Svenska kvinnor är nöjda – men lite ensamma

Svenska kvinnor är nöjda med livet. Och ju äldre vi blir, desto nöjdare är vi. Men många är också ensamma, visar Icakurirens stora kvinnoundersökning.

Arbete, familj, livspussel, egen tid, drömmar, motion, mat­vanor – hur ser livet ut för den svenska kvinnan?

Rätt bra tack, visar Icakurirens stora undersökning. Framför allt är svenska kvinnor – nöjda. Nio av tio kvinnor är överlag nöjda, eller hyfsat nöjda. Bara en av tio är direkt missnöjd. 

– Intressant är att pensionärerna verkar vara mest harmoniska. Nyckeln till ett liv där man är nöjd är kanske just tid. De äldre har mer tid för sig själva och för relationer. De hinner träffa vänner, och ägna sig åt sånt som de vill göra, och blir därmed mer tillfreds med livet, säger Carin Wegenius, vice vd på Demoskop, som har gjort undersökningen. 

– Vi har gjort över 1 000 intervjuer, så det är en gedigen undersökning. Jag tror att kvinnorna tyckte att det var roligt att svara på frågorna, det gick ovanligt snabbt att få ihop svaren.

Det är i samband med att Icakuriren fyller 75 år som undersökningen har tagits fram. 

– I 75 år har Icakuriren varit en röst för kvinnorna. Därför känns det naturligt att just Icakuriren gör en undersökning som talar om hur kvinnorna mår idag, säger chef­redaktör Helena Rönnberg.

Förändringen är enorm

Hon konstaterar att mycket har hänt i kvinnornas vardag sedan Icakuriren föddes: 

– Kvinnornas situation har förändrats enormt mycket de senaste 75 åren. Vi har kommit ut i arbetslivet. Vi har fått barnomsorg. Vi har föräldra­ledighet. Vi har kommit en bra bit på väg inom jämställdhet. Det gör förstås att det är
extra intressant att se var våra läsare befinner sig idag. 

Var det något särskilt i undersökningen som fångade ditt intresse?

– Undersökningen bekräft­ar att våra kärnläsare verkar vara ganska nöjda med livet. Det som är sorgligt och alarmerande är att de yngre känner sig så stressade. Det är en varningslampa att kvinnor under 50 år tycker att det är så knepigt att få ihop livet. Idag är stress den vanligaste orsaken till sjukskrivning. 

– Jag tycker också att det är intressant att vi, lite till mans, känner oss ensamma. I sociala medier kan man ju få intrycket att alla ständigt går på härliga middagar tillsammans med sina 20 närmaste vänner. Men så ser verkligheten inte ut. Ensamheten är ett exempel på en fråga som Icakuriren som tidskrift kan fånga upp. Icakuriren ska ju finnas där människor lever sina liv, säger Helena Rönnberg.

I undersökningen har kvinnorna fått skatta hur nöjda de är inom flera områden – sysselsättning, balans mellan arbete och fritid, ekonomi, familjesituation, fritid, hälsa, kropp, materiell standard, relation, sexliv, socialt umgänge och utseende. Svenska kvinnor är mest nöjda med sin relation – om de har en – och sin familj. Minst nöjda är de med kropp och hälsa. 

De yngre kvinnorna är stressade och pressade, enligt undersökningen. De är otillfredsställda med hur balansen mellan fritid och arbete ser ut, dessutom är de mer missnöjda med sin partner jämfört med sina äldre medsystrar. 

Känner sig otillräcklig

– Kvinnan mitt i livet känner sig otillräcklig. Hennes hjul rullar snabbt, och hon verkar känna sig otillräcklig både på jobbet och på hemmaplan. Det är helt enkelt för mycket som händer under några få år. Den medelålders kvinnan hamnar i många sammanhang, tack vare jobbet, barnen och fritidsaktiviteter, säger Carin Wegenius. 

Hur nöjd man är med livet spiller över på flera områden. Sju av tio som är mindre nöjda med livet känner ofta eller ibland ensamhet. Och det är de yngre som känner sig mest ensamma. I åldern 35–44 år svarar nästan hälften att de ofta eller ibland känner sig ensamma. Bland 65–75-åringar svarar bara en tredjedel samma sak. 

