Här är plantorna som du inte kan ta död på

Blommor och gröna blad kan förändra vilket hem som helst – med färg och liv ger plantorna huset en ny karaktär. Många av oss är inte födda med gröna fingrar, men oroa dig inte. Här är fem plantor som ger mycket och kräver nästan inget tillbaka.

1. Flasklilja

Med ursprung i Mexico är Flaskliljan en mycket tålig krukväxt som finns i många olika storlekar. Växten tål både starkt solljus och torka, men blir som vackrast när jorden hålls fuktig. Dock klarar den kraftig uttorkning och behöver bara vattnas varannan vecka.

 

Här är plantorna som du inte kan ta död på
Flaskliljan klarar kraftig uttorkning. Foto: Bigstock

2. Garderobsblomma

Garderobsblomman är en riktigt klassiker som återfinns så väl i klassrummet som i många hem. Och precis som namnet avslöjar är det en riktig garderobsblomma, du kan nämligen ställa in den där och glömma bort den under en månads tid– och ändå överlever den.  Att lyckas med en garderobsblomma är inte svårt – lite vatten och dunkelt ljus. Lite näring då och då är så klart inte fel – det håller din blomma på topphumör. 

Här är plantorna som du inte kan ta död på
Garderobsblomman är en riktig klassiker i så väl hem som klassrum. Foto: Bigstock

3. Rexbegonia

Med mer än 900 arter skiljer sig den tåliga växten sig åt från art till art. Men principen är den samma – lättskött och därmed perfekt för dig med icke-gröna fingrar. Tillväxten för Rexbegonian är relativt långsam, vilket är mycket positivt då den lätt kan kontrolleras. Placera växten halvskuggigt och vattna den i alla fall varannan vecka. 

Här är plantorna som du inte kan ta död på
Det finns 900 arter av den tåliga växten. Foto: Getty

4. Svärmors tunga

Med rötter i tropiska Västafrika är Svärmors tunga en vacker men tålig växt. Den tål torr luft och dör inte av att torka ut någon gång ibland. Vattna så att jorden blir genomvattnad och låt sedan jorden torka upp innan du vattnar den på nytt. 

Här är plantorna som du inte kan ta död på
växten tål torr luft och dör inte av att torka ut någon gång ibland. Foto: Bigstock

5. Ampellilja

Ampelliljan är perfekt för dig som inte vill eller har tid att vattna blommor, men ändå vill ha dem i ditt hem – liljan är nämligen nästintill omöjlig att ha ihjäl. Torr luft och ojämna vattningar kan göra bladspetsarna torra, men det är inget som tar död på den. Försök dock att vattna en till två gånger i veckan.

 

Här är plantorna som du inte kan ta död på
Blomman är nästintill omöjlig att ha ihjäl. Foto: Bigstock

Källa: realsimple.com, odla.nu och plantagen.se 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top