utmattad. Förutom att dela med sig av sina egna erfarenheter har de intervjuat en kvinna som blev utmattad för 20 år sedan. 

  – När vi gjorde den intervjun så fick jag jättemycket mycket hopp, och det är en viktig grej med boken, att man inte ska känna att det är kört, säger Erica.

  Hon förklarar också att de väljer att använda ordet utmattad snarare än "utbränd", som är vanligt i folkmun. Ordet utbränd signalerar att något har brunnit ut och att inget finns kvar att rädda, men så är det inte. Det går att komma tillbaka, även om det kan ta tid.

  Varken Erica eller Clara ser sig som helt "friska" idag, även om de är på väg dit.

   – Det är så lätt att tänka: "Jag är frisk när jag är tillbaks till den jag var innan", men det var ju den personen som gjorde mig sjuk. Det är ju inget tillstånd man vill komma tillbaka till. Jag tror det kan ta flera år att hitta sitt nya friska. Att vara en människa i balans som inte är på väg mot utmattning, säger Clara.

  De är båda överens om att vägen dit troligen kommer att vara lång, och att de kanske kommer att få jobba med det hela livet. Men även om tanken på det var fruktansvärd i början har de nu förlikat sig med den.

  – Det är något bra, att vara tvungen att jobba med det. För det är vad som kommer göra att man inte blir sjuk igen, konstaterar Clara. 

  Boken "Hjälp jag är utmattad" (Norstedts) är tänkt att vara som en blandning av en god vän och Vårdguiden.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!