Tre anledningar till att vuxna ska ta fram målarboken

För barn är målarböcker verkligen ett perfekt sätt att koppa av och koncentrera sig. Det samma gäller för vuxna, men vi gör det alldeles för sällan.

I helgen var jag på en restaurang och firade svärfars 70-års dag. Med på middagen var fem leksugna barnbarn. Svärmor var smart nog att ta med målarböcker och med dessa vid borden kunde vi i lugn och ro avnjuta middagen tillsammans. 

Läs mer: Därför räcker det inte att sova sex timmar per natt

Att rita och färglägga har exakt samma effekt på vuxna, men av någon anledning så är det inte något man gör. Här kommer tre anledningar som psykologen Scott Bea förespråkar för att du ska plocka fram pennorna och målarblocken. 

1. Att färglägga försätter dig i ett meditativt tillstånd och du kan koncentrera dig helt och fullt på uppgiften. Det är lugnande och avslappnande att släppa på självkontrollen och bara vara. 

2. Din hjärna blir avslappnad av att bara koncentrera sig på en enda enkel aktivitet. Detta gör att vi kan lägga bort andra tankar och funderingar. 

3. Eftersom att det är en sådan enkel uppgift att färglägga så finns det inga krav på att lyckas. För hjärnan är det väldigt avslappnade att slippa känslan av test och att uppgiften är helt förutsägbar. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top