Ny forskning: Test ska kunna visa om du är i riskzonen för Alzheimers

Enligt ny forskning ska ett diagnosiskt test ska kunna visa om du ligger i riskzonen för att drabbas av Alzheimers – långt innan sjukdomen brutit ut. Det menar danska och amerikanska forskare, som ligger bakom en ny studie.

Enligt studien från Köpenhamns universitet och Rochester Medical Center i New York, tror forskare nu att de ska kunna utveckla ett test för att avgöra vem som ligger i riskzonen.

Forskningen visade att de mössen som sedan skulle utveckla Alzheimers hade nedsatt funktion i vissa delar av hjärnan, medan de fortfarande var friska. Även om de inte visade några yttre tecken på att utveckla sjukdomen. 

– Det är ett otroligt intressant fynd för oss. Denna kunskap ger oss en grund för att kunna förstå orsakerna till denna sjukdom och kanske också behandlingen av den. Vi tror också att det nu blir mjöligt att skapa ett diagnosiskt test för att ta reda på vem som kommer att utveckla Alzheimers senare i livet, säger professor Maiken Nedergaard, från Center for Basic and Translational Neuroscience, vid Köpenhamns universitet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top