Redaktionens bästa boktips

Storstadspuls från New York, uppväxtskildringar från en Stockholmsförort eller naturupplevelser på Öland. Ge dig ut på äventyr utan att röra dig ur fläcken. Här är redaktionens boktips med doft och smak från speciella platser. Dela gärna med dig av ditt bästa boktips i kommentarsfältet!

Redaktionens bästa boktips
Redaktionens bästa boktips
Redaktionens bästa boktips för sköna sommarlata dagar. Foto: Johnér
Redaktionens bästa boktips
Kjell av Kjell Eriksson (Bonnier pocket)
Kjell av Kjell Eriksson (Bonnier pocket)
Redaktionens bästa boktips
De imperfekta av Tom Rachman (Månpocket)
De imperfekta av Tom Rachman (Månpocket)
Redaktionens bästa boktips
Anna och Mats bor inte här längre av Helena von Zweigbergk (Norstedts)
Anna och Mats bor inte här längre av Helena von Zweigbergk (Norstedts)
Redaktionens bästa boktips
Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström (Albert Bonnier)
Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström (Albert Bonnier)

Kjell av Kjell Eriksson (Bonnier pocket)

På planeten Jorden bor det fler än 6 miljarder människor. Och det är ingen av dem som har bett att få komma hit. Så börjar radioprofilen Kjell Erikssons självutlämnande bok om uppväxten i Täby utanför Stockholm. Vi följer med till hans 1980-tal, med O’boy, skogaholms­limpa och musikundervisning med triangel och blockflöjt. Men också med mobbning, dåligt självförtroende och tröstätande. Trots det allvarliga ämnet bjuder boken på många skratt – och igenkänning, för den som någon gång känt sig lite utanför.
Helena Rönnberg, chefredaktör

Leoparden av Giuseppe Tomasi di Lampedusa (Forum)

Dekadens, vackra kvinnor och förfallna palats är förstås alltid intressant. Och som bonus på det en mästerlig skildring av ett Sicilien på dekis där syrsorna klagar och flodbäddarna torkar ut. Vid horisonten: ett konstant hot om revolution. Det här är en jättebra bok med, som det heter, många bottnar. I centrum står den ståtlige don Fabrizio, som ser sin värld falla samman men inte gör något åt det. För det finns något förföriskt med förfall. Och med Sicilien.
Fredrik Kullberg, reporter

Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström (Albert Bonnier)

Boken inleder sviten om Stockholm och bjuder på en fantastisk skildring av vår huvudstad. Genom hans böcker får läsaren följa med på en historisk resa och upptäcka hur Stockholm växer fram.
I seriens fem böcker rör sig Fogelströms karaktärer genom staden, och författaren låter den ta minst lika mycket utrymme som människorna.
Jag känner hur det luktar i vissa kvarter, jag kan se smutsen framför mig när jag sluter ögonen och höra staden pusta och frusta. Stockholm är inte bara Fogelströms utan också mina drömmars stad.
Hanna Göransson, reporter

Just kids av Patti Smith (Brombergs)

New Yorks hjärtslag pulserar genom sidorna i rockikonen Patti Smiths fantastiska ungdomsskildring. Det är oskuldens och revolutionens tid anno 1969. Främst ser vi New York genom rutorna på mytomspunna Hotel Chelsea där storheter som Janis Joplin, Sam Shepard och Alan Ginsberg passerar revy. “Just kids” är en hyllning till New York men ännu mer är den ett innerligt porträtt av fotografen Robert Mapplethorpe och en passionerad historia om kärlek, konstens kraft och vänskap in i döden.
Karin Frejrud, redaktionschef

Vi, de drunknade av Carsten Jensen (Albert Bonnier)

Boken börjar 1848 mitt i brinnande krig ute till havs och seglar sedan vidare så skummet yr i drygt 100 år och 700 lättbläddrade sidor – under en tid då världen och rederinäringen förändrades radikalt.
Persongalleriet berör och överväldigar, men i centrum står inte de enskilda livsödena utan den lilla danska staden Marstal och framför allt – det skoningslösa havet. Jensen berättar mustigt i medryckande vi-form och flätar skickligt ihop yviga skrönor med en närmast dokumentär detaljnärvaro.
Erik Hedman, redigerare

Övervintring av Kate Moses (Natur & Kultur)

