• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bäst när det gäller – här är tjejerna som ägde vinter-OS 2018

  Förväntningarna var blygsamma inför vinter-OS i Pyeongchang 2018, men Sverige lyckades göra sitt bästa OS genom tiderna. Och mycket av det är de här tjejernas förtjänst.

  Bäst när det gäller – här är tjejerna som ägde vinter-OS 2018
  Charlotte Kalla och Frida Hansdotter var några av guldhjältarna i Pyeongchang. Foto: Getty

  Totalt 14 medaljer plockade den svenska truppen med sig hem från Pyeongchang – hela 10 av dem togs av kvinnor. 

  I och med detta är de svenska tjejerna bäst i hela OS 2018. Med sina fem guld, fyra silver och ett brons toppar de damernas medaljliga, enligt Expressen.

  Här är tjejerna som var bäst när det gällde:

  Charlotte Kalla – längdskidor

  Förväntningarna var stora på vår skiddrottning inför mästerskapet, och som det proffs hon är höll Charlotte Kalla för trycket. Redan i första tävlingen, 15 km skiathlon, körde hon ifrån alla, inklusive norska superstjärnan Marit Björgen, och knep guldet. På favoritdistansen 10 km gjorde hon ytterligare ett fint lopp som gav henne silvermedaljen. Guldet gick till norska Ragnhild Haga som var omöjlig att stoppa.

  Charlotte Kalla är en av våra främsta vinterolympier genom tiderna. Foto: Getty

  När det var dags för stafetten gick Kalla ut på andrasträckan 26 sekunder bakom täten, efter en svag inledning av Sverige. Det stoppade dock inte Charlotte Kalla, som hämtade in 24 sekunder och skickade ut Ebba Andersson med medaljvittring. Det hela slutade med ett silver för Sverige. Silver blev det även i sprintstafetten, där dreamteamet Kalla/Nilsson besegrade de favorittippade norskorna. Charlotte Kalla lämnade Pyeongchang med totalt fyra medaljer och blev därmed en av de allra främsta vinterolympierna i svensk historia. Hon har nu lika många medaljer som legendaren Sixten Jernberg. 

  Kalla och Nilsson skidade hem ett silver i sprintstafetten. Foto: Getty

  Stina Nilsson – längdskidor

  Ännu en favorit som motsvarade förväntningarna! Norges Maiken Caspersen Falla var ingen match för Stina Nilsson i sprinten. Svenskan gick i mål hela tre sekunder före norskan och Silver-Stina blev äntligen Guld-Stina med hela svenska folket. Fina insatser från Stina både i lagstafetten och sprintstafetten gav Sverige ytterligare två silvermedaljer.

  Silver-Stina blev Guld-Stina i Pyeongchang. Foto: Getty

  Inför den avslutande tremilen var det ingen som pratade speciellt mycket om Stina Nilsson, det mesta förhandssnacket handlade om Charlotte Kalla, Marit Björgen, Krista Pärmäkoski, och Heidi Weng, bland andra. Men Malungstjejen överraskade nog många när hon hängde med bra hela loppet för att sedan spurta hem ett brons mot Ingvild Flugstad Östberg på upploppet. Och det bästa av allt? Stina visste inte ens att hon hade chans på bronset!

  – Jag trodde att jag var fyra. Jag visste inte att Stadlober (Teresa) hade kört fel, jag var säker på att hon var tvåa. Jag tänkte att Krista (Pärmäkoski, som blev tvåa) var sista medaljör, och hon var ju tio-femton sekunder före. Så jag tänkte att "nu är det bara att köra på och bli fyra kanske", det hade varit "fine", säger hon till Aftonbladet.

  Stina tog hem bronset i tremilen – själv trodde hon att hon kom fyra. Foto: Getty

  Hanna Öberg – skidskytte

  För oss som bara följer skidskytte i två veckor vart fjärde år kom hon som från ingenstans, 22-åringen från Piteå. När storfavoriter som Anastasija Kuzmina inte pallade för trycket var Hanna Öberg iskall. Hon sköt fullt alla fyra rundorna i damernas 15-kilometer distans, vilket gav henne den åtråvärda guldmedaljen. Och framgångarna slutade inte där. Det såg länge mörkt ut för damerna i stafetten, med riktigt knepiga förhållanden på skyttevallen. Men så vände hoppet när Anna Magnusson, som körde tredje sträckan, sköt fullt på sitt stående skytte. Plötsligt fanns det en god chans för Hanna Öberg, som än en gång briljerade med fantastiskt skytte och förde Sverige hela vägen till en silvermedalj.

  Guldtårarna flödade hos Hanna Öberg. Foto: Getty

  Frida Hansdotter – alpint

  Slalomveteranen Frida Hansdotter hade vant sig vid att vara den ständiga tvåan, ofta efter amerikanskan Mikaela Shiffrin, som var storfavorit även den här gången. Frida har tagit både silver och brons i flera stora mästerskap, men aldrig den där åtråvärda guldpengen. Förrän Pyeongchang 2018. Plötsligt stämde allting och 32-åringen från Norberg fick äntligen sin välförtjänta guldmedalj. 

  Frida Hansdotter fick äntligen sin guldmedalj. Foto: Getty

  – Jag har haft en helt fantastisk karriär med mycket bra framgångar. Men ett OS-guld, det slår nog högst, säger Frida till TT, enligt Sydsvenskan. 

  Nu hyllas guldhjälten också hemma i Norberg med att få en skidbacke uppkallad efter sig. Enligt DN är det Klackbergsbacken i Norberg som ska döpas om till "Frida-backen".

  Lag Hasselborg – curling

  Det var herrlaget, med fanbäraren Niklas Edin i spetsen, som var det på förhand största guldhoppet i curling för Sverige i Pyeongchang. Herrarna fick dock se sig besegrade av USA i finalen. Men damerna höll, som så många gånger tidigare i det här OS:et, hela vägen fram till guldmedalj. 

  Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs och reserven Jennie Wåhlin firar guldet. Foto: Getty

  – När vi satte ihop laget 2015 sade folk att vi hade en procents chans att ens ta oss till den här platsen. Vi sade "fuck that", och nu är vi här och har tagit en guldmedalj, sa Anna Hasselborg till Kanal 5 efter vinsten.

  I och med curlingguldet blev det klart att Sverige gjort sitt bästa OS någonsin – med sju guld, sex silver och ett brons.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!