Forskare: Att lösa korsord kan förebygga Alzheimers

Löser du mycket korsord, lägger pussel eller spelar kort? Då är det bara att gratulera – du har en hjärna med större kapacitet än andra. Dessutom kan korsordslösning motverka Alzheimers. Det visar en ny amerikansk studie.

Enligt studien hjälper hjärnstimulerande aktiviteter så som korsord och pussel till att bevara känsliga strukturer och kognitiva funktioner i hjärnan. Något som leder till bättre inlärningsförmåga, skarpare minne och större förmåga att ta till sig information.

Forskarna menar att denna typ av aktiviteter till och med kan hjälpa till att skydda känsliga delar i hjärnan som påverkar Alzheimers sjukdom, skriver Daily Mail.

I studien undersökte man 329 personer med en genomsnittsålder på 60 år. Deltagarna var friska men hade en större risk för Alzheimers på grund av deras genetiska bakgrund. Förutom att röntga deras hjärnor fick deltagarna svara på frågor om hur ofta de läste böcker, la pussel, löste korsord och liknande. Resultatet visade att de som la mer tid på liknande aktiviteter hade en större hjärnvolym och fick bättre resultat i de kognitiva testerna.

Laura Phipps, forskare på Alzheimers Research UK, menar dock att studiens resultat inte med säkerthet varken kan bekräftas eller avvisas.

– Studier som denna kan inte peka ut orsaker och effekter, men den kan vara användbar för att identifiera faktorer som skulle kunna påverka vårt minne och demens, säger hon till Daily Mail.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top