• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vinter-OS från A till Ö – minns du dessa historiska händelser?

  Den 9 februari börjar vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea. Värm upp inför vinterns sportfest med Icakurirens vinter-OS från A till Ö.

  Vinter-OS från A till Ö – minns du dessa historiska händelser?
  Foto: IBL

  A

  Australiska skridskoåkaren Steven Bradbury har vunnit det mest osannolika OS-guldet. I Salt Lake City 2002 tog han sig inte till final på 1 000 meter short track, men på grund av en diskning fick han ändå chansen som sista man. Strax före mål i finalen kolliderade samtliga andra åkare och Bradbury, som låg sist, kunde långsamt och förvånad glida in som guldmedaljör.

  B

  Björn Ferry är med sin seger i jaktstarten i Vancouver 2010 den senaste svenska guldmedaljören i skidskytte. Men kanske kan Sverige ha något nytt stort på gång, och stämmer det för herrarna kan de tillsammans med de nya damtalangerna ha chans på medalj i mixedstafetten i Sydkorea.

  Björn Ferry sköt sig till guldmedalj. Foto: IBL

  C

  Chamonix var värd för de första olympiska vinterspelen 1924. Totalt gjorde 200 idrottare från 16 länder upp om medaljerna. Idag tävlar tusentals deltagare från närmare 100 länder vid ett vinter-OS.

  D

  Damernas dubbla skidstafettlag (sprint och distans) ska absolut vara med och slåss om OS-gulden 2018, anfört av Stina Nilsson och Charlotte Kalla.

  E

  Ett mirakel på is. Så kallades bedriften som anses vara en av de största i USA:s idrottshistoria. Året var 1980, platsen Lake Placid och händelsen USA:s extremt otippade guld i ishockey. Det amerikanska laget som bestod av collegestudenter vann över världsnationen Sovjet med 4–3.

  F

  Främsta svenska vinter-olympiern genom tiderna är Sixten Jernberg. Skidåkaren vann guld i tre raka OS och har totalt nio OS-medaljer (4 guld, 3 silver och 2 brons).

  G

  Gillis Grafström är orsaken till att Sverige i vinter-OS barndom var en stornation i konståkning. Skridskokonstnären vann tre guld och ett silver i OS-sammanhang och räknas än idag som en av de största i världen någonsin. 

  H

  Högstadieeleven Jennie-Lee Burmansson får 2018 ett förlängt sportlov. Den snowboardåkande 15-åringen blir nämligen Sveriges yngsta vinterolympier genom tiderna i Pyeongchang.

  OS-hopp? Jennie-Lee Burmansson,15 år. Foto: IBL

  I

  Isen var hans hemmaplan och skridskorna hans redskap. Sveriges främsta skridskoåkare genom tiderna vann tre OS-guld i Sarajevo (1984) och Calgary (1988), hans namn är såklart Tomas Gustafson.

  J

  Johan Olsson, Marcus Hellner och Daniel Rickardsson har alla varit med i stafettlagen som i de två senaste spelen vunnit svenska guld. Den 18 februari avgörs herrstafetten i Pyeongchang, men den här gången är Sverige knappast favorit.

  K

  Kalla i efternamn, Charlotte i förnamn. Vinner hon guld i Sydkorea blir hon historisk, som första kvinnliga skidåkaren med tre OS-triumfer. På 10 km är hon ruskigt farlig.

  L

  Lag Edin, herrarnas curlingkvartett är Sveriges kanske allra största guldhopp i Pyeongchang. Rankade etta i världen och med ett färskt EM-guld från i höstas. Lag Hasselborg på damsidan är också en svensk guldkandidat.

  M

  Mühlegg är namnet på den enligt många största OS-fuskaren genom tiderna. I OS i Salt Lake City 2002 vann skidåkaren med Johann i förnamn allt i överlägsen stil, och Per Elofsson och de andra konkurrenterna kunde bara titta på. Men han gjorde det epo-dopad och fråntogs senare samtliga tre OS-guld.

  N

  Norge är världens överlägset bästa olympiska vinter-nation genom tiderna. Hela 107 guld har landet vunnit sedan 1924, vilket är 20 fler än tvåan USA. Sverige har totalt 51 guld i vinter-OS och ligger med det sjua i totala medaljligan.

  O

  Ortrun Enderlein och Anna-Maria Müller är namnen på de två östtyska bobåkarna som åkte fast för fusk vid OS i Grenoble 1968. Duon var i ledning och togs på bar gärning när de höll på att värma upp kälkarnas medar. Guldet gick istället till deras västtyska rivaler.

