Skräckvädret: Därför är det 20 grader för varmt på Arktis

Just nu är det närmare 20 grader varmare på Arktis än det borde vara. Hör klimatexperten Johan Rockström förklara varför detta är ett enormt problem.

I det här klippet från TV4 berättar klimatexperten Johan Rockström om hur illa ställt det är med klimatet just nu. På Arktis är det nämligen alldeles för varmt och det kan leda till extrema väderförändringar i hela världen, då Arktis reglerar temperaturen och klimatet på hela jordklotet.  

– Det här går utöver de extrema förändringar vi kunnat förvänta oss, säger Johan Rockström till TV4.

Det som har hänt kan beskrivas som en snöbollseffekt där uppvärmningen av jorden satt igång en händelsekedja. Det som startat förloppet är människans överanvändning av fossila bränslen som skapar värmande växthusgaser.

– Jorden och haven är rekordvarma just nu och isen vid Arktis är rekordtunn. När isen är så svag och det blir extra mycket avsmältning så självvärmer Arktis. Det i sin tur leder till att den jetström som håller högtryck och lågtryck på plats flyttas och det har orsakat varma vädermönster in i Arktis. Allt det här samspelar till en enorm chockverkan, säger Johan Rockström till TV4. 

Vad kan vi då göra åt saken? Johan Rockström erbjuder inga enkla utvägar och erkänner själv att han är riktigt orolig för utvecklingen. 

– Vi kan försöka förstå vad som händer och agera globalt för att ännu snabbare fasa ut våra fossila utsläpp av växthusgaser. För det här är kopplat till den mänskligt orsakade klimatförändringen, det råder det ingen tvekan om, säger Johan Rockström till TV4. 

Se klippet från TV4 här nere. 

 

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top