Vintern 1962 är den kallaste i England sedan 1740. I en dragig London-lya lever en separerad kvinna med sina två små barn. Medan rören fryser, barnen snörvlar och högen av smutstvätt växer, drömmer sig kvinnan tillbaka till huset på landet där hon och maken skulle leva och arbeta tillsammans.
Skörda äpplen och skriva odödlig poesi. “Övervintring” är en delvis fiktiv, delvis biografisk gestaltning av den sista vintern i poeten Sylvia Plaths liv. Suggestivt, sorgset och skira tekoppar brännhett te.
Anna Vorne, redaktionssekreterare

Farväl till Berlin av Christopher Isherwood (Lind & Co)

Boken skildrar 30-talets Berlin, den sista tiden före det nazistiska maktövertagandet. Huvudpersonen kommer dit för att skriva en bok och extraknäcker som privatlärare i engelska. Där möter han en rad olika karaktärer. Stämningen är ödesmättad. I ögonblicksbilder får vi se glimtar från Berlins dekadenta nöjesliv i sällskap med nattklubbssångerskan Sally Bowles, vi får uppleva politiska trakasserier och judeförföljelser. Känns det igen? Jo, filmen “Cabaret” har använt “Farväl till Berlin” som förlaga, liksom pjäsen och filmen “I am a Camera”. En klassiker jag ständigt återvänder till.
Ulla Lindén, redigerare

Sista boken från Finistère av Bodil Malmsten (Albert Bonnier)

Atlanten andas – tidvatten in och tidvatten ut.
Hon tar farväl av sitt Finistère. Ett avsked överväldigande vackert och lika avgrundsdjupt sorgset. Bodil Malmstens alter ego överger sitt paradis när livet är som vackrast. Sju år av grävande och gödslande. Och nu ett blommande fjärilsparadis med meterhög lavendel. Och grannen madame C med sina älskare, hur klarar hon sig utan henne? Frankofil som jag är har jag lätt att tycka om Bodils färgrika beskrivning av Finistère. Men jag lockas också av hennes vardagliga funderingar, hennes vresiga surkärringshumor och det nära språket.
Ann-Kristin Rönnerbäck, reporter

De imperfekta av Tom Rachman (Månpocket)

Romanen tar oss till en tidningsredaktion i femtiotalets Rom, med knattrande skrivmaskiner, svettiga deadlines och dunkandet av tryckpressar nere i källaren. Vi färdas mellan dåtid och nutid, rör oss mellan Paris, Rom och Kairo, men går framför allt på upptäcksfärd in i det mänskliga psyket. Tom Rachman porträtterar ensamma, ömkliga, lyckliga, drömmande, frustrerade och halvt galna människor så träffsäkert att det känns som om jag lär mig något om mig själv på kuppen.
Anna Tesch, matredaktör

Blonde av Joyce Carol Oates  (Albert Bonnier)

Ett porträtt av en av historiens mest mytomspunna kvinnor, Marilyn Monroe. Man får följa henne på en gripande resa från barndomens fattiga gator i Los Angeles på 1930-talet, till barnhem, fosterhem och  de fashionabla områdena som filmstjärna på 1950-talet. Miljöer och personer skildras genom dagboksanteckningar, dikter och monologer, och berättelsen framträder så nära att det är som att tjuvkika in bakom kulisserna i en Hollywoodfilm. Och så får man inblick i baksidan av den amerikanska drömmen, drogerna och den iskalla filmindustrin. Den tjocka boken upplevs lite trevande i starten, men snart är man garanterat fast.
Susanna Hedengren, webbredaktör

Anna och Mats bor inte här längre av Helena von Zweigbergk (Norstedts)

Det här är ingen Happy, Happy bok om skilsmässa, den speglar en verklighet som säkert många känner igen. Anna och Mats har skrivit på sina skilsmässopapper, det mesta i det gemensamma hemmet är uppdelat och nerpackat i flyttkartonger. Nu startar deras nya “ensamma” liv. Det mesta utspelar sig i mina hemkvarter på Södermalm i Stockholm. Restauranger, gator, allt känns igen. Så vill du uppleva kvarteren i modern tappning, läs den!
Lotta Lidbeck, art director

Skumtimmen av Johan Theorin (Wahlström & Widstrand)

