Håll värmen i torpet – byggnadsantikvarien tipsar

Elpriserna slår i höjden och vinterkylan kryper in och blir kännbar i de festa hus så här års. Som husägare är det lätt att bli besatt av uppvärmning och isolering men hur skapar du rätt klimat i ett riktigt gammalt hus? Här delar en byggnadsantikvarie med sig av en del av svaren.

Köp ett par nya raggsockor och var lite lat! Så skulle man en smula hårdraget kunna sammanfatta byggnadsantikvarien Marcus Bengtssons råd till dem som undrar hur de ska isolera sina äldre hus.

– Så enkelt är det förstås inte, men det är ett faktum att många gör alldeles för mycket för att hålla värmen inomhus. Ingrepp som är dyra och dåliga för både hus och miljö, konstaterar han.

Det här reportaget kommer från Hus & Hem – Alla tiders byggnadsvård nr 2. Tidningen finns att köpa här!

sovrum i torp med timmervägg
Att lägga trasmattor på golvet är vackert och det minskar även drag från mellanrum i golvplanken.

En viktig del av Marcus arbete är att ge husägare handfasta råd kring hur de ska ta hand om sina bostäder. Det handlar om allt som har med hus att göra, från dränering till takläggning till isolering. Det sista, isolering, är en fråga som brukar dyka upp extra frekvent varje vår.

Marcus svar angående isolering kan förbrylla en del. Den som sett framför sig hur hela husfasaden måste plockas ner för att mängder av isoleringsmaterial ska kunna knös in mellan innervägg och ytterfasad, tappar hakan när rådet blir ”Gör så lite som möjligt”.

– Om du vill ha det skönt och behagligt hemma så är inte tilläggsisolering det första du ska fundera på. Gå i stället igenom huset och se var kylan kommer in. Det är där du ska göra en insats.

fönster i äldre hus
Om det drar kallt från fönstren kan det räcka med att byta tätningslister. Tänk också på att gardiner kan hjälpa till.

Inte sällan är det kring fönstren det drar kallt. Då kan det räcka med något så enkelt som att byta tätningslister. Kanske kompletterat med ett par tyngre gardiner vintertid – ett lika enkelt som genialt sätt att slippa drag, fullkomligt självklart för äldre generationer men bortglömt av de flesta i dag.

Se över ventilationen i ditt gamla hus

En annan sak man som husägare ska ta en titt på om det drar kallt inomhus är ventilationen. Kanske har huset för få ventiler, som får jobba så hårt att det blåser rakt in? Det avhjälps lätt med att låta en snickare sätta in fler ventiler och dra åt dem lite, för att få ett jämnare luftflöde.

I gamla hus kan det också dra kallt i springorna mellan vägg och golv. Det löser man enkelt genom att täta med lindrev, en produkt som tillverkas av linets stjälk och är hundra procent miljövänlig och dessutom mycket lätt och behaglig att arbeta med.

torp med gammal dörr öppen mot sovrum
I gamla hus drar det ofta i springorna mellan vägg och golv. Detta kan lösas genom tätning med lindrev.

– Traditionellt har man överallt i världen använt sig av det naturen bjuder för att isolera sina hus. I Australien finns många får och där har husen tätats med ull. I Danmark och Nederländerna har man isolerat med musselskal och här i Sverige har lin, mossa och träprodukter som kutterspån använts som isolermaterial, berättar Marcus Bengtsson.

På 1930-talet fick de traditionella isoleringsmaterialen konkurrens av nykomlingen mineralull, sten- eller glasull som ofta förekommer under varumärkesnamnet Gullfiber. På 1970-talet kom oljekrisen och med den hårresande räkningar för alla som skulle värma upp sina hus. Efterfrågan på effektiv och billig isolering formligen exploderade, men det skulle dröja ett par decennier innan man såg de negativa effekterna.

