• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 13 fantastiska växthus för en drömmigare sommar

  På våra breddgrader blir säsongen så mycket längre i ett växthus. Vi tar en titt på säsongens nyheter och några stilrena klassiker. Kompakt odlingsskåp eller generöst växthuspalats – oavsett yta, odlingslyckan är lika stor

  13 fantastiska växthus för en drömmigare sommar
  Av Pauline Josephson Foto Leverantörerna

  3 kom ihåg för rätt växthus 

  1. Välj lämplig storlek 

  Mini, midi eller maxi? Att odla har sin särskilda tjusning och kan förstås göras minimalt eller storskaligt. Vill du dessutom ibland kunna använda växthuset till en kaffestund eller supé, välj en lite bredare modell. 

  När du letar efter rätt växthus, titta också på orangerier. Ett orangeri är egentligen ett uppvärmt växthus med dubbelglas för övervintring av citrusplantor och andra växter, men definitionerna är ibland lite flytande. Tänk också på att olika typer av glas (eller plast) har stor betydelse för hur du kan använda ditt växthus. 

  2. Placera rätt

  Med ett väggväxthus tar du till vara både utrymme och värmen som avges från en husvägg. Ett växthus ska placeras ljust men oavsett modell, se upp med att placera det på den soligaste delen av tomten. Det blir lätt för varmt. Visst kan det ligga på södersidan och du kan skugga av den värsta eftermiddagssolen med gardiner, men bäst är att i stället välja en plats med lite vandrande skugga, eller en plats med morgon- och kvällssol. Oavsett var du placerar ditt växthus – tänk på att du oftast behöver ventilation för dina plantor. De flesta växthus har ventilationsfönster som standard eller tillval. 

  3. Budgetera för tillval 

  Kika på vilka tillval leverantören erbjuder. Att få plats med upphöjda bäddar eller fler hyllor längs väggarna gör ibland hela växthuset. Dubbeldörrar känns generöst och praktiskt – även för det allra minsta växthus. Ventilationsfönster och hängrännor ökar funktiona­liteten. Tänk också på vad du vill ha för golv – kanske grus, tegel eller marksten – och att din budget även bör rymma kostnader för markarbetet. 

  1. Greenhouse i engelsk grön

  Många växthus kan beställas i varierande kulörer, som växthuset "Helios Victorian" i engelsk grön som gör ett sobert och klassiskt intryck i trädgården. Dubbla skjutdörrar är både praktiskt och ger en generös entré. Växthuset kommer från Classicum. 

  Mått: 3,1 x 6,06 m. 
  Yta: 18 kvm.
  Material: Aluminium.
  Pris: Från 58 699 kr.

  2. Hållbart i kanadensisk ceder 

  "The Bromley Cedar Greenhouse" är ett elegant växthus byggt med 56 cm breda fönstersektioner i kanadensisk röd ceder, ett hållbart och tåligt träslag. Taklister och taknock som är särskilt utsatta är extra förstärkta för att tåla vårt nordiska klimat. Garden & Greenhouse. 

  Mått: ca 5,5 x 3,7 m.
  Yta: 20 kvm, även andra storlekar.
  Material: Cederträ.
  Pris: Cirka 146 000 kr. 

  3. Viktorianskt för nordiskt klimat

  "The Cape Cod Greenhouse" är ett klassiskt växthus med vackra viktorianska detaljer som dessutom är extremt hållbart och vindtåligt. Växthuset går att uppgradera till orangeri med dubbelglas för användning året om, exempelvis för vinterförvaring av Medelhavs­växter. Modellen här har tillvalen sidofönster, dubbeldörr, hängrännor och viktoriansk takdekor. Garden & Greenhouse. 

  Mått: 5,74 x 3,25 m.
  Yta: 18 kvm, finns även i andra storlekar.<
  Material: Aluminium. 
  Pris: Ca 235 000 kr.  

  4. Skönaste friggeboden 

  Ett orangeri fungerar som ett växthus, men också som ett uterum för sköna sommardagar. "Alva" är ett fint orangeri i oljad teak eller vitmålad furu som med vikdörr längs hela långsidan får fler användningsområden. Utgår från måtten för en friggebod eller attefallshus vilket normalt gör att du inte behöver bygglov. Qvesarum. 

  Mått: 3 x 5 m eller 4 x 6 m. 
  Yta: 15 kvm eller 24 kvm.  
  Material: Oljad teak eller vitmålad furu.
  Pris: Från 165 000 kr.