Detta är den första i en kvartett böcker om Öland, där naturen och årstiderna har viktiga roller. Det stormar, viner och snöar, dimman väller in eller solen skiner obarmhärtigt över levande och döda. För historien är ständigt närvarande, liksom alltid Gerlof Davidsson, en pensionerad sjökapten som har sin stuga nära stranden vid ett övergivet stenbrott. Bakom fiskeläget sträcker sig Alvaret som döljer det förflutna.
I denna bok får Gerlof en pojksandal med posten. Den väcker minnet av pojken som försvann på 70-talet och aldrig återfanns. Åter börjar folk prata om den mytomspunne Nils Kant, som satte skräck i byn men är död sedan länge och nu ses vandra på Alvaret i skymningen, i skumtimmen.
Anne Meisner, reporter

The Beekeepers Apprentice av Laurie R King (Allison & Busby)

Läser du gärna på engelska? Då är Laurie R Kings briljanta deckarserie om den medelålders, pensionerade Sherlock Holmes läsvärd. Holmespastischen är intressantare och mer trovärdig än originalet, med roande dialog och tidsdetalj. Intrikat sherlockianska problemlösningar och vitt differentierade, halsbrytande fysiska äventyr ingår. Med tiden ökar känsloengagemanget, men skandinaviskt tungsinne slipper man. “The Beekeepers Apprentice” är första boken av ett dussin.
Charlotte Sjögren, matskribent

En sannolik historia av Karin Alvtegen (Brombergs)

Hennes längtan hade aldrig lämnat platsen där hon lekt som barn. Som vuxen återvänder Helena till byn i Norrland där varje bergskrön känns som världens ände. Men längtan till naturen när också en annan dröm, den om kärnfamiljens trygghet. Hit kommer även Anders på flykt från barndomens oläkta minnen och livets meningslöshet.  I “En sannolik historia” blir den ödsliga men vackra landsbygden en symbol för sorg, främlingskap, fördomar – och insikten att just nu är vår stund på jorden.
Kersti Byström, reporter

Var är min syster? av Sven Nordqvist (Opal)

För min yngsta son läser jag denna fantastiskt fina bok som Sven Nordqvist har illustrerat och skrivit. Det är en drömsk surrealistisk resa över landskap och platser och vi upptäcker nya bilder och figurer varje gång vi läser; kor som dricker öl och en groda som spelar pingis.
Boken är fylld av detaljer och om man tittar noga så kan man hitta systern med en gul kalufs.
 Både vuxna och barn gläds av detta mästerverk och man kan läsa boken miljoner gånger, man tröttnar aldrig!
Anna Fridh, redigerare

Porto Francos väktare av Ann Rosman (Damm)

En ung kvinna, Agnes, stiger i land i Marstrands hamn en höstdag 1793 och 220 år senare hittas hennes kvarlevor. Vi får följa hennes liv i dåtid varvat med händelser i nutid. Marstrand var på 1700-talet en frihamn där många brottslingar fann en frizon för att helt lagligt smuggla, röva och plundra. Det är en spännande och gripande berättelse och man får verkligen i sig mycket historiska fakta man inte hade en aning om! Dessutom ger den inblick i hur fint Marstrand är i dag. Detta är författarens tredje bok, där handlingen, som alltid hos Ann Rosman, utspelar sig runt Marstrand. De tidigare kan jag också rekommendera och den fjärde, “Mercurium”, har nyss kommit ut.
Vivianne Albin, redaktionsassistent

Korparna av Tomas Bannerhed (Weyler)

Traktorn harvar över åkern, fasanernas bon krossas i slåttern, pojken hukar bakom stengärdsgården som staplats i förfäders svett. Vi är på småländska landsbygden i brytningstidens 1970-tal. Förväntningar om att ta över gården hänger tungt över 12-årige Klas alerta läshuvud. Han vill hellre fördjupa sig i universums mysterier, lyssna till rördrommens dova läte och se göken lägga ägg i rödhakens bo.
Natur och lantliv beskrivs sakligt utan bjäfs men ändå så ljuvligt att den stora längtan rullar in. Fåglar är Klas liv och allt eftersom blottas den sköra väven mellan honom och den stumme fadern, vars enda relation till de bevingade är korparna. Olyckskorparna.
Lotta Palmelius, kulturredaktör och reporter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top