Här är böckerna du läser i höst

Dags att kura ihop sig i höstmörkret med en bra bok? Vi gör en djupdykning i säsongens bokflod och fiskar upp godbitarna.

Här är böckerna du läser i höstDeckare & thrillers

En man med pistol i innerfickan kliver ödesmättat av bussen i nordnorskt fiskeläge i Jo Nesbøs Midnattssol. Före detta boxaren och indrivaren Harry “Kvisten” Kvist blir oskyldigt misstänkt för mord den iskalla Stockholmsvintern 1932, i debutanten Martin Holméns Clinch. Kommissarie Charlotta Lugn nästlar sig in i ungdomens mörkaste skrymslen i Katarina Wennstams Skymningsflickan.
Lars Kepler är tillbaka med nya hjälten Jasmin Pascal-Anderson, vars stillsamma liv efter en krigspsykos fullständigt vänds upp och ner. Dramatik när ett barn försvinner på seglarläger i Sandhamn i Viveca Stens I sanningens namn. Något ondskefullt tycks finnas ombord i Mats Strandbergs Färjan.
Jag är pilgrimen av Terry Hayes är en gastkramande spion­thriller som slagit ner som en bomb i USA:s litterära och politiska värld.  En seriemördare tar kål på folk som inte är tillräckligt allmänbildade i Michael Hjorths och Hans Rosenfeldts De underkända. Och så Det som inte dödar oss, David Lagercrantz uppföljare till Stieg Larssons Millenniumtrilogi, höstens stora snackis.

Skönlitteratur

Hilary Mantels giftiga penna tecknar livet vi lever i Mordet på Margret Thatcher. Hyllade Jonas Hassen Khemiri borrar ner sig i kärlek, ekonomi och vänskap i A

Här är böckerna du läser i höst

llt jag inte minns. Om en resa till Indien och sökandet efter mening berättar Inger Alfvén i Berör mig inte Berör mig. Gradvisa anpassningar till de politiska förändringarna sedan muslimska brödraskapet vunnit valet i Frankrike, skildras i Michel Houllebecqs omdiskuterade Underkastelse. Lögner, otrohet och ensamhet i en grå fjällstuga är ingredienserna i Martina Haags Det är något som inte stämmer. En otrohetsaffär tar en ödesdiger vändning i Louise Doughtys oroande bladvändare Kvinna inför rätta. Kärlek och svartsjuka på jobbet uppstår i Gunnilla Boëthius Ofri. Flera av prisbelönta Sun Axelssons romaner återuppstår i fina samlingsvolymen Ett eget liv.
Omtyckta, mångsysslande skådespelaren Jonas Karlsson ger ut kortromanen Jag är en tjuv. Katarina Mazetti skriver livsbejakande om 68-generationens demonstrationer, fester och kärlekstrassel i Snö kan brinna. Om att bli galet, härligt förälskad och att det aldrig är för sent berättar Anna Fredriksson i Tisdagsklubben.
Patti Smith gör konst av sitt liv i M Train. Jonathan Franzen levererar en mörk komedi i mäktiga samtidseposet Renhet. Tom Malmquist återskapar minnen kring sin gravida flickvän som plötsligt insjuknar och dör, i sorgeboken I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv.
Underhållande Ian McEwan kokar ner moraliska frågor till action i Domaren. Den amerikanska drömmens baksida skildras i Philipp Meyers uppmärksammade En amerikansk förlust. Främlingar på ett tåg, Patricia Highsmiths förlaga till Hitchcocks klassiska film, ges ut i ny upplaga.

BiografierHär är böckerna du läser i höst

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt skriver om makt och vardagsliv i Halvvägs. Programledaren Tilde de Paula Ebuy berättar om sitt dramatiska förflutna i Tiden läker inga sår. Marie-Louise Ekmans två liv är den första fullständiga biografin över en av Sveriges mest betydelsefulla konstnärer.
Marie Fredriksson säger som det är i Kärleken till livet. Barnläkaren Hugo Lagercrantz skildrar hur han präglats av släktens arv av depressioner och känslolöshet i Mitt medvetande. Östen med rösten av Christer Borg, en inifrånberättelse om Östen Warnerbrings liv och sångarkarriär.

Fackböcker

Insiktsfullt om den kvinnliga galenskapens yttringar i Karin Johannisson Den sårade divan. Psykologiprofessorn Svend Brinkmann gör upp med det accelererande coachfenomenet i Stå fast, och slår fast att vi nog mår bäst av att söka våra rötter istället för att ständigt vara i rörelse.
Fåglars märkliga lidelser och läten skildras i bild och text i presentboken I starens tid av Tomas Bannerhed och Brutus Östling. Varför vi köper grejer vi inte behöver är den grundläggande frågan i Yes!, Katarina Bjärvalls granskning av den avancerade vetenskapen i konsumtionens tjänst. Med DNA-teknik knyter Karin Bojs ihop de senaste 54 000 årens släkttrådar i Min europeiska familj

Historia

Tiden när Sverige drömde om guld, elefenben och ett eget kolonialvälde tydliggörs i Herman Lindqvists Våra kolonier. Om rasbiologen Herman Lundborg som fick barn med en kvinna av “fel typ” i Lappland skriver Maja
Hagerman i Käraste Herman. När döden gästar, folklivsforskaren Louise Hagbergs bortglömda intervjuer med torpare och bondmoror från 1910- och 20-tal, är ett häpnadsväckande dokument över en förlorad världs föreställningar och insikter.
Den svenska arkitekturens historia tecknas i två band av Fredric Bedoire. Om Sveriges 3 500 sockenkyrkor som i bortåt ett millennium spridit nyheter och kultur skriver Carin Bergström i Mitt i byn.
Historien om hur nazisterna skingrade en ovärderlig bokskatt skildras i Boktjuvarna, jakten på de försvunna biblioteken av Anders Rydell. Med gediget bakgrundsmaterial fångar Ben Mezrich de giriga oligarkernas väg till makten i Det hände i Ryssland.
Finna dolda ting är en nostalgitripp till 80-talets rollspelspanik, då moralister varnade för att spelet Drakar och demoner gjorde ungarna till satanister. I Högerhumor av Kalle Lind dissekeras den gamla sanningen att all verklig humor kommer från vänster.

 

Läs också: Det här ser du på tv i höst >>

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top