• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nya rön: Ridning kan göra dina barn smartare

  Den här nya studien visar att ridning inte bara är ett roligt och hälsosamt fritidsintresse.

  Nya rön: Ridning kan göra dina barn smartare
  Foto: Istock

  Ridning är en ganska dyr sport, och många föräldrar tycker nog att det kan räcka med fotbollen, simningen och bordtennisen. Men nyligen publicerades nya rön som talar för ridsport som fritidsintresse. Forskare vid Tokyos lantbruksuniversitet har upptäckt att ridning kan förbättra minnet, inlärningsförmågan och problemlösarförmågan hos barn. 

  Studien, som publicerats i Frontiers in Public Health, visar att vibrationerna som uppstår när man sitter i sadeln på en häst aktiverar det sympatiska nervsystemet, vilket leder till att barnets kognitiva förmågor kan förbättras rejält. 

  Forskarna kom fram till dessa slutsatser genom att be barn genomföra olika tester före och efter de satt sig i sadeln. Resultatet visar att ridningen förbättrade testpersonernas förmåga att lösa beteendevetenskapliga problem. Samma resultat gällde dock inte för matematiska problem. 

  Enligt experterna är det bara ridning som har denna positiva effekt på barn, samma resultat går inte att uppnå med till exempel cykling.

  – Ett viktig egenskap hos hästens rörelser är att de skapar tredimensionella accelerationer, förklarar professor Mitsuaki Ohta för The Independent

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!