10 tecken på att du har druckit för lite vatten

Nu i sommartider är det extra viktigt att dricka vatten – men varför är det så viktigt? Och vilka är symtomen vi ska hålla utkik för vid uttorkning. Här är tio varningstecken på att du får i dig för lite vatten.

1. Dålig andedräkt och muntorrhet

När kroppen har brist på vatten börjar den automatiskt producera mindre saliv. Vilket i sin tur leder till att de bakteriella ämnena i saliven – som gör att din andedräkt inte löper amok – minskar.  Vattnet har även en fuktande effekt för halsens slemhinnor och utan tillräckligt med vätska kommer munnen kännas torr.

2. Förstoppning

Vattnet har smörjande egenskaper för matsmältningssystemet och håller därmed tarmarna smidiga och rena. Utan denna “smörjning” kan man bli förstoppad, få sämre matsmältning och sura uppstötningar.

3. Dålig koncentrationsförmåga

Med tanke på att människans hjärna består till 90 procent av vatten, så är det inte svårt att förstå att den påverkas direkt när man blir uttorkad. Brist på vatten kan påverka allt från omdömet, minnet till humöret. Så känner du att du håller på att tappa humöret eller de enklaste arbetsuppgifterna känns oöverkomliga – drick vatten!

10 tecken på att du har druckit för lite vatten
Dålig andedräkt kan beror på vattenburet. Foto: Bigstock

4. Plötsligt och oförklarligt sug efter mat

Hjärnan kan lura oss rejält! För när vi är uttorkade kan hjärnan nämligen skicka ut falska signaler i kroppen om att den är hungrig – men i själva verket är den törstig. Så nästa gång du känner ett starkt sötsug prova och dricka ett stort glass vatten.

5. Utmattning eller dåsighet

När du är uttorkad sjunker blodtrycket och hjärnan får mindre syre, vilket visar sig i utmattning och dåsighet. Kroppen tvingas dessutom använda extra mycket resurser för att få blodcirkulationen att fungera i hela kroppen – vilket resulterar i att kroppen förlorar mycket energi och du blir trött. 

6. Huvudvärk och yrsel

Ett varningstecken på att du druckit för lite vatten kan vara huvudvärk och yrsel. När du får i dig för lite vatten minskar nämligen tillströmningen av syre till hjärnan – och resulterar i oönskad huvudvärk. Även vätskan som omger din hjärna minskar när du blir uttorkad. 

10 tecken på att du har druckit för lite vatten
Ett varningstecken på uttorkning är huvudvärk. Foto: Bigstock

7. Led-eller muskelsmärta

När du druckit för lite vatten ökar friktionen mellan skelettdelarna och stötar som tidigare varit smärtfria, kan plötsligt upplevas som väldigt smärtsamma.

Vatten är en otroligt viktig komponent för att bibehålla friska och starka leder. Då hela 80 procent av strukturen i leder och brosk utgörs av vatten, är det extra viktigt att förse kroppen med vätska under hela dagen.

8. Torr eller fjällande hud och läppar

Vatten gör vår hud elastisk och det märks snabbt om vi är uttorkade.  I och med att huden är vårt största organ är det väldigt viktigt att vi bibehåller vätskebalansen i kroppen. Om du druckit för lite vatten kommer du att svettas mindre, vilket resulterar i att smuts inte försvinner från huden. Långvarig vattenbrist och uttorkning kan dessutom ge rynkor.

9. Färre toalettbesök

Enligt rekommendationer bör man gå på toaletten 4-7 gånger per dag och för att det ska fungera måste vi dricka vatten – mycket vatten! Det är nämligen genom urinen som de giftiga toxinerna som bildats i kroppen försvinner.

10. Snabbare hjärtslag

Ett tecken på vattenbrist är snabbare hjärtslag, vilket beror på att uttorkningen minskar plasmavolymen i blodet, som därmed blir trögflytande. Trögflytande blod transporteras inte runt lika lätt i kroppen – resultatet blir därför öka puls och snabbare hjärtslag. Så drick, drick och återigen drick vatten!

10 tecken på att du har druckit för lite vatten
Vatten hjälper till att via urinen transportera ut giftiga toxiner ur kroppen. Foto: Bigstock

Källa: Illustrerad Vetenskap 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top