De här datumen kommer bjuda på en extra extrem supermåne

Just nu är månen extra nära jorden och det innebär att vi snart kommer att kunna titta upp mot en så kallad extrem supermåne.

Senast jorden och månen var så nära varandra var för 68 år sedan. Vanliga supermånar förekommer några gånger varje år och även extrema supermånar har vi haft ett gäng sedan 1948. Men nu handlar det alltså om en extra extrem supermåne. Är du intresserad av att se månen så stor som den överhudtaget kan kan ses från jorden, så är det två datum du ska teckna ner i din almanacka, skriver Illustrerad vetenskap.

Den 14 november och på Lucia den 13 december kommer månen visa sig från sin allra största sida som fullt utveckad fullmåne. Och det är värt att gå ut och titta, för om du missar den så får du vänta ända till 2034, skriver Illustrerad vetenskap. 

Av de två datumen så är det kvällen i november som kommer att bjuda på den bästa showen. Vid en vanlig supermåne är månen bara 356 509 kilometer från vår planet och det innebär att den ser 12-14 procent större ut och att ljusstyrkan ökar med 30 procent, skriver Illustrerad vetenskap. Det vi har att vänta oss nu är alltså ännu större. 

Bästa tiden att se månen enlig CNN är att titta kvällen/natten den 13 november och kvällen/natten 14 november.  

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top