Artiklar

Skribent: Gunnel Nilsdotter


Lantligt paradis på Österlen
Törnrosaslott kan gömmas bakom buskar och sly än i våra dagar. Och prinsar kan pussa på grodor, fast de inte är förtrollade. Följ med till familjen Mandelmanns, en sagolik plats på Österlen.
Vilka är tulpanerna?
I åratal har vi blomsterskribenter skrivit om tulpaner. Vilka som doftar bäst och får flest blommor
Svala skönheter - Kamelia
Kamelior är ingenting för den räddhågsne - eller den som bor i en varm lägenhet. De är en utmaning även för den som sköter krukväxter som spädbarn.
Tjuvstarta våren med krukväxter
Många av trädgårdens växter finns numera som krukväxter - och till sommaren kan du ge dem ett nytt liv i rabatten eller på balkongen.
Var rädd om träden
Många tycker att stora träd på tomten mest är problem. De skymmer solen, växer för nära huset eller står för trångt. Men tänk efter innan du hugger ner eller beskär.
Naturens eget smycke
Att få en orkidé är fortfarande något alldeles extra. Och att få den att trivas hemma ger en speciell tillfredsställelse.
Låt helgerna blomma
Tomterött får ge med sig lite som julens stora färg. Nu vinner vitt terräng, som förr var nyårsfärgen. Vitt är färgen i advent - en tid av väntan.
Ljus i mörkret
I vintermörkret skänker den oss sin vårljuva körsbärsblom - azalean. Den är inte alls så svår som sitt rykte.
Färgstarkt fönster
Ett blågult blomsterfönster mitt i vintern ger de här två ljuva nyheterna. De blommar när de flesta andra krukväxter gått i ide.
Våreld och höstglöd
Vi kallar dem våreld på våren och höstglöd på hösten, när de lyser upp med sina många färger. Men familjen Kalanchoë innehåller andra trevliga och tåliga medlemmar.
Hög tid att klippa vinrankan
Från bladfällning till mitten av december är absolut bästa tiden att klippa vinrankan.
Per bjuder grannarna på tropisk grönska
På en vanlig gård i Landskrona finns en "hängande" Edens lustgård. Där odlar Per Jonsson tropiska växter från världens alla hörn.
De offrade livet för fröer och framtid
I Sankt Petersburg i Ryssland finns världens första och största genbank för växter. 300 000 olika arter från hela världen. Läs den fascinerande historien om mannen som trots svält, krig och förföljelse lyckades bevara samlingarna åt eftervärlden.
Tropiska drömmar
Ständigt vill vi ha nya utmaningar och nya roliga och ovanliga krukväxter. Världens regnskogar har massor att ösa ur - liksom en del riktigt torra områden i Afrika till exempel. Dagens växtjägare hämtar hem massor av nyheter åt oss. Här är några av dem.
Nu blommar taken
Tomma takytor skulle kunna bli finfina odlings-platser. Högst upp mot den livgivande solen och de fuktiga regnmolnen sträcker de sig. Vad allt kunde man inte odla där! Några har faktiskt redan börjat - i Sankt Petersburg i Ryssland till exempel.
Olga Kuschenko: Takodlare
Jättestora meloner, soliga tagetes och växthus med tomater liksom plantor av alla de slag ser ut att stortrivas tio våningar över gatan. Följ med till en av de nya takodlingarna i Sankt Petersburg!
Pepino - en ny utmaning
Pepino - det är väl en liten "fräck mus" i en slagdänga, trodde jag. Men inte - det är en riktigt god frukt också. En exotisk nyhet som man faktiskt kan odla hemma.
Guld och glöd i blomsterrabatten
Inte bara blomfärg utan växtsätt, bladfärg och bladform har betydelse för hur välkomponerad en rabatt blir. I höst får vi hjälp i trädgårdsbutikerna med att välja växter som passar ihop.
Jorden bestämmer hur trädgården mår
Här på hemma.net får jag som Gröna Gunnel många frågor om vad man ska plantera på sin tomt för att den ska bli trevlig. Det är svårt att ge råd. För det finns många faktorer som avgör om växterna trivs.
Plantera din krokus nu
Bland de första blomstren på våren är krokusarna som sticker upp sina bägare och skålar för den kommande våren. Det finns många olika små skönheter att välja mellan.

Filtrering

Kategori


Tagg


Skribent