  P

  Peter Forsbergs fräcka straff och Tommy Salos efterföljande räddning i finalen mot Kanada innebar att Tre Kronor i Lillehammer 1994 vann sitt första OS-guld.

  Briljant trio på reunionkalas i Globen, 1994. Foto: IBL

  Q

  Quatchi var namnet på OS-maskoten i Vancouver 2010, en Bigfoot med blå öronvärmare. Maskotar har funnits i vinter-OS-sammanhang sedan 1980 i Lake Placid.

  R

  Ross Rebagliati vann OS-guld i snowboard i Nagano 1998. Men efteråt fann man spår av marijuana i dopningstestet och arrangören tog ifrån kanadensaren guldet. Fast bara tillfälligt. Marijuana visade sig inte (!) finnas med på listan över förbjudna preparat, och Rebagliati fick tillbaka sin medalj. Numera är drogen förbjuden, även i OS-sammanhang.

  S

  Sverige har aldrig arrangerat ett vinter-OS. Vid två tillfällen har ett nordiskt land stått som värd, i Oslo 1952 och Lillehammer 1994.

  T

  Turin 2006 är Sveriges genom tiderna bästa vinter-OS. Fjorton blågula medaljer blev det, varav hälften guld.

  U

  USA är den nation som arrangerat flest olympiska vinterspel, hela fyra stycken. Lake Placid 1932 och 1980, Squaw Valley 1960 och Salt Lake City 2002. Frankrike är det land som arrangerat näst flest och stod som värd 1924 (Chamonix), 1968 (Grenoble) och 1992 (Albertville).

  V

  Vladimir Krutov bildade tillsammans med centern Igor Larionov och högerforwarden Sergej Makarov den fruktade KLM-kedjan på 1980-talet, då Sovjet vann två OS-guld i hockey (1984 och 1988) och ett silver (1980). Hockeyvärlden har aldrig skådat en vassare offensiv.

  W

  Wiberg heter vår främsta alpina OS-åkare genom tiderna. Pernilla är med sina två guld och ett silver under de tre mästerskapen på 1990-talet faktiskt före såväl Ingemar Stenmark som Anja Pärson i statistiken.

  Pillan, en rekordhållare. Foto: IBL

  X

  X-treme – så benämns ofta den relativt nya OS-sporten snowboard. I Nagano 1998 hade sporten OS-premiär, och Richard Richardssons silver i parallellstorslalom i Salt Lake City 2002 är Sverige hittills enda OS-medalj i snowboard. 

  Y

  Ynka en hundradels sekund. Det var segermarginalen i OS-historiens mest dramatiska skidlopp. Loppet över 15 km i Lake Placid 1980 vanns av Thomas Wassberg före finländaren Juha Mieto. Wassberg tyckte marginalen var tramsigt liten och erbjöd sig därför att dela guldet med Mieto, något som finländaren avböjde.

  Z

  Zäta kallas han, Henrik Zetterberg, som i hockey-finalen i Turin 2006 gjorde ett mål och en assist. Tillsammans med målvakten Henrik Lundqvist och backjätten Nicklas Lidström blev han den stora svenska guldhjälten när Tre Kronor vann sitt andra OS-guld någonsin. 

  Å

  Åtta. Bättre än så placerade sig inte konståkaren Tonya Harding vid OS 1994, sedan ett skosnöre gått av. Men publiken var knappast missnöjd. Harding och hennes make hade legat bakom en fysisk attack mot konkurrenten Nancy Kerrigan några månader före spelen och dömdes senare till fängelse. Kampen mellan "Skönheten & odjuret" är tidernas största OS-skandal och Kerrigan tog hem silvret och hela världens jubel.

  Drama på is med Tonya Harding och Nancy Kerrigan. Foto: IBL

  Ä

  Äldst att vinna ett guld i vinter-OS blev 2014 den norska skidskytten Ole Einar Björndalen. Knappt en månad före sprintloppet i Sotji hade han fyllt 40 år och det firade han med ett guld, för övrigt hans åttonde totalt sedan debuten i Nagano 1998.

  Ö

  Österrikiska Innsbruck stod 1976 som värd för andra gången och mästerskapet blev sett med svenska ögon det sämsta någonsin. Ingemar Stenmark i storslalom och Benny Södergren på femmilen knep var sin bronspeng, men några fler blågula medaljer blev det inte.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!