Social tid gör många ensamma

Vi kommunicerar som aldrig förr. Uppdaterar sociala medier, skickar sms och är ständigt nåbara på mobilen. Ändå uppger 40 procent av Icakurirens läsare att de känner sig ensamma.

Svenska kvinnor känner sig ensamma, visar Icakurirens färska kvinnoundersökning som har tagits fram i samband med att Icakuriren fyller 75 år. 

– Intressant är att många känner sig ensamma, trots att de är gifta eller sambo, säger chefredaktör Helena Rönnberg. 

Undersökningen visar nämligen att kvinnorna bär på ensamhetskänslor, trots att de befinner sig i en relation. En tredjedel av kvinnorna som är gifta eller sammanboende känner sig ofta eller ibland ensamma. 

Och det är de yngre som känner sig mest ensamma. I åldern 35–44 år känner sig nästan hälften ofta eller ibland ensamma. Bland 65–75-åringar svarar bara en tredjedel samma sak. 

När Helena Rönnberg tog del av undersökningen var ensamheten det första hon reagerade på. 

– Särskilt inför stora helger är ensamhetskänslan påtaglig. Förväntningarna är uppskruvade, och helgen blir kanske inte som man hade föreställt sig. Jag kan känna igen mig. Det här med ensamhet är väldigt laddat. 

Hon minns ett nyår för några år sedan:

– Jag hade valt att fira hemma, för mig själv. Jag öppnade en liten flaska champagne, och njöt av skaldjur som jag hade köpt på en fin fiskbutik, och hade det jättemysigt – tills jag började kolla sociala medier och såg andras middagar och fester. Det spelade ingen roll att jag faktiskt hade dragit mig ur två middagar och hade valt att vara hemma – plötsligt såg jag mig själv utifrån, en ensam kvinna i tv-soffan, på nyårsafton och allt. Jag funderade nästan på om jag kunde berätta på jobbet hur jag hade firat nyår, eller om andra skulle tro att det var synd om mig, vilket det verkligen inte är, ­säger hon.

Icakurirens relationsexpert Ingemar Gens bekräftar bilden att många kvinnor känner sig ensamma. Han får väldigt många frågor om just ensamhet. Han uppfattar ensamheten som ett stort samhällsproblem och har därför startat AE, Anonyma Ensamma. 

– Det är ett försök att få isolerade människor in i den mänskliga gemenskapen. Om de Anonyma Alkoholisterna gör allt för att hålla sig nyktra, så kämpar medlemmarna i AE med interaktionen med andra, säger Ingemar Gens. 

AE har funnits i ett drygt år och gruppen träffas varannan tisdag i en av Sofia församlings små stugor på Södermalm i Stockholm. 

– Det är bara att dyka upp och ta en fika. Samtalen ­brukar kretsa runt ämnet ensamhet, säger Ingemar Gens. 

Karin Stare är marknadsanalytiker på Egmont och har arbetat med Icakurirens kvinnoundersökning. Hon har fäst sig mycket vid känslan av ensamhet som många kvinnor bär på. 

– Det är intressant. Ensamhetskänslan är inte alltid kopplad till reell ensamhet, där människor saknar sociala sammanhang. Det finns uppen­barligen en annan sorts ensamhet, som man känner trots att man är omgiven av familj och vänner. Kanske en existentiell ensamhet? Att vi känner oss ensamma för att vi befinner oss i oroliga tider och allt utvecklas snabbt och blir mindre förutsägbart? För att tiden går så fort? För allt som man ska ha koll på, funderar Karin Stare.

Karin Stare tror att stressen gör att vi känner oss utsatta – och därmed ensamma. 

– Det är så mycket vi måste förstå och hantera – hur funkar skolan nuförtiden, hur ska jag se till att mina barn inte råkar illa ut i sociala medier. Allt jag ska välja hela tiden, från elbolag till pensionsfonder, vårdcentral, läkare… och hela tiden ska jag göra det bästa valet. 

– Och jag ska ge mina barn nyttig och god mat för annars går det åt pipan för dem och därför har jag dåligt samvete när jag kokar pasta och steker falukorv medan jag kan kolla hur mina 200 Facebook-vänner har gjort långkok och bakat glutenfritt, nyttigt bröd åt sina barn som älskar grönsaker. När man undrar hur man ska klara allt det där är det väl inte konstigt om man känner sig ensam och lite utsatt, menar Karin Stare.

3 röster om ensamhet 

Icakurirens stora kvinnoundersökning visar att många känner sig ensamma. Är du förvånad?

Samhället ser ju ut så
Social tid gör många ensamma

Gunvor Svensson 

Ålder 69 år 
Bor Solna 
Gör pensionär f d sjuksköterska

– Egentligen inte. Det är ju så samhället ser ut. Jag har nyligen blivit pensionär och för första gången börjar jag tänka på saker som – hur kommer det att bli för mig om min man dör? Man kan ju inte hänga upp sitt liv på barnen, de har fullt upp att få sitt livspussel att gå ihop. Jag känner mig dock inte ensam. Jag är bra på att hitta på saker. Jag läser på Senioruniversitetet och jag är ofta ute och rör på mig. Jag är öppen som person, folk kommer gärna fram till mig och pratar. Kanske beror det på att jag inte tittar så mycket i min mobiltelefon. När alla sitter och stirrar i sina mobiltelefoner så blir det ju inte mycket till interaktion. 

Jag är inte förvånad
Social tid gör många ensamma

Monica Olsson 

Ålder 60 år 
Bor Söderhamn 
Gör Väktare

– Jag är absolut inte förvånad. Jag tycker att man hör mycket om hur ensamma folk känner sig. Jag har en nära väninna som var väldigt ensam. Hennes barn är stora och har flyttat ut, och hon har ingen partner. Men så upptäckte hon rockmusiken. Hon började gå på konserter och träffade likasinnade. Plötsligt hade hon ett jättestort umgänge. Hennes liv har totalt förändrats. Så hittar man ett intresse kan ju det öppna dörrar. 

Har ett aktivt liv
Social tid gör många ensamma

Inger Persson 

Ålder 81 år 
Bor Solna 
Gör pensionär f d lärare

– Nej, jag är inte förvånad. Jag är egentligen ensam, min man dog för 28 år sedan. Men jag känner mig inte ensam. Jag är aktiv i kyrkan och kommer just nu från en julfest i församlingen. Jag har många vänner och jag pratar mycket med grannarna. Mina barn har ju sina egna liv, och min dotter bor i Älvsbyn, så henne träffar jag bara en gång om året. Men min känsla är att jag inte är ensam. 

Icakurirens relationsexpert: “Ensamhet kan handla om låg självkänsla”

Vad är ensamhet?

En situation där kontakt med andra är eller känns omöjlig, att uppleva att man inte får, eller kan, vara med. 

Att vara med andra, att tillhöra en gemenskap, där någon ser mig, respekterar mig och tycker om mig är ett grundläggande behov hos oss alla. 

Motpolen – att bli utfryst och avvisad – hör nog till de mest mardrömslika scenarierna. Vi har alla blivit avvisade någon gång i livet, och de flesta kan nog skriva under på att det är olustigt och hemskt. 

Ensamhet kan ibland handla om dålig självkänsla, en upplevelse av otillräcklighet: “Det går inte”, “Ingen vill vara med mig.” 

Finns det inget positivt med att vara ensam?

Självvald ensamhet är behaglig. Att då och då dra sig undan från andra har inget med påtvingad ensamhet att göra. 

Är några grupper mer ensamma än andra?

Män är mer ensamma än kvinnor, inte minst efter en skilsmässa. Kvinnor har oftast stått för underhållet av de sociala kontakterna. 

Utan att överdriva för mycket vågar jag nog påstå att män inte ler. Ett leende visar att man är tillgänglig, ofarlig och redo för interaktion med andra människor. Det är första “gesten” i ett möte. Pojkar slutar le tidigt i livet. 

9 tips – så bryter du ensamheten

1. Inget i livet är konstant. Att du är ensam nu betyder inte att du kommer att vara ensam för alltid. 

2. Om längtan efter andra är så stor att du kan tänka dig pinsamheter, förändring och andra uppoffringar, har du stora chanser att lyckas.

3. Det är nästan omöjligt att förändra andra. Fundera över vad du själv kan göra för att bryta ensamheten. 

4. Öva upp din sociala förmåga. Ta det i små steg. Ta ögonkontakt med grannen och säg: “Hej.” 

5. När du hälsat på grannar och brevbärare tillräckligt många gånger och känner: “Ja, men vad bra det går”, kan du väl ta ett steg till? Gå med i en kör kanske? 

6. Le! Ett leende visar att du är tillgänglig och redo för interaktion. Om leenden känns påklistrade och konstgjorda kan du pröva att träna framför spegeln. 

7. Barn och barnbarn kan inte lösa din ensamhet. För att ditt sociala liv ska bli mer på dina villkor – satsa också på ett liv vid sidan om barnen. 

8. Ta alla chanser du kan till socialt umgänge. Hyresgästföreningens städdagar och provsmakning på den lokala Icabutiken – tänk småskaligt och kvantitativt.  

9.  Ta initiativet och hälsa på någon av grannarna. Hejandet betyder inte att ni måste börja umgås, men en kopp kaffe tillsammans är väl nästan aldrig fel?

Sociala medier ökar ensamhetskänslan

• Hälften av 35–44-åringarna i Icakurirens kvinnounder- sökning känner ensamhet, ofta eller ibland.

• Svenska kvinnor känner sig ensamma även om de befinner sig i en relation. En tredjedel av kvinnorna som är gifta eller samman- boende känner sig ofta eller ibland ensamma.

• 39 procent av svenska kvinnor i åldrarna 35–75 år känner ensamhet ofta eller ibland. Och 31 procent känner utanförskap ibland.

• Bland dem som inte känner sig särskilt nöjda med sina liv är känslan av ensamhet större. 72 procent uppger att de ofta eller ibland känner sig ensamma. De som har barn och barnbarn känner sig mindre ensamma, liksom de som lever i en relation.

• De yngre, 35–44 år, känner sig i större utsträckning ensamma. Och det trots att äldre kvinnor, 55 plus, i större utsträckning lever ensamma (singlar, separe- rade, änkor).

• 42 procent av dem som använder sociala medier känner ofta eller ibland ensamhet. Men bara 28 procent av dem som inte använder sociala medier känner samma sak.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top