• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Inspireras av altanen med lyxig semesterstämning

  Lyckan var stor när Jannie och Peter tog över det gamla romantiska ­korsvirkeshuset med omgivande uppvuxen trädgård i frodig, engelsk stil. De saknade bara en sak – en stor altan, som de nu adderat.

  Inspireras av altanen med lyxig semesterstämning

  När familjen flyttade in fanns endast en liten stenlagd terrass i trädgården. De kom snart fram till att de ville ha en större, sammanhängande altan i nivå med huset.

  – För att få det vi önskade behövde vi ta bort en hel del sten och jordmassor. Som tur var kom en granne över med en grävmaskin, och så var det ordnat på en helg, berättar Jannie. 

  Däcket är byggt i lärkträ med dolda skruvar. Det silvergrå träslaget ger ett mjukt intryck och är skönt att gå på. 

  – Vi fick hjälp av några vänner med bygget, och i gengäld hjälpte vi dem att bygga ett orangeri.

   

  Däcket i vackert silvergrått lärkträ löper längs med hela husets längd. Till vänster i bild syns pergolan som ger skön halvskugga soliga sommardagar.

  På kvällarna smyger kvällssolen över till den här delen av trädäcket. Väldigt varma dagar söker familjen skugga här och barnen kan ligga och rita eller leka under pergolan. Bord och bänkar från XL Bygg. Taklampa från Ikea.

  Stolen med flätad rygg tillverkade Jannies far på slöjden när han var femton år gammal. Bordet köptes på dba.dk, danska motsvarigheten till Blocket. De svarta fåtöljerna kommer från danska Coop, liknande gör Sika Design, House Doctor och Granit.

  Vilka är era bästa tips för att inreda en altan?

  – För oss var det viktigt att det inte blev en "öken av trä". Vi har försökt skapa flera små avgränsade rum med möbler, mycket rotting, korgar och krukor med växter i. Vi ville få till en lite lyxig semesterstämning med massor av korgmöbler, mattor och kuddar. Vårt hus är inte särskilt stort men det känns som om trädäcket ger oss extra kvadratmetrar om sommaren. 

  Vad är nästa projekt?

  – Jag läser bloggar och följer trädgårdsprofiler på Instagram. Pinterest är också fyllt med inspiration till mysiga hörnor, blomsterbäddar och roliga diy-projekt för trädgården. Den här sommaren ska vi ställa i ordning en grillplats. Jag är också intresserad av att ställa om trädgården mot permakultur för att skapa en mer vild miljö som också gynnar bin och insekter. 

  Bänken köptes på dba.dk (danska Blocket). Korgen kommer från Ide Møbler, liknande finns på Åhléns, Afro Art och Granit.

  Det mysiga huset med halmtak byggdes före år 1800 och tillhör områdets äldsta byggnader

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!