– När jag åker ut till människor som kontaktat mig för att det är något fel på deras hus, är det nästan alltid mineralull – eller plastfärger – som är problemet. Materialet andas inte och om det blir blött, vilket det blir förr eller senare, sjunker det ihop och lägger sig fuktigt mot husets stomme. Då kommer rötskador som ett brev på posten. Ibland försöker man lösa problemet genom att plasta in isolermaterialet, men även det är kortsiktigt. Plastens mjukgörare ångar bort med tiden och lämnar då ett sprött material som inte håller tätt, förklarar Marcus Bengtsson.

gammalt torp i snöigt landskap
Mineralull som isolering kan ställa till problem i äldre hus. Foto: Liv Sandvik Jakobsen.

Då återstår frågan: Om det både är onödigt och dyrt att isolera våra hus för mycket – varför gör så många husägare det?
Svaret är delvis så enkelt som att det finns många som tjänar pengar på det.

Tilläggsisolering sällan bra i lösning i äldre hus

– Gör-det-själv-program på tv har ytterligare bidragit till att människor blivit helt besatta av isolering och tanken att ingen värme får försvinna ut ur huset. Det vore bättre om alla som funderar på att isolera först tänkte igenom vad som är syftet. Om det är för att tjäna pengar så är det långt ifrån alltid man kan räkna hem en tilläggsisolering, eftersom det tar många år innan kostnaden för jobbet ätits upp av minskade uppvärmningskostnader. Om du vill spara på miljön så är det enda rätta att sänka temperaturen hemma.

Här är vi inne på frågan om inomhustemperatur. Hur varmt ska vi ha det inne? I dag ligger många mellan 22 och 24 grader. Orimligt högt, närmast kvalmigt, skulle de flesta ha tyckt för bara femtio år sedan. När de stora trävillor som är så eftertraktade och högt älskade i dag byggdes kring förra sekelskiftet, ansågs 18 grader vara en tillräcklig inomhustemperatur.

– Tycker du att det är för kallt så kanske du ska göra som man gjorde förr: Sätt på dig raggsockor och en tjocktröja och lägg en trasmatta på golvet.

– Komfort handlar om något helt annat än temperatur. Det vet alla som varit ute på fjället en skön vinterdag med minusgrader, samtidigt som det kan vara olidligt på stranden när det blåser även om det är tjugofem grader i luften.

Det låter enkelt – och ibland är det faktiskt just så enkelt att värna om sitt hus. Ett av Marcus Bengtssons bästa råd lyder:
Var rätt lat när det gäller hus. Håll inte på så mycket …

– Alla som äger en fastighet behöver ha ett kritiskt tankesätt. Tänk efter: Kommer du verkligen att tjäna pengar på en åtgärd som någon rekommenderar? Om det i stället är denna ”någon” som tjänar pengar, finns det anledning att dra åt sig öronen.

– Om du är osäker kan du alltid kontakta närmaste länsmuseum och få prata med en byggnadsantikvarie. Många kommuner har också energirådgivare, som är helt opartiska och kan ge dig de bästa råden för just ditt hus. Och när du väljer hantverkare, så försök hitta någon som har ett intresse för byggnadsvård och som kan visa referenser, tipsar Marcus Bengtsson.

Lyckligtvis ser vi allt fler sådana i dag. Intresset för och kunskapen om byggnadsvård ökar, och oron för klimatet gör att allt fler inser att det gäller att ta vara på det vi har i stället för att hela tiden bygga nytt, konstaterar Marcus Bengtsson:

– Vill du vara snäll mot miljön så ska du dra ner på konsumtionen. Vi kan inte köpa oss ut ur klimatkrisen. Vi måste tänka klokt och hushålla med resurser.

byggnadsantikvarie Marcus Bengtsson
Byggnadsantikvarie Marcus Bengtsson.

Marcus bästa råd för isolering:

  1. Identifiera dina problem – jaga inte problem som inte finns.
  2. Kunskap väger tungt men är lätt att bära. Fatta informerade beslut!
  3. Kontakta rätt kompetens – inte försäljare.
  4. Arbeta enkelt. Ett litet, välriktat ingrepp kan göra stor skillnad.
  5. Täta där det drar, använd raggsockor och trasmattor.
  6. Behövs bygglov? Kolla med din kommun och sök om det krävs.

Vill du läsa mer om byggnadsvård? Klicka här för att köpa Hus & Hem – Alla tiders byggnadsvård nr 2.

Scroll to Top