  5. I samklang med naturen 

  En av årets riktigt stilrena växthusnyheter heter "Växa trä". Med dubbeldörrar och 3,4 meter i takhöjd blir detta ett rum där både plantor och umgänget kan frodas. Växthuset levereras i obehandlat limträ så du kan ge det din egen slutfinish. Skånska Byggvaror.

  Mått: Ca 2,98 x 4,43 m. 
  Yta: 13,2 kvm (finns även i 17,5 kvm).
  Material: Limträ, furu.
  Pris: Från 79 900 kronor. 

  6. En svart diamant   

  Svarta detaljer i trädgårdens prunkande grönska får ofta ett alldeles särskilt elegant uttryck. Den generösa takhöjden och symmetrin i växthuset "Pyrola" bjuder in också att använda växthuset som ett exklusivt lusthus. Willab Garden. 

  Mått: ca 3,1 x 5,3 m.      
  Yta: 16,4 kvm.
  Material: Aluminium. 
  Pris: 52 995 kr.

  7. Trädgård året om 

  Att få ett skräddarsytt glashus med rätt proportioner för ditt hus kanske är den ultimata lyxen. "Vansta Classic" är ett vinterisolerat orangeri med vackra klassiska detaljer som utsirad takfot, nockspira och spröjsverk. En skön plats för odling som också blir en vinterträdgård för dig själv. Vansta Trädgård.

  Mått: 4 x 8 meter 
  Yta: 32 kvm.
  Material: Aluminium. 
  Pris: 20 000–30 000 kr/kvm. 

  8. Ett skåp i mahogny 

  Detta bedårande lilla väggväxthus i oljad mahogny bjuder på stor växtkraft på liten yta, med dubbeldörrar framtill och två flyttbara hyllplan på var sida. Träet åldras vackert och hållbart för väder, vatten och vind. Monteras gärna på en murad grund av leca eller tegel. Qvesarum. 

  Mått: 1,5 x 0,6 m. 
  Yta: 0,9 kvm.
  Material: Trä, FSC-märkt mahogny.   
  Pris: Cirka 8 900 kr. 

  9. Gediget för tegelmur

  Med smala glaspartier, nock­dekoration och en vacker tegelmur känns växthuset gediget och mer förankrat i myllan – som ett orangeri. Växthuset "Gothic 309" kan beställas för två olika murhöjder – 43 eller 83 cm – och med färgade monteringslister i svart, rött, grönt eller vitt. Willab Garden. 

  Mått: ca 3,1 x 5,3 m.
  Yta: 16,4 kvm.  
  Material: Aluminium. 
  Pris: 30 995 kr (exkl mur) (nya priser i februari)

  10. Stilren kub med dubbeldörrar

  Lika bred som lång är denna lättplacerade "växthuskub", som trots begränsad yta ger generöst utrymme med inbjudande dubbeldörrar. "Qube" Skånska Byggvaror. 

  Mått: 2,6 x 2,6 m.
  Yta: 6,6 kvm (finns även i 9,9 och 13 kvm).
  Material: Aluminium. 
  Pris: Från 20 599 kronor. 

  11. Arkitektritat för unika miljöer 

  Detta träväxthus med pulpet­tak är anpassat efter intilliggande huskropp och byggt i sektioner. Det är byggt av långsamväxande trä och målat i järnoxidrött. Växthuset kan utformas helt i glas eller med olika väggpartier klädda med panel eller murverk. Sweden Greenhouse. 

  Mått: 3,4 x 5,1 m. Längd bestäms av antalet sektioner.
  Yta: Ca 17 kvm. 
  Material: Trä, furu målat med linoljefärg.
  Pris: 13 000 kr/kvm. 

  12. Handmålat med tradition

  Ursprungligen byggdes alla växthus i trä. På svenska Sweden Greenhouse vill man hålla fast vid denna tradition och tillverkar i dag moderna växthus i smala glassektioner som bärs av nätta träreglar och som målas för hand. I ett växthus på 15 kvadratmeter finns plats för både odling i upphöjda bäddar och avkoppling.

  Mått: Cirka 3 x 5 m. 
  Yta: 15 kvm. 
  Material: Trä, furu målat med linoljefärg.
  Pris: 13 000 kr/kvm. 

  13. Ett eget Kew Gardens

  Med vitlackerat aluminium och elegant nockdekoration blir orangeriet "Linné" som ett smycke i trädgården. T-formen ger en fin rymd och både odlings- och sittplats. Modellen beställs som standard eller för murgrund. Classicum.

  Mått: 3,9 x 4 m. 
  Yta: 15,7 kvm. 
  Material: Aluminium.
  Pris: 89 999 kr för mur (ej på mur: 87 499 kr) (mur ingår ej).

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!