Forskare: Så mycket sömn behöver du egentligen

Att du måste sova åtta timmar per natt är en ingrodd myt som det är dags att slå hål på. Ny forskning visar nämligen att det kan räcka med endast sex timmars sömn per natt.

Stressar det dig att hinna med åtta timmars sömn varje natt? Ligger du vaken och räknar efter hur många timmar du har kvar att sova, innan klockan envist ringer? Lugn, en ny studie från University of California visar nämligen att vi klara oss utmärkt på sex timmar.

Forskare från University of California har tagit en närmare titt på San-folket i Namibia, Hadza i Tanzania och Tsimane i Bolivia, detta på grund av deras traditionella livsstil och sovvanor, skriver MarieClaire.com.

De här människorna lever med en helt naturlig dygnsrytm utan tv, mobiler och läsplattor som distraherar eller håller dem vakna. Därför bör de ha naturliga och ostörda sömnmönster. Men forskarna som nu kartlagt deras sömnvanor under mer än 1000 dagar kan nu visa på annat. Resultatet visade att de flesta sov mindre än sju timmar per natt, i själva verket var genomsnittssömnen 6 timmar och 25 minuter.

Så om du trodde att om du bara uteslöt tv och läsplattan på kvällen så skulle du sova längre, så misstar du dig. Enligt studien gick de här människorna inte och la sig förrän tre timmar efter solnedgång.

– Det pratas ofta om att om vi inte hade modern teknologi som distraherade oss skulle vi sova åtta till nio timmer per natt. För första gången visar vi nu att det inte tycks stämma, säger huvudförfattaren tills studien, Ghandi Yeith.

Så om du får mindre än åtta timmars sömn per natt så är det helt okej. Och kan du sova mer – njut av det så länge det varar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top