Åtta steg till bättre förvaring och ordning

Förvara smart, så minskar vardagsstressen och konflikterna. Här är tipsen som hjälper dig att komma igång.

Att längta efter ordning är en sak – men hur skapar man den i praktiken?

Bloggaren och förvaringsexperten Paulina Draganja tycker att mycket handlar om förvaring. Att var sak finns på rätt plats när vi behöver den – och inte svävar omkring i oordningens ingenmansland. 

Paulina driver bloggen Förvaringsdrottningen, där hon tipsar om hur man rensar effektivt och skapar smarta lösningar för förvaring. Genom åren har det blivit mycket feedback från läsarna och nu har bloggen blivit en bok. Förvara smart – organisera ditt hem är fylld av handfasta råd och checklistor för att organisera alla utrymmen i ett hem.

Läs mer: Nio steg till ett renare hem

Mindre irritation

– Vi kämpar alla med förvaring och organisation. Oavsett om vi tycker att det är pest och pina eller superkul måste alla göra det. En undersökning visar att över 50 procent av svenskarna köper nya grejer för att de inte hittar dem de redan har, så att ha ordning är både ett sätt att spara tid och pengar. Dessutom blir det mind-re irritation och färre bråk hemma, säger hon.

Vilka utrymmen irriterar sig folk på mest hemma?

– Alla utrymmen som har med tidspress att göra och som man delar med andra. Vi vill inte lägga ner tid på att leta efter saker. Hallen är ett sådant ställe, där samlas det ofta väldigt mycket prylar. Särskilt på morgonen när du har bråttom och ska iväg. Mitt råd är att märka allt, så att man ser var grejerna ska vara.

“Gör en prioriteringslista”

Det är lätt att känna sig överväldigad när man ska rensa och organisera. Hur kan man tänka – och var ska man börja? Paulinas råd är att göra en prioriteringslista, att gå runt i sitt hem och skriva upp det som känns mest angeläget att åtgärda. 

– Har du en partner, be att han eller hon gör samma sak och jämför sedan era listor. Gör sedan en gemensam lista och en plan för hur den ska prickas av. Skriv in i kalendern när det ska göras, och gör det sedan tillsammans. Då är det enklare att behålla ordningen efteråt, säger hon.

Läs mer: Så slipper du kaos i hallen

Men om den ena vill ha ordning och den andra är mera stökig?

– Om den ena mår dåligt av oordning måste man prata om det och försöka hitta kompromisser. Vi påverkas mer av oordning än vi tror, och att prata om det blir som en form av parterapi.

Att få resten av familjen att engagera sig i den nya ordningen är kanske inte det lättaste. 

Paulina Draganjas erfarenhet är att om alla har varit med om att skapa förändringar – det kan till exempel gälla att städa i badrummet eller att organisera om i hallen – blir alla engagerade. 

– Det finns också ett jämställdhetsperspektiv. Om alla är med och tar ansvar är det inte bara kvinnan som blir hemmets projektledare. 

Hur lyckas man behålla ordningen?

– Ställ tillbaka saker på sin rätta plats och rensa kontinuerligt så att det inte kommer in en massa andra saker. Och har man en logisk struktur redan från början är det mycket lättare att behålla ordningen, säger Paulina Draganja. 

Nästa sida: 8 steg till bättre förvaring

Hur skapar man en bra struktur för förvaringen hemma? Här ger Paulina Draganja sina bästa tips:

 

1. Skapa överblick

Innan du börjar organisera: Fundera över vad du behöver för-
vara på ett visst ställe. Skapa över-
blick. Ta fram allt du tänkt förvara på en plats genom att till exempel lägga ut sakerna på golvet. 

2. Sortera
Allt som hör ihop ska förvaras ihop. Här är några exempel på hur man kan sortera:

Efter kategori: Till exempel
“byxor”, “glas” eller “lakan”. Men man kan också utgå från ändamål, som “träning” eller “resa”. 

Efter användare: Bra i utrymmen som flera delar på, som hallen eller badrummet där alla
i hushållet kan ha varsin låda
eller liknande.

Efter var sakerna används: Schampo ska finnas i badrummet, kastruller i köket, kaffefilter nära kaffekokaren och så vidare. 

Efter hur ofta sakerna används: Förvara saker du använder ofta, eller vill använda oftare, lättillgängligt.

Efter när sakerna används: Du har inget behov av exempelvis sommarkläder under vinterhalv-året eller vinterkläder på sommaren. Lägg undan dessa i en märkt låda på vinden. 

Efter storlek: Man kan till exempel sortera kassar och påsar efter just storlek för att snabbt hitta bland dem. 

Efter färg: Garderoben eller bokhyllan är bra exempel på detta. Samtidigt hittar du snabbare
i garderoben om du letar efter en viss färg. 

3. Rensa ut 

Våga skilja dig från saker du inte använder. Kan du inte ta steget hela vägen – låt sakerna mellanlanda på ett avsett ställe en tid, så hinner du märka om du saknar dem eller inte. 

4. Se om utrymmet räcker
När du har lagt ut alla dina saker ser du hur mycket plats de kan tänkas ta. Räcker utrymmet till som du har tänkt förvara dem i? Om inte – kan du exempelvis sätta upp en extra hylla eller får du plats med en extra låda?

5. Prioritera
När du har maximerat ut-rymmet är det dags att prioritera. Placera de viktigaste sakerna först och fortsätt tills du kommer till de minst viktiga. De kanske får förvaras någon annanstans. 

6. Engagera andra
Den ordning och reda du själv har skapat är logisk för dig. Men det är inte säkert att den uppfattas så av de andra i hushållet. Gå därför igenom hur du har tänkt och diskutera om alla är överens om ordningen eller om de har förslag på en bättre struktur. Eller ännu hellre – involvera dem och få dem att hjälpa till när du röjer och sorterar.

7. Märk!
Märk upp så mycket du bara kan. Det är något magiskt med att märka upp saker – vi drar oss för att lägga saker på ett ställe om det står att platsen är avsedd för något annat. Dold förvaring, det vill säga sådant som inte står framme utan ligger undanstoppat i skåp och lådor, lämpar sig extra väl att märka upp. 

8. Underhåll
Även om du har tänkt igenom förvaringslösningarna väl och strukturerat upp sakerna på ett fantastiskt sätt kommer du att behöva gå igenom dina lådor, byråer eller hyllor med jämna mellanrum. Nya saker tillkommer, andra använder du mer sällan och då ska de kanske förvaras på ett annat ställe. Det är alltid nyttigt att gå igenom sina prylar. 

Av Åsa Albinsson

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top