Fem smarta sätt att städa med hjälp av en citron

Visste du att citron kan vara din bästa städvän? Med egenskaper som att polera, fräscha upp och rengöra är den sura frukten vår favorit när det kommer till eko-vänliga rengöringsprodukter. Här är fem smarta citronknep att lägga på minnet.

1. Luftfräschare

Trött på doften av sura strumpor eller gamla sopor som stått i grovköket en hel dag? Då ska du definitivt prova det här tricket.  Börja med att skiva upp hela citronen och lägg den i en gryta tillsammans med 3 dl vatten och en handfull kryddnejlika. Låt blandningen sjuda på låg värme för att eliminera dålig lukt. 

2. Putsa koppar

Den där gamla kopparskålen har sett bättre dagar, men du vill ändå använda den. Här är knepet som får den att skina igen. Dela citronen på mitten och doppa den fuktiga sidan i en skål med grovsalt. Gnugga sedan citronen på det matta kopparföremålet. Medan du gnuggar – kläm lätt på citronen för att saften ska tränga igenom saltet och göra processen lättare. Torka av med en torr handduk – klart!

3. Gör vita textilier vitare

För att göra dina textilier bländande vita kan du lägga dem i ett kokande vattenbad tillsammans med några skivor citron. Blötlägg därefter textilierna i ungefär en timme och tvätta dem sedan som vanligt i tvättmaskinen.

4. Rengör mikrovågsugnen

För att rengöra din mikrovågsugn kan du blanda 4 tsk citronjuice och 1 dl vatten i en skål. Placera sedan skålen med blandningen i mikrovågsugnen och värm den i ca 3 minuter på hög effekt.  Låt blandningen stå i mikrovågsugnen i ungefär 1 minut innan du öppnar dörren. Torka sedan av insidan med en fuktig trasa – och voila – din mikrovågsugn är skinande ren.

5. Rengör diskmaskinen

Ger diskmaskinen ifrån sig en svag doft av gammal disk? Har du provat allt mellan himmel och jord för att bli av med den unkna doften? Här är lösningen. Börja med att dela en citron på hälften och placera en av halvorna direkt i diskmaskinen. Sätt igång ett program och vänta på att en härlig citrondoft sprider sig i hela köket. 

Kolla in videon här.

Källa: marthastewart.com

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top