”Jag har humor som strategi”

"Så här marknadsför Arlanda Express Sverige. Genom spermadrickande mästerkockar. För det här bildspråket kommer inte från någon annanstans än porren." Orden är Tomas Gunnarssons, och det är det första inlägget på bloggen "Genusfotografen" som får ordentligt genomslag.

Tomas Gunnarsson

Ålder: 31 år.
Gör: Bloggare känd som “Genusfotografen”, (www.genusfotografen.se), föreläsare, fotograf. Har en fil kand i genusvetenskap och ytterligare en fil kand i journalistik.
Aktuell: Ständigt aktuell med mer eller mindre uppmärksammade inlägg på bloggen. Har nyligen delat ut pris till “Årets sexist”, där 20 000 personer deltog i omröstningen. Klädföretaget American Apparel fick allra flest röster.
Viktigaste jämställdhetsfrågan: “Att få till en bra samtyckeslagstiftning. Att mäns våld mot kvinnor upphör.”
Kvinnlig förebild: “Liv Strömquist, hon lyckas göra feministisk teori och filosofiska tankar roliga och lättillgängliga. En folkbildare. Och Astrid Johansson. Att vara 14 år och ha alla på hela skolan emot sig är ett tryck som inte går att föreställa sig.” Trots det trycket stod Astrid upp för det hon tycker är rätt.”.

”Jag har humor som strategi”
Skärmavbilder
Skärmavbilder.
”Jag har humor som strategi”
Tomas Gunnarsson
Tomas Gunnarsson. Foto: Emma Svensson

Tomas Gunnarsson kommenterar bilderna som illustrerar en intervju med Louise Johansson, vinnaren av TV4:s tävlingsprogram “Sveriges mästerkock”, i Arlanda Express kundtidning Xpress. Han sågar allt från utmanande poser till klädval, och konstaterar att: “Kvinnor infantiliseras ofta på bild, genom att se oskuldsfulla och naiva ut, gömma sig under hår, ha fingret på läppen, fotas uppifrån…”

Bilderna har makt
Blogginlägget sprids som en löpeld i sociala medier, tidningar och radio hakar på, och
“Genusfotografen” går från okänd bloggare till maktfaktor.
– När jag startade Genus-
fotografen 2011 pratades det inte särskilt mycket om vilken makt bilder har över oss. Bildanalys sågs som något komplicerat och tråkigt, och det saknades ett
genusperspektiv i media.
Bilder som vi låter passera i vår vardag, som vi kanske inte längre reagerar på, framstår i “Genusfotografens” avslöjande sammanställningar som precis så pinsamma och stereotypa som de är. Tillsammans med Tomas Gunnarssons träffsäkra kommentarer blir de dessutom ofta komiska.
– Det är klart – viss reklam är ju enfaldig och dum, jag menar – varför ska kvinnor posera nakna med fiskefångsten i en fisketidning? Då blir det extra kul att skriva bildtexter under. Jag har humor som strategi.

Vidrighetsrekord
Visserligen är det extremfallen som får mest uppmärksamhet på bloggen – American Apparels tonårsmodeller som poserar lydigt på vita lakan är ett tydligt exempel. “American Apparel slår alla vidrighetsrekord med sina bilder som hade kunnat vara bevismaterial i barnpornografimål.”, konstaterar Tomas Gunnarsson.
Finns det ett behov av bloggen “Genusfotografen” om fem år?
– Jag hoppas att behovet ser annorlunda ut. Jag tror att mycket kan hända, men jag tror också att bloggen kommer att finnas kvar.

Av Anna Wahlgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top