– En sak som sticker ut är att kvinnor som lever ensamma generellt svarar mer negativt på i princip alla frågor. De är helt enkelt inte lika nöjda med tillvaron som de som lever i en relation. Yngre känner sig mer ensamma än äldre, och det är också de yngre som i större utsträckning lever som singlar, säger Carin Wegenius. 

Karin Stare arbetar med Icakuriren som marknadsanalytiker och har varit inblandad i Icakurirens kvinnoundersökning. Hon fäster sig bland annat vid generations­skillnaderna. 

– Medan de äldre tycker att de på det stora hela fått det mycket bättre än sina mammor så är yngre kvinnor lite mer desillusionerade – de tycker att de har det betydligt stressigare än mammorna hade det, och de tror inte heller att nästa generation kommer att få det mindre stressigt.

Undersökningen i siffror

Sveriges kvinnor är till och med MYCKET nöjda…
Svenska kvinnor är nöjda – men lite ensamma
Ju äldre desto nöjdare
Svenska kvinnor är nöjda – men lite ensamma

39 % av kvinnorna tycker att de har det mer stressigt än sin mamma. Kvinnor i åldern 35–44 känner sig ofta stressade och trötta. 

Så vill vi prioritera livet

•Kvinnor i åldern 35–64 längtar efter mer ledigt, men de som är 65 plus längtar istället efter mer saker att göra. 

•Kvinnor vill lägga mer tid på vänner, hobby och hälsa. Oavsett ålder vill de ägna sig mer åt sina vänner. Yngre vill prioritera vänner, partner, hälsa – i nämnd ordning. 

•Yngre kommunicerar med vännerna främst via sms och telefon, äldre via telefon och att träffas personligen.

•Med ökande ålder minskar intresset för storhelger – bland annat beror det på att kvinnorna är rädda för ensamhet. Drygt hälften av kvinnorna i åldern 35–44 tycker att det känns “mycket positivt” inför en storhelg. Bland kvinnorna som är 65 plus känner bara en tredjedel samma sak.

En av tre känner sig ensam

Svenska kvinnor känner sig ensamma – även om de befinner sig i en relation. En tredjedel av kvinnorna som är gifta eller sammanboende känner sig ofta eller ibland ensamma. 

Svenska kvinnor är nöjda – men lite ensamma

Bättre eller sämre än sin mamma?

Fritidsaktiviteter 

70 procent av kvinnorna i åldern 55 plus tycker att de har en bättre fritid jämfört med sin mamma. Bara 57 procent av de som är 45 och yngre tycker samma sak.

Jobb och karriär 

70 procent av kvinnorna 55 plus tycker att de har bättre jobb och karriär jämfört med sin mamma. 

Jämställdhet i relationen Oavsett ålder tycker cirka 40 procent att jämställdheten i den egna relationen är bättre än i sin mammas. 

Stress 

23 procent av kvinnorna tycker att de verkar ha det mindre stressigt jämfört med sin mamma. 39 procent tycker däremot att de har det mer stressigt än sin mamma. Yngre tycker i större utsträckning att de har det stressigare. 

Utbildning 

59 procent av kvinnorna anger att de har bättre utbildning än sin mamma. 75 procent av de som är 35–54 år har bättre utbildning än sin mamma, och fler än 85 procent av kvinnor som är 55 plus anger detsamma. 

Välbefinnande 

54 procent tycker att välbefinnandet har blivit bättre. Ju äldre kvinnan är, desto mer välbefinnande.

Stress, högre tempo, högre krav och att ständigt behöva vara nåbar är exempel på sådant
som kvinnorna tycker har blivit sämre jämfört med tidigare generationer. 

Både framtidstro och stress

ν Kvinnor i alla åldrar känner framtidstro, hopp, gemenskap, glädje och nyfikenhet.

ν Känslan av stress är störst i åldern 35–44. Kvinnor i den åldersgruppen känner sig ofta stressade. Dessutom känner de sig ofta trötta. 

ν Yngre kvinnor känner i större utsträckning än äldre negativa känslor runt jobb och familj.

ν En tredjedel av 35–44-åringarna känner avundsjuka, en känsla som avtar med åldern.

ν 96 procent av kvinnorna känner ibland eller ofta glädje, 90 procent känner nyfikenhet och 92 procent hopp. Men 74 procent känner ibland eller ofta stress. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top