Sju sätt stress kan påverka din kropp negativt

När den fungerar som den ska är stress något vi behöver för extra kraft och energi. Men när stressen mer eller mindre är permanent blir den lätt en fiende. Så här kan den påverka din kropp.

Stress är en viktig funktion i kroppen som slår på sig själv i situationer när kroppen behöver öka sin ansträngning för att vara alert. Stressen styrs av två olika nervsystem och de jobbar på två olika sätt. Dels finns det parasympatiska nervsystemet som får oss att bli lugna och för att vi ska kunna återhämta oss. Det andra kallas det sympatiska nervsystemet och det aktiveras när kroppens krafter behövs. Dålig stress uppstår när det är obalans mellan dessa. Kroppen ansträngs alltså för hårt, utan att få tillräcklig återhämtning. Så här kan det påverka dig.

1. Muskler och leder gillar inte för mycket stress. Ett stressigt liv kan leda till värk i muskler och leder och till och med sluta med allvarliga ledinflammationer så som artrit och fibromyalgi. 

2. Stresshormonet kortisol utsöndras i överflöd vid stress och depression. Kortisolet kan leda till allt från bukfetma till problem med hjärtat och andningen. Riktigt dåligt alltså. 

3. En av de vanligaste symptomen på stress är hudproblem så som eksem och psoriasis. Stress kan också få ditt hår att ramla av. 

4. Matsmältningssystemet är känsligt för stress och det är lätt att få problem med magen. Magont, diarré och förstoppning är inte ovanligt. I värre fall kan stressen leda till IBS och gastroesofageal refluxsjukdom, allvarliga sjukdomar som kräver större tillsyn och vård. 

5. Huvud, axlar och käken är känsliga för stress. Spänningshuvudvärk uppstår lätt vid stress och leder vidare till spända axlar och leder. 

6. Immunsystemet tar stryk av stress och efter långvarig stress är du mer benägen att åka på förkylningar eller influensa. 

7. Självklart är stress också en starkt bidragande orsak till mental ohälsa. Depression och håglöshet kan bli resultatet. Vid stress är det lätt att också äta och träna mindre, vilket leder till ännu sämre mental hälsa. 

Källor: Cleveland Clinic/Vårdguiden

Läs också: 8 smarta tips för att minska stressen på jobbet

 

 

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top