Kräftrullen – nykomlingen på kräftskivan

Sång, nubbe och roliga partyhattar – nu är kräftskivornas tid äntligen här. Varför inte prova något nytt och haka på den amerikanska trenden som börjat leta sig till Sverige. Så här gör du din egen Lobster roll – eller den försvenskade varianten Kräftrullar.

Lobster rolls härstammar från den amerikanska östkusten och är en mycket omtyckt rätt på andra sidan Atlanten. Och nu börjar den lilla men kraftfulla rullen även få fäste i Sverige.

Enkelt beskrivet så är en Lobster roll en hummer i ett korvbröd – en “hummerrulle” helt enkelt. Som serveras tillsammans med majonnäs, selleri, citron och kryddor.

Under de senaste åren har Lobster roll gått från snabbmat till finmat och kan även hittas på de finaste restaurangerna i USA.

– Här i Sverige kanske vi inte är så vana att lägga hummer på mackan, men vi tycker att det är lite av charmen med Lobster rolls. God mat ska vara enkelt att äta. Och eftersom snabbmaten nu gör entré i festsammanhang så tycker vi att kräftskivan är ett bra tillfälle för att prova på att göra egna hummerrullar, säger Boel Lagerwall, kommunikationschef på Pågen.

I ett pressmeddelande skriver brödföretaget att de hoppat på hummertåget och nu introducerar den försvenskade versionen – Kräft rolls. Som precis som namnet avslöjar består av kräftor istället för hummer.

– Till kräftskive-säsongen vill vi bjuda på ny inspiration, speciellt med tanke på att det tar lite tid att skala kräftor och kan vara bra att fylla ut bordet med något matigare. De bästa med kräftskivan är ju gemenskapen och även om man inte tycker om eller vill äta kräftor finns det andra alternativ, säger Boel Lagerwall.

Passa på att överraska på din kräftskiva i sommar och ta reda på om kräftrullen är här för att stanna – här nedan hittar du receptet.

Kräftrullen – nykomlingen på kräftskivan
Det finns flera varianter på denna amerikanska klassiker. Foto: Bigstock

Recept

Lobster rolls – klassisk

Det finns flera varianter på denna amerikanska klassiker som blivit väldigt populär på senare tid. Dessa “hummerrullar” smaksätts med en gnutta citron, majonnäs och färska örter. Servera som de är eller tillsammans med en sallad, pommes frites eller chips.

4 portioner

2 kokta humrar
4 Pågen korvbröd
2 citroner
2 msk finhackad gräslök
½ msk finhackad dragon

½ dl majonnäs

50 g sallad
Smör till stekning 

1. Dra bort hummerstjärtarna från kroppen. Knäck skalet och plocka ut köttet. Knäck klorna genom att banka försiktigt med baksidan av en kniv. Skär hummerköttet i grova bitar.
2. Riv det gula skalet från citronerna på finaste sidan av rivjärnet eller med ett zestjärn. Blanda samman skal med gräslök och dragon.
3. Hetta upp en stekpanna med smör till medelvärme. Stek korvbröden på utsidan på båda sidor. För mindre fet variant – värm korvbröden i ugn i ca 5 min 200 grader.
4. Öppna korvbröden försiktigt. Bred majonnäs på båda sidor. Lägg i sallad och hummerkött. Toppa med gräslök, dragon och citronskal. Servera tillsammans med citronklyftor

Kräftrullen – nykomlingen på kräftskivan
Den vegetariska Lobster rollen baseras på halloumi. Foto: Pågen

Vegetariska “Lobster” rolls med halloumi och tångkaviar

En variant av Lobster rolls kan man äta även om man är vegetarian.Tångkaviar bidrar med “havssmak” i denna vegetariska Lobster roll som baseras på halloumi. En majonnäs smaksatt med pepparrot ger rullarna lite extra sting.

4 portioner 

2 förp halloumi

1 dl majonnäs

1 msk riven pepparrot
4 Pågen korvbröd
50 g sallad
4 msk tångkaviar
2 msk finhackad gräslök
Smör till stekning

1. Skär halloumin i kuber.
2.Blanda majonnäsen med pepparrot. Tillsätt eventuellt extra pepparrot för mer styrka.
3. Hetta upp en stekpanna med smör och stek korvbröden på utsidan på båda sidor. För mindre fet variant – värm korvbröden i ugn i ca 5 min 200 grader.
4. Stek halloumi i smör tills den fått fin färg.
5. Öppna korvbröden försiktigt. Lägg i sallad och klicka i majonnäs. Toppa med halloumi, små skedar tångkaviar och gräslök. 

Kräftrullen – nykomlingen på kräftskivan
Istället för hummerkött fylls dessa med kräftstjärtar. Foto: Pågen

Kräft rolls med syrlig majonnäs (svensk variant av Lobster rolls)

I stället för klassikern med hummerkött fylls dessa rolls med kräftstjärtar. Ett roligt alternativ till den klassiska kräftskivan, eller ett bra sätt att ta tillvara på de kräftor som blir över efter festen.

4 portioner

ca 30 kräftor
1 citron
1 ½ dl majonnäs
4 Pågen korvbröd
2 msk finhackad gräslök
50 g sallad
dillvippor till garnering
Smör till stekning

1. Knäck skalet på kräftorna och ta ut kräftstjärtarna. Knäck klorna med en kräftkniv eller genom att banka försiktigt med baksidan av en kniv.
2. Riv det gula skalet från citronerna på finaste sidan av rivjärnet eller med ett zestjärn. Blanda samman med majonnäs och 2 tsk citronsaft.
3. Hetta upp en stekpanna med smör till medelvärme. Stek korvbröden på utsidan på båda sidor. För mindre fet variant – värm korvbröden i ugn i ca 5 min 200 grader.
4. Öppna korvbröden försiktigt. Lägg i sallad, majonnäs, klokött och kräftstjärtar. Toppa med gräslök och dill. Servera tillsammans med citronklyftor.

Källa: Pågen

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top