Här är blommorna i din trädgård som du kan äta

Blommor är inte bara fantastiskt vackra att se på, många av dem går även att äta. Här är listan över 6 stycken varianter det går utmärkt att smaska på – och många av dem finns säkert i din egen trädgård.

1. Rosor

Att dekorera med rosenblad är inte bara vackert utan praktiskt – det går nämligen utmärkt att äta de sköra bladen. Piffa tårtan, salladen eller för all del drinken med rosens alla färger – se dock till att bladen inte är besprutade. Ju mörkare färg du väljer desto djupare rossmak får du.

Här är blommorna i din trädgård som du kan äta
Ju mörkare färg rosen har desto djupare rossmak. Foto: Bigstock

2. Blåklint

Blåklint har en vacker och levande blå färg, vilket gör sommarblomman till ett mycket eftertraktad tillskott i trädgården. Den lilla med kraftfulla blomman går utmärkt att använda som garnering i såväl sallader som på bakelser. Dess smak påminner om kryddnejlika och används därför ofta i olika teblandningar. 

Här är blommorna i din trädgård som du kan äta
Blåklint har en smak som påminner om kryddnejlika. Foto: Bigstock

3. Tulpaner

Att den ack så vanliga tulpanen skulle var ätbar är något som förvånar många. När det kommer till smaken varierar den mellan de olika sorterna. Dock är den vanligaste liknelsen; söt sallad medan bladen påminner om gurka i konsistensen.

Här är blommorna i din trädgård som du kan äta
Smacken kan liknas vid en söt sallad. Foto: Bigstock

4. Nejlikor

Den otroligt söta smaken gör nejlikan till den perfekta blomman att använda till desserter och att liva upp även den tråkigaste salladen. Skulle du välja den här söta godingen – se till att skära bort den vita basen från kronbladen, eftersom den har en obehaglig bitter smak. 

Här är blommorna i din trädgård som du kan äta
Den söta blomman är en riktig klassiker att använda på bakelser. Foto: Bigstock

5. Syren

Syrenen kan användas precis som den är eller göras till syrensocker, syrensaft eller syrenkakor. Dock gäller det att passa på i maj och juni när buskarna står i full blom. Samtliga sorter ska enligt Giftinformationscentralen vara okej att äta. 

Här är blommorna i din trädgård som du kan äta
Passa på att plocka syrenen i maj och juni, när busken står i full blom. Foto: Bigstock

6. Violer

Violen är en riktig klassiker när det kommer till söta bakverk och majestätiska tårtor. Den lilla blomman kan liva upp vilken kreation som helst.  Violen passar även utmärkt i sallader eller lemonad – det är bara att experimentera. 

Här är blommorna i din trädgård som du kan äta
Den lilla blomman kan liva upp vilken bakelse som helst. Foto: Bigstock

Källa: Drömhem och trädgård och Reader’s digest 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top