Så skriver du en egen deckare

Låt det inte falla på hantverket. Med en hållbar story, trovärdig mördare, fin miljö och ett oskyldigt offer kan författardrömmen gå i uppfyllelse!

Karaktären

Vem ska lösa brotten? Ja, man kan alltid låta ett proffs sköta det som de flesta gör, alltså en polis eller detektiv. Men det finns författare som sökt sig till amatörer. Liza Marklunds huvudperson är journalist, Åsa Larssons advokat och Denise Rudberg låter en åklagarsekreterare stå för problemlösandet. Fördelen med ett proffs är att han eller hon naturligt har tillgång till utredningen och alla ledtrådar. Men en utomstående kan funka som ett välkommet bollplank för utredaren – eller skapa en småputtrig irritation som laddar boken med extra spänning. Tänk på Agatha Christies vanliga men ovanligt envisa tant Miss Marple! En strängt bevakande bibliotekarie kanske vore nåt? Eller en nyfiken frisör med koll på allt och alla? Sedan gäller det att brodera fram huvudkaraktären och världen runtom. Att skildra en harmonisk person i ett liv på räls blir tråkig läsning. Det är bättre att väva in komplikationer så att karaktären blir trovärdig. Här kan man nyttja författarfriheten! Lagspelare eller ensamvarg? Trauman från barndomen? Knepiga relationer i nuet? Vad sägs om en nygift halvalkoholiserad före detta kåkfarare? Eller en frånskild småbarnspappa som kämpar med livspusslet?

Miljön

För den yttre miljön gäller att gräva där du står. Bäst är väl kända miljöer – där man bor, växte upp eller ofta är i. Då finns en chans att få med små nyanser, vad folk pratar om, vilka ställen de hänger på, hur naturen beter sig och så. Det ger storyn en trovärdighet och läsaren känner sig hemma vare sig denne har bott där hela livet eller aldrig satt sin fot där. Ett undantag är Håkan Nesser med sitt påhittade Maardam, där Van Veeteren rör sig i en värld som känns blandad holländsk, svensk och tysk. Sedan finns ett krux. Många svenska platser är redan inmutade. Vi har Maria Lang i Nora, Jonas Moström i Sundsvall, Åke Edwardsson i Göteborg. Längst kusten huserar Camilla Läckberg i Fjällbacka, Ann Rosman i Marstrand och Henning Mankell i Ystad. Och i övärlden finns Viveca Sten på Sandhamn, Johan Theorin på Öland och både Mari Jungstedt och Anna Jansson på Gotland. För att nämna några. Huvudsaken är i alla fall att ge läsaren specifika dofter, smaker och ljud från platsen, gärna varvat med historia eller lokal kultur. Som i Donna Leons böcker. Själva deckarintrigerna där faller snabbt i glömska, medan skildringarna av Venedig stannar kvar och gör att man drömmer sig dit. Och kommissarie Brunettis fru har lärt mig lägga pastan i vattnet i exakt rätt tid (= när hon hör maken komma innanför dörren…) för att serveras perfekt!

Så skriver du en egen deckare

Metoden

Jaha, så ska det mördas också. Den enda riktiga spänningen får man nämligen bara när blodvite uppstår och liv står på spel. Och någon annan måste ta offret av daga. För om man fångat läsarens upprördhet som drivkraft genom boken, får det inte sluta i antiklimax med att livet berövats genom en olycka eller självmord. Då känner sig läsaren lurad. Så, hur ska det gå till? Förgiftning, knivhugg, strypning, drunkning? Det måste vara trovärdigt; från tillgång till mordvapen, mördarens psyke och offrets fysik till situationen när det händer. Här kan krävas en del research om man ingående vill beskriva mordögonblicket eller skadorna på kroppen som utredaren upptäcker.

Mördaren

Polisen eller deckaren får aldrig själv vara mördaren, då är läsaren chanslös. Inte heller bör det vara någon kåkfarare eller missbrukare som redan är kriminellt belastad. Det blir för uppenbart och ger ingen utmaning åt läsaren. Intressanta mördarkaraktärer är istället personer med starka motsatser i karaktären; god och trevlig utåt, ond och hämndgirig i hemlighet. En djupt sviken fågelskådare, kanske? Eller en förbigången präst? Mördaren får heller inte dyka upp som en okänd joker ur författarens rockärm mot slutet av boken, utan måste ha funnits med i något sammanhang och åtminstone vara nämnd för läsaren tidigare. Annars är det fusk.

Offret

Sedan är frågan vem som ska sätta livet till. Bästa sättet att få med sig läsaren i jakten på mördaren är att skildra offret som sympatisk, oskyldig, svag och gärna ung med hela livet framför sig. Sånt väcker helig vrede; “Hur kan man dräpa en så rättskaffens person?” Men enklaste vägen är inte alltid mest intressant. En till synes osympatisk döing kan innebära en utmaning att brodera fram en bakgrund och omständigheter som vänder läsarens rätt-åt-honom-syn till medkänsla.

Så skriver du en egen deckare

Motivet

Motivet ska vara personligt. Visst kan spionromaner och politiska thrillers skapa rejält skakiga nerver, men då är vi inne på andra litterära spår. Här är det en klassisk mordgåta som ska lösas och läsaren bör kunna identifiera sig. Då kan man väcka låga känslor till liv och låta läsaren få utlopp för lite egen hämnd, svartsjuka och ha-begär.

Titeln

Så är det titeln. Den får gärna vara suggestiv och sticka ut. Eller i alla fall signalera ett eget författarsignum. Karin Alvtegen var tidig med sina S-titlar på ett enda ord: Skuld, Saknad, Svek, Skam och så. Mons Kallentoft kopplar namnen till årstider och de fyra elementen och Stig Trenter lät början på ordspråk bli deckartitlar.
Detta serietänk är smart. Dels blir varje bok en aptitretare inför vad som komma skall, dels triggar upprepningen läsarens simpla samlarinstinkt – har man läst någon av böckerna måste man ju bara få samlingen komplett. Så kanske några titlar på blomstertema? Eller ur faunan? Japp! Då var stommen klar. Nu ska det bara fyllas på med detaljerna; hitta på en story, få till en levande dialog, skapa oliiidlig spänning, strössla med cliffhangers… Sedan en väntan på det ljuva ljudet av miljonernas klirr i kassan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top