Så vanligt är det att mannen kör bilen

I de flesta familjer och parrelationer är det mannen som kör bilen. Initiativet "Dela ratten" har nu dragits igång för att få fler kvinnor att ta befälet över bilen.

Tanken med projektet är att försöka få det svenska folket att dela körandet mer jämställt mellan könen. Som det ser ut idag i Sverige är det bland 8 av 10 par oftast en och samma person som kör och det är i regel mannen. 

Orsaken att det ser ut som det gör tycks vara att dagens bilister har ärvt beteendet från sina föräldrar. I en undersökning som “Dela ratten” har gjort visar det sig nämligen att 72 procent av svenskarna säger att pappa körde när de växte upp. Samma undersökning visar också att frågan om vem som ska köra inte diskuterats särskilt mycket. 

Trots att det alltså är lite av en ickefråga i de flesta relationer, så finns det stora fördelar med ett mer jämnt fördelat körande, främst för trafiksäkerheten, skriver “Dela ratten” i ett pressmeddelande. Statistik visar nämligen att kvinnor i genomsnitt orsakar färre olyckor i trafiken än män. Andra fördelar som initiativet tar upp är att delad körning gör båda förarna mer körvana och att det dessutom minskar risken för trötthet.

Bakom “Dela ratten” ligger biltillverkaren Ford och tillsammans med NTF, MHF, MRF, IF, Folksam och Hertz. 

Sammanfattning fakta om svenskt bilkörande: 

17 % av svenska par delar lika på körandet 

I 8 av 10 par kör den ena parten mer än den andra 

79 % av männen säger att de själva oftast sätter sig bakom ratten 

36 % av kvinnorna säger att de själva oftast sätter sig bakom ratten 

41 % av svenskarna anser att kvinnor kör bättre än män (10% svarar att män kör säkrare) 

Källa: Dela ratten

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top