Forskare: Därför kan det vara bra att ha det stökigt hemma

Brukar du ha dåligt samvete över ditt ostädade hem? Sluta med det!

Enligt forskare blir personer som har det stökigt kring sig mer kreativa. Det här bevisar en studie genomförd vid universitetet i Minnesota. Rapporten publicerades redan 2013, men resultatet är så glädjande att det är värt att upprepa. 

Studien gick bland annat ut på att deltagarna fick i uppgift att komma på nya användningsområden för pingisbollar. Vissa av dem fick sitta i ett välstädat och organiserat rum och vissa i ett stökigt rum. Deras idéer bedömdes sedan av en jury som inte fick veta vilka idéer som kom från vilken grupp.

Deltagarna i det stökiga rummet kom fram till lika många förslag som de i det prydliga rummet, men deras idéer var överlag mer kreativa och intressantare. När deltagarna fick välja mellan en helt ny produkt och en etablerad valde de stökiga personerna också i större utsträckning den nya produkten. Det här tyder på att en stökig miljö kan uppmuntra till förändring.

Däremot visade studien att deltagarna i det prydliga rummet var mer benägna att göra det som anses vara rätt, som till exempel att donera pengar till välgörenhet och välja ett äpple istället för en chokladkaka. 

En organiserad miljö kanske får dig att göra vad som förväntas av dig, men en stökig omgivning har helt klart sina fördelar:

– Det stökiga rummet ledde till något som företag, industrier och samhällen vill ha mer av: Kreativitet, säger Kathleen Vohs, en av forskarna bakom studien. 

Så nästa gång du känner att du måste panikstäda: Strunta i det och tänk på att kreativiteten frodas i ditt stökiga